Teisipäeval Tallinnas esineva Briti ansambli Enter Shikari erikülaliseks on eesti skandaalne räppar Tommy Cash

Meisi Volt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Provokatiivsete muusikavideote poolest kuulus eesti räppar Tommy Cash
Provokatiivsete muusikavideote poolest kuulus eesti räppar Tommy Cash Foto: promo

22. septembril esinevad  klubis Factory Briti ansambel Enter Shikari ja esmakordselt Eestisse saabuv bänd Hacktivist. Erikülalisena astub lavale provokatiivsete muusikavideote poolest kuulus eesti räppar Tommy Cash.

Inglismaal 2003. aastal loodud Enter Shikari on tuntud oma omapärase kõla poolest, olles hetkel üks kõige põnevamatest bändidest muusikamaailmas, kelle looming on mõjutatud väga paljudest ja erinevatest muusikastiilidest.

Ajakiri Kerrang! kirjeldas Briti ansambli originaalset stiili lihtsalt kui «Enter Shikari» - «see segab hardcore'i, raske- ja elektroonilise muusika elemente, olles vihane ning agressiivne kuid samal ajal ka õndsalt tantsuline.»

Kitarrist Rory Clewlow sõnul pole bändiliikmed kunagi mõelnud teadlikult enda kõla peale. «Igaüks meist kuulab väga palju erinevat muusikat. Oleme õnnelikud, et saime üles kasvada kohas, kus meid ümbritses jõudsalt kasvav ja väga mitmekesine muusikaskene - on olnud ska-bände, punkbände, hardcore bände, akustilisi bände, metal-bände ja siis pärast kahtekümmend minutit kestnud sõitu rongiga oli meil võimalus külastada ka Londoni klubisid, kus kõlas igasugust tantsumuusikat. Seega, kui hakkasime muusikat kirjutama, tundus lihtsalt niivõrd loomulik kasutada enda lugudes paljusid erinevaid muusikastiile, mis läksid just meile endale korda.

Foto: promo

Saime innustust niiii paljudest muusikastiilidest ning võimatu oleks neid kõiki ära nimetada. Aga kui siiski tuua välja vaid mõned nimed, siis oleksid nendeks – Refused, The Prodigy, At The Driven In, Sick Of It All, Rage Against The Machine, The Beatles, Stravinsky, Dillinger Escape Plan jne jne jne. Kuid siiski enamus meie muusikast on alguse saanud ning arenenud meie kodulinna ja selle ümbruse tegijaid vaadates ning kuulates,» seletas Clewlow.

«On tõesti üsna keeruline kirjeldada, mis asi on Enter Shikari», on nõus laulja Rou Reynolds, kes ütles ka - «Arvan, et meie muusika ja lugude sõnad on omavahel kooskõlas ning mõlemad neist näitavad täielikku lugupidamatust igasuguste muusikstiilidele sätestatud piiride ja piirangute vastu. See, et oleme üles kasvades olnud mõjutatud nii paljust heast muusikast, on ilmselgelt näha meie enda loomingus, lugude sõnades ja ka välimuses. Ainus reegel, mille oleme endale kehtestanud on see, et muusika peab olema kirglik ja aus.» Chris Batten (basskitarr) lisas, et bändi muusikastiili kirjeldamine on just see, mida hea meelega pigem proovitakse vältida. «Kui meil tuleks see siiski paika panna, peaksime enda muusikat ilmselt tantsulise muusika mõjutusega kirglikuks rokiks nimetama.»

Enter Shikari kõik kolm kauamängivat – «Take To The Skies» (2007), «Common Dreads» (2009) ja «A Flash Flood Of Colour» (2012) jõudsid Suurbritannia albumite Top 20sse. Oma esimese stuudioalbumi ilmumise aastal sai Enter Shikari maineka Briti ajakirja NME «New Noise» nimekirja bändidest kellele ennustatakse lähiaastateks suurt edu (varem on see sisaldanud selliseid tegijaid nagu Arcade Fire, Hot Chip ja Bloc Party).

Enter Shikari edetabeli edu algas ilma plaadifirma ja suure reklaamikampaaniata. Bänd kasutas peamiselt vaid erinevad interneti kanaleid ning sotsiaalvõrgustikke. Ka siiamaani on Enter Shikari rahvusvaheliselt tuntud kui DIY (do-it-yourself) bänd, ehk muusikud hoolitsevad enda edu eest ise – nii ansambli ametlikud kui ka selle liikmete isiklikud leheküljed sotsiaalvõrkudes on endiselt peamisteks turunduskanaliteks, mis annavad võimaluse suhelda fännidega nö. isiklikumal moel.

«Mõte sellest, kuidas loome lugusid ja anname autoriõigused ära tundus meile kuidagi vale ning me ei suutnud sellega leppida. Kui alustades pole mitte kellelgi sinu vastu mitte mingit huvi, ei näinud me enda jaoks mitte mingit parimat võimalust kui, et tegeleda enda asjadega täiesti ise. Nii on palju rohkem vabadust ja vähem võimalust, et saame tüssata mõne plaadifirma käest, kes soovib vaid kasumit teenida. Meie jaoks tundus see igati mõistlik.» Hetkel töötab Briti nelik oma uue stuudioalbumi kallal, mis peaks ilmavalgust nägema selle aasta lõpupoole.

Enter Shikari veedab märkimisväärselt aega tuuritades ning on seega mõne aastaga suutnud anda sadu kontserte üle maailma. Ansambli liikmed on kindlad, et tänapäeval tuleb bändidel esineda nii palju, kui muusikud seda teha suudavad.

«Lihtsalt tehke kontserte, tehke kontserte ja veel kord tehke kontserte. Hüpake bussi, sõitke välja ja esinege inimestele. Isegi kui teid on kuulamas vaid kolm inimest, ei ole see aja raiskamine. See mitte ainult ei aita arendada teie bändi live-showsid, vaid aitab ka fännibaasi loomist. Looge suhet fännidega, kellega tuuril kohtute. Nad tulevad tagasi ka järgmisel korral, kui linna satute ning võtavad kaasa ka oma semud. Lõpuks räägivad inimesed teist ka internetis ilma, et te ise peaksite neid selleks õhutama. Suusõnaline reklaam on ikka veel väga võimas relv ja parim viis endast märku anda. Ühel hetkel kui teil on fänne, kostitage neid lugupidamisega ja olge kindlad, et nad saaksid aru, kui austatud nad on!»

Foto: promo

Soojendajana astub lavale esmakordselt Eestisse saabuv bänd Hacktivist, mis on tuntud oma väga eksperimentaalse loomingu pärast, kus segatakse selliseid stiile nagu rap, djent, hardcore ja metal. 2011. aastal loodud Hacktivist on juba jõudnud koguda endale fänne nii metal, kui ka rap skenes.

Eesti erikülalisena astub üles uue aja märkimisväärseim räppar Tommy Cash, kes ei häbene samuti klassikalisest hiphopist kaugemale vaadata.

Foto: Erlend Štaub

Mõjutusi Kasahhi vanaisa lauluviisist, aastatest diskoskenes gruuvimisest ning moodsast trapist seob kokku kireva ja värvika kompoti, kuhu Tommy multifilmilik ja nasaalne vokaal suurepäraselt sobib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles