Vaata, mida pakuvad suveks ETV ja ETV2

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju filme: dokumentaal «Suvi tutu´s» räägib loo üheksast noorest tüdrukust, kes tahavad saada baleriiniks.
Palju filme: dokumentaal «Suvi tutu´s» räägib loo üheksast noorest tüdrukust, kes tahavad saada baleriiniks. Foto: Kaader filmist

Eesti Rahvusringhäälingu teatel on suvel ETV ja ETV2 eetrisse oodata mitmekesist programmi, sh Vahur Kersna mälestussaadet Jaak Joalast, telesarja «Dallas», ooperigalat Eiffeli torni jalamilt ja ligemale 200 tundi sporti.

Briti draamasari «India tohter» viib ETV vaatajad 1960ndatesse aastatesse, mil Suurbritanniasse saabub doktor Indiast. Kõrgesti koolitatud mehel ja tema abikaasal on suured ootused, neile on lubatud head sissetulekut ja glamuurset elu, ent särava Londoni asemel leiavad nad end Walesi väikekülast, mille elanikud ei võta neid vastu just kõige soojemalt. Eetris laupäevaõhtuti alates 30. maist.

ETV2 alustab 1. juunist uut saatesarja «Kirjanduse aeg», mis koondab vestlusi kirjandusfestivalide «Headread» ja «Prima Vista» esinejatega. Tulekul on kohtumised, kus kirjandusjutte räägivad Andrei Makarevitš, Artemi Troitski, Kjell Westö, Jan Kaus, Edvard Radzinski, David Grossman, Marin Mõttus, Margaret Atwood ja Ilmar Taska.

1. juunil avaneb ETV vahendusel võimalus piiluda lastefilmi «Supilinna salaselts» kaadri taha ja näha, kuidas menukas linalugu valmis. Film ise on vaatajate ees aasta lõpus.

Ka ETV2 on lastekaitsepäeval eetris suure hulga lastesaadetega, muuseas näeb Eesti lastefilmide paremikku kuuluvat seikluslikku «Lammas all paremal nurgas» ja dokumentaalfilmi «Suvi tutu´s». See räägib loo üheksast noorest tüdrukust, kes osalevad Winnipegi kuningliku balleti suvekooli programmis, et täita oma eluunistus - saada baleriiniks.

ETV saab südasuvel 60. aastaseks ja ümmarguse sünnipäeva puhul leiab eetrist paari aastakümne taguse menusarja «Tuleb tuttav ette» valiku koos nostalgiliste lisapaladega. Valik saateid läheb ETV eetrisse esmaspäevast neljapäevani kuni juuli lõpuni välja. Iga saate lõppedes ollakse veel nostalgialainel – mõni jutuks võetud teemadest jätkub järgmiseski saates.

2. juunil on ETV eetris «OP! Kunst» pikem erisaade, millega tähistakse Eesti kümnendat osalemiskorda Veneetsia biennaalil. Vaadatakse tagasi olnud näitustele ja jälgitakse kunstnik Jaanus Samma teekonda Veneetsiasse.

Indrek Treufeldt võtab 4. juunil ETV saates «Euroopa majanduse tulevik» koos saatekülalistega tähelepanu alla, kuhu me oma valikute toel ühiselt teel oleme ja mida saaks teha senisest paremini. Saates väitlevad Euroopa Komisjoni soomlasest asepresident Jyrki Katainen ja peaminister Taavi Rõivas.

Viini filharmoonikute suveöö kontserdist saavad ETV vaatajad osa 5. juuni õhtul. Kaunis Schönbrunni lossi aias korraldatakse suurejoonelist muusikasündmust juba 2004. aastast alates. Selleaastast kontserti juhatab Zubin Mehta. Kavas on Richard Straussi, Carl Nielseni, Edvard Griegi ja Christian Sindingi muusika.

Meeste tantsupeo «Kolm» ülekanne Rakvere staadionilt on ETV kavas 7. juunil. Mõneski Eesti paikkonnas on tantsuvara olnud eelkõige meeste ja poiste kanda, tüdrukutele peeti tantsimist sobimatuks. Vanarahvas ütles, et kui meesterahvas hakkab tantsima, siis naisterahvas läheb nurka. Peol saavad aga mehed tantsida naiste ees - kõigi silme all.

Legendaarse telesarja «Dallas» värskeim ja kõige viimane hooaeg toob taas ekraanile Ewingite pere ning nende vanad ja uued rivaalid. ETV ekraanil on see õhtuti esmaspäevast neljapäevani alates 8. juunist.

9. juuni õhtul läheb eetrisse värske kontsert sarjast «ETV live» koos Elina Borni ja Stig Rästaga.

Alates 13. juunist on ETVs tulekul laupäevahommikune saatesari «Inglise aiad läbi sajandite». Mainekas aiandusekspert Alan Titchmarsh tutvustab nelja lummavat ajaloolist aeda, mis on teda enim inspireerinud ja mille mõju näeb aedade planeerimisel tänapäevani.

Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala 10. lendu tutvustab igasuvine saade «Lennud», mis on ETV eetris 16. juunil. Lavakunstikoolist astub sel aastal (lava)ellu 17 noort inimest.

Võidupüha paraad toimub tänavu Kärdlas, kust ETV teeb traditsioonilise otseülekande. Kontsert «Laulud sõdurile» on kavas päev varem samuti Kärdlast. Carolin Illenzeeri fondi vahendusel saavad nii muusikud kui ka publik ja televaatajad toetada lahingus langenud või teenistuses raskelt viga saanud kaitseväelaste lapsi. 

Suur muusikapäev on ETV eetris ka 24. juunil, mil näidatakse 20. juunil Tartus toimuva rahvusvahelise poistekooride festivali lõppkontserti, kus osaleb ligi kolm tuhat lauljat.

26. juunil tähistab ETV mitme saatega laulja ja muusiku Jaak Joala 65. sünniaastapäeva. Vahur Kersnal on selleks päevaks valmimas mahukas ja hulgaliselt uut materjali sisaldav saade «Jaak Joala tähtkuju».

Suveõhtute oodatud «Eesti mäng» paneb mängijate ja vaatajate teadmised proovile alates 29. juunist ja suures finaalis tähistatakse ETV 60. sünnipäeva. Saadet juhib Gaute Kivistik.

Alates juulist toob ETV argipäeviti taas ekraanile menusarja «Downton Abbey» esimesed neli hooaega, et sügisel jätkata juba päris uute osadega.

Mööda Eestit reisiv laulusaade Gerli Padari ja Jüri Aarma juhtimisel on vaatajate ees alates samuti juulist ja uues vormis, kus lisaks kooslaulmisele tuleb osalejatel mängu panna ka mälu ja nutikus.

Pärnu filmifestivali linateoseid näeb ETV vahendusel 6.-11. juulini, seekord on teemaks valitud kooselu.

14. juulil, Prantsuse rahvuspühal, näitab ETV ooperigalat Eiffeli torni jalamilt, kus saab kuulda selliseid maailma tippklassi lauljaid nagu Joseph Calleja, Vittorio Grigolo, Philippe Jaroussky, Lang Lang, Roberto Alagna jt.

«Terevisioon» on ETV eetris kuni jaanipäevani. «Ringvaate» meeskond naaseb pärast puhkust suve-eetrisse juuli teises pooles. Saateid juhivad Jüri Muttika ja Hannes Hermaküla ning kolmandana asub sellesse seltskonda «Ringvaate» vastutav toimetaja Kajar Kase.

Spordiülekandeid ja –saateid jõuab ETV ja ETV2 ekraanile ligikaudu 200 tundi.

Eesti jalgpallikoondis kohtub 9. juunil Turus peetavas maavõistlusmängus Soomega – see on koondisele oluliseks kontrollmänguks enne 14. juunil Lilleküla staadionil peetavat EM-valikmängu San Marinoga.

Käsipallikoondis võõrustab päev varem Viljandis, samuti EM-valikmängus, Luksemburgi koondist.

12.-28. juunini toimuvad Bakuus esimesed Euroopa mängud, kus Eestist osaleb rohkem kui poolsada sportlast. ERR toob eestlaste esituse uutel mängudel televaatajateni võistluspäevi kokkuvõtvates saadetes, otseülekanded on plaanis rattavõistlustest, triatlonist, samuti näeb mängude ava- ja lõputseremooniat.

Tihedat kergejõustikusuve teleekraanil alustab «TV 10 olümpiastarti» finaalvõistlus Kuressaares, mida ETV2 näitab 14. juunil. Kadrioru staadion võõrustab sel suvel Euroopa U23 kergejõustikumeistrivõistlusi. Kõigist neljast võistluspäevast 9.-12. juulini toodab ERR rahvusvahelist telepilti ning vahendab ülekandeid ETV ekraanil.

Kergejõustikusuve kulminatsioon on aga 22.-30. augustil Pekingis toimuvatel maailmameistrivõistlustel, mis jõuab televaatajateni nii otseülekannete kui võistluspäeva kokkuvõtetena.

Juulikuus pakub ETV taas võimalust koos Lembitu Kuusega kaasa elada meie tippratturite sõidule legendaarsel Prantsusmaa velotuuril. Otseülekandes jõuavad vaatajateni kõik 21 etappi, velotuuri raskeima, eelviimase etapi, mis lõpeb kõrgeima kategooria mäefinišiga legendaarsel Alpe d'Huez'i tõusel, vahendab ETV täispikkuses.

Juulis ja augustis saavad kõik võrkpallisõbrad ETV2 vahendusel elada kaasa meie rahvuskoondise mängudele Euroliigas.

Augustis jõuavad ekraanile EM-finaalturniiriks valmistuva Eesti korvpallikoondise mängud, 20.-22. augustini teeb ETV2 otseülekandeid koduselt nelja rahvuse karikaturniirilt, lisaks vähemalt ühelt koduselt korvpallikoondise maavõistluselt augustikuu lõpus.

Spordisuvesse ETV ja ETV2 ekraanil mahuvad veel sõudmise maailmakarika etapp, autoralli MM- ja EM-võistluste kokkuvõtted, Premiumi jalgpalli meistriliiga mängud ning kokkuvõtlikud saated suurematelt kodustelt rahvaspordivõistlustelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles