Muusikasuvi tipneb Järvidega

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi kontserdiproovis.
Neeme Järvi kontserdiproovis. Foto: Pärnu muusikafestival

Võib vist öelda, et pääsuke toob päevasooja, Järvid suvesüdame. Pääsukeste päevasoe on seni jäänud üürikeseks, Pärnu muusikafestival ja Järvi akadeemia seevastu, kava järgi otsustades, tõotab tulla päikeseliselt külluslik.

Seda võis tunda juba akadeemia avakontserdil Estonia kontserdisaalis, kus üles astus hollandlaste Philipsi sümfooniaorkester kaheksa Järvi akadeemia dirigeerimiskursuslase ja maestro enda juhatamisel.

Kursuslasi oli viisteist, Eestit esindas Andres Kaljuste, kes ka juhatas ettekandele tulnud Stravinski süiti balletist «Tulilind» hällilaulu ja finaali. Hällilaulus on imeline koht unnejäämisest, milles orkester otsekui sulab vaikusesse. Kaljuste sai selle «sulatamisega» suurepäraselt hakkama. Tema juhatas orkestrit ilma partituurita, ent mitme teisegi kursuslase juhatamises oli tunda lähenevat professionaalset enesekindlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles