Elagu vabadus ja Viljandi folk

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse laulugrupp Lo Còr De La Plana.
Prantsuse laulugrupp Lo Còr De La Plana. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

FESTIVAL

23. Viljandi Pärimusmuusika Festival

23.–26. juulini Viljandis

Eile lõppenud Viljandi Pärimusmuusika Festivalil hüüdsid peaaegu kõik esinejad lavalt: «Elagu vabadus, armastus ja Eesti!» Need lihtsad, aga mõjuvad sõnad jäävad ilmselt seekordset folki, mille ühendavaks teemaks oli vabadus, ka kõige paremini iseloomustama.

Seekordsel folgil sai kuulda kokku sadat kontserti ja ligi kahtesadat andekat esinejat. Uhke värk, aga iroonilisel kombel ka halb, et festivali programm muutub iga aastaga aina mitmekesisemaks ja paremaks. Samal ajal toimub mitmes kohas nii palju häid kontserte, et pea läheb segi ja pärast keskööd löövad jalad ringijooksmisest kindlasti tuld välja. Korraldajad on küll püüdnud programmi võimalikult hästi kokku panna, aga kui samal kellaajal on Kaevumäel raju Varssavi külabänd, Kultrahoovis Trad.Attacki! uue albumi esitlus ja aidas lõbus Tantsumaja, tuleb tusk peale ja nii ei jäägi muud üle kui ühest kohast teise tormata. Ahnus kõike näha ja kogeda on ju niivõrd suur.

Programmist vajavad äramärkimist kindlasti kolm šoti poissi Levack/Stewart/Irving, kelle traditsiooniline, kuid samas improvisatsioonidest pakatav muusika pani rahva meeletult tantsima. Kahtlemata on vägev eesti poiss Silver Sepp, kes ühendas räpi ja regivärsi, esindades ehedalt festivali läbivat vabaduse ideed ning kutsudes rahva endaga koos lavale. Välismaistest külalistest jäid silma veel Prantsusmaalt Marseille’ist pärit hoogne meeste laulugrupp Lo Còr De La Plana, kes tõi oma lihtsat laulu käteplaksude ja löökpillidega vürtsitades tagasihoidlikele eestlastele elu sisse, ning Erlend Viken Trio, kelle gruuvilik pärimusmuusika ja meisterlik mänguoskus panid pealtvaatajad suisa ahhetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles