Dokumentaalfilm Svjata Vatrast jõuab linale

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Püha tuli". Vasakul Ruslan Trochynskyi (Svjata Vatras laul, tromboon, duduk ja vikat) ja paremal Kulno Malva (akordion, torupill, laul).
Kaader filmist "Püha tuli". Vasakul Ruslan Trochynskyi (Svjata Vatras laul, tromboon, duduk ja vikat) ja paremal Kulno Malva (akordion, torupill, laul). Foto: Erakogu

Järgmisel nädalal esilinastub Tallinnas, Tartus ja Viljandis tuline muusikadokumentaal Eesti-Ukraina folkansamblist Svjata Vatra.


Erik Norkroosi käe all valminud «Püha tuli» viib vaataja muusikalisele ekspeditsioonile Viljandi lossimägedest Karpaatidesse, kajastades integratsiooni elus ja muusikas.

Dokumentaalfilm annab ülevaate Ukraina muusiku Ruslan Trochynskyi romantilisest Eestisse elama asumise loost ning siin koos nelja mõttekaaslasega loodud tulefolki viljeleva Svjata Vatra sünnist. Mõtiskledes bändi tähenduse üle eesti ja ukraina muusikas, arvab filmis sõna saav Anzori Barkalaja, et tegu on pontoonsillaga kahe kultuuri vahel.

Suur osa võtteid tehti 2009. aasta suvel ansambli folkekspeditsioonil Karpaatidesse. Vaataja ette jõuavad nii tulised möllud kohalikes kodudes kui ülesastumine ootamatult lõppenud Svirzi festivalil. Näha saab bändi ebaeestlaslikult temperamentseid esinemisi. Koospõlemise ilust ja valust räägivad bändi liikmed ja Ruslani endise ansambli Haydamaky muusikud.

«Eelkõige huvitasid mind seda filmi tehes Karpaatides elavad inimesed ja sealne rikas rahvakultuur, karged mäed ja avali süda ning kõige selle keskel Ruslan, kes oli korraks naasnud siia — oma loomingu allikale,» sõnas filmi režissöör Erik Norkroos. «Tahtsin olla tunnistajaks ja püüda pildile need ootamatud juhtumised, mis seltskonda reisil tabasid.»

Viljandis jõuab film publiku ette 22. oktoobril pärimusmuusika aidas.

Dokumentaalfilmi linastumisega samal ajal jõuab müüki Svjata Vatra kolmas kauamängiv «Zillja Zelenen’ke» («Rohi roheline»). CD-le on koondatud bändi viieaastase põlemise paremik koos mõne uue looga. Plaadiga kaasas oleval DVD-l saab näha Svjata Vatra kontserti mullusel Viljandi pärimusmuusika festivalil ning kolme seni ilmumata muusikavideot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles