Eesti Vabaõhumuuseum pälvis Euroopa muinsuskaitse kõrgeima auhinna

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabaõhumuuseum.
Eesti Vabaõhumuuseum. Foto: Liis Treimann

Eesti Vabaõhumuuseum pälvis maamajade omanikele suunatud koolitusprogrammi eest Oslos toimunud Euroopa Liidu kultuuripärandi auhindade jagamisel ühe seitsmest peaauhinnast.

Žürii hinnangul aitavad muuseumi poolt korraldatavad koolitused säilitada traditsioonilisi töövõtteid ning samuti on neil suur roll vanade ehitusmaterjalide au sees hoidmisel, kaasaegse tehnoloogiaga ühendamisel ning majade 21. sajandi nõuetele vastavaks kohandamisel.

Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitehtuuri keskuse juhataja Elo Lutsepa arvates näitab tunnustuse Europa Nostra Grand Prix pälvimine, et ühiselt ning väikeste sammude kaupa on võimalik saavutada väga suuri ja olulisi eesmärke.

Lutsepa sõnul on Eestis taluarhitektuur riikliku kaitse ja toetuse alt välja jäetud, kuid Vabaõhumuuseumi koolitusprojekti raames on välja kujunenud tugev võrgustik, mis tegutseb ühiselt maamajade säilitamise nimel. «Euroopa tunnustus annab meile usku, et koos suudame ka edaspidi seista Eesti arhitektuuripärandi säilitamise eest ning innustada kolleege ka teistes Euroopa riikides,» lausus ta.

Käesoleval aastal said autasu kokku 28 projekti, mis valiti välja 263 kandidaadi hulgast. Seitse projekti, sealhulgas Eesti Vabaõhumuuseum, pälvisid peaauhinnad ehk Grand Prix’d.

Eestit on varasemalt Europa Nostra auhinnaga tunnustatud viiel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles