Veidemann: on viimane aeg rõhutada käsitsi kirjutamise kultuurilist tähendust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ETV saade «Terevisioon» kuulutas välja Eesti ilusaima käekirja konkursi, kus silmapaistvaima osaleja selgitavad välja Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, kirjandusteadlane Rein Veidemann ja kirjanik Kadri Kõusaar.

Inspiratsiooni konkursi väljakuulutamiseks said «Terevisiooni» tegijad Tallinna Ülikooli eesti kultuuriloo professorilt Rein Veidemannilt, kui temaga saates vesteldi ülemaailmse kirjakirjutamise nädala teemadel.

«See on tõesti õige - kui mitte viimane aeg - rõhutada käsitsi kirjutamise kultuurilist tähendust, sest tänasel massilisel meilivahetamisel on väga vähe ühist minevikus inimeste kirjavahetusest arenenud epistolaarse ehk kirjakirjutamise kultuuriga,» rääkis Veidemann.

Kirja käsitsi kirjutamine on tunnete ja mõtete käega voolimine, meilid aga «toksitakse» arvutisse, osutas professor. See soosivat tema sõnul pealispindust, sest arvutis kirjutav inimene sõltub rohkem tekstiredaktorist kui omandatud kirjaoskusest.

«Seda võib juhtuda küll, et tulevikus, kus kõik on omandanud arvutioskuse näol niinimetatud kolmanda kirjaoskuse, osututakse käsitisi kirjutajatena tegelikult hoopis kirjaoskamatuteks.»

Žürii liikmena pakub Veidemann, et konkursil osalejad võiksid alustada oma teksti nii, nagu algab üks kuulsamaid kirju maailmakirjanduses, Tatjana kiri Oneginile: «Ma teile kirjutan...».

«Terevisiooni» saatejuhi Urmas Vaino sõnul on käsitsi kirjutamine kaduv kunst, aga need, kes ilusasti kirjutavad, on meie seas endiselt alles. «Soovime konkursi abil üles leida inimese, kel on kõige ilusam käekiri. «Terevisiooni» toimetus ootab teie kirju, mille teema ja sisu hindamisele ei kuulu - oluline on käekiri,» ütles Vaino.

Eesti ilusaima käekirja konkursil osalemiseks on kirjad oodatud aadressil: Eesti Rahvusringhääling, ETV Terevisioon, Gonsiori 27, 15029 Tallinn.

Konkurss kestab 8. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles