Aaretejaht tõi sõrmuse koju tagasi

Helena Tamm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14.07.2015. Tallinn. Detektoristi leitud sõrmus taas kaaslasega koos. Reigo ja Helena Ude. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
14.07.2015. Tallinn. Detektoristi leitud sõrmus taas kaaslasega koos. Reigo ja Helena Ude. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uus hoone Tartus Raadil avab uksed järgmise aasta septembris. Üks esimesi näitusi eestlaste ajaloolises ühiskodus on «Ajakihid», mis koondab hobiarheoloogide ehk detektoristide põnevaimad leiud. 

Eesti keeli tähendab detektorism aaretejahti ehk metallidetektori abil maapõuest kultuurilooliste väärtesemete otsimist. ERMis avatava näituse panevadki kokku kaks hobiarheoloogi, Raoul Annion ja Artur Skrõpnik, kes on maapõuest leidnud isegi kolmandast aastasajast pärinevaid avastusi, mis kuuluvad nüüd muinsuskaitseametile. Meeste viimane leid tegi aga õnnelikuks hoopis 21. sajandi abielupaari Helena ja Reigo Ude, kelle ühist liitu tähistavad sõrmused said tänu detektoristidele taas kokku.

Möödunud aasta juulis lustis Helena Viljandimaal Venevere puhkekeskuses tantrafestivalil ning kaotas ühes töötoas hindamatu väärtusega abielusõrmuse, mille sisse oli mõistagi graveeritud kaasa nimi. Koos töötoas osalenud naistega otsiti pisikest kullast rõngast koguni kolmekümnekesi, kuid tulutult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles