Kristjan Randalu esitleb oma uut rahvusvahelist triot

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Randalu (vasakult), Mats Eilertsen ja Markku Ounaskari aktsioonis.
Kristjan Randalu (vasakult), Mats Eilertsen ja Markku Ounaskari aktsioonis. Foto: Repro

Septembri alguses annab Eestis seitse kontserti pianisti ja helilooja Kristjan Randalu uus trio, kus mängivad Euroopa džässi absoluutsesse tippu kuuluvad Norra kontrabassimängija Mats Eilertsen ja Soome trummar Markku Ounaskari Soomest. Kavas on Randalu uus looming.

Pressiteate järgi kohtusid Randalu, Eilertsen ja Ounaskari esmakordselt aasta tagasi Oslos džässiajaloo ühes väärikamas Rainbow stuudios, kus on salvestatud muuhulgas ka palju ECMi märgi all välja antud plaate.

Toona kutsus muusikud oma uude kvartetti norra saksofonist Trygve Seim. Ühiselt salvestati kvarteti muusikat ning jõuti äratundmisele, et ka triona mõistavad pianist, kontrabassist ja trummar üksteist suurepäraselt. Nii tegutsetakse juba aastapäevad koos kahes grupis: Trygve Seimi kvartetis Helsinki Songs ja Kristjan Randalu triona.

«Meid seob kõlaesteetika,» selgitab Randalu pressiteates. «Kava tuleb kindlasti kontrastne, sest minu uued lood on nõudlikud ja konkreetsed. Grupid, kus Eilertsen ja Ounaskari mängivad, on reeglina avatuma ja suurema improvisatsioonilise vabadusega. Mõlema oskus panustada maksimaalselt väga erinevates kontekstides, kaotamata isikupära ja virtuoossust, muudab uue trio tugevaks ja loominguliselt inspireerivaks.»

Eesti publikul on harukordne võimalus saada osa trio kõige esimestest kontsertidest. Muusikud alustavad Viljandis pärimusmuusika aidas pühapäeval, 6. septembril. Sellele järgneb 7.-9. septembrini kuus kontserti Tallinna džässiklubis Philly Joe´s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles