Konrad Mäe preemia pälvis Lembit Sarapuu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Sarapuu praegu ja tema «Kalevipoeg allmaailmast» aastast 1988.
Lembit Sarapuu praegu ja tema «Kalevipoeg allmaailmast» aastast 1988. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eesti maalikunsti kõrgeim auhind, Konrad Mäe medal ja preemia määrati tänavu Lembit Sarapuule.

Žürii koosseisus Mari Roosvalt, Andres Koort, Piret Lindpere, Hannes Starkopf, Harry Liivrand ja Jaan Elken tunnustas Lembit Sarapuud maalinäituse eest Vaal galeriis augustis-septembris 2010, kus aastakümneid tagasi maalitud isikupärasel mütoloogial põhinev maaliseeria sai täiendust äsja, 2010. aastal maalitud töödega, vahendas kunstnike liidu pressiteade.

Sarapuud iseloomustab seksistlik, provokatiivne vaatenurk solgitud soorollidele, seda kõike leebe huumori ja puänteeritud groteski võtmes.

Preemia kätteandmine toimub esmaspäeval, 1. novembril kell 15 Kadrioru kunstimuuseumis Kadrioru lossis.

Medalit, mille on kujundanud Enn Johannes, ja rahalist preemiat, mille väärtus on 50 000 krooni, annab traditsiooniliselt välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapital. Tänavu antakse preemiat välja 31. korda.

Selle aasta nominendid on Eesti maalikunsti tipust, pea kõigil ette näidata kaalukad isiknäitused, osalemised rahvusvahelistel näitustel - Siim-Tanel Annus, Merike Estna, Raoul Kurvitz, Maarit Murka, Kaido Ole, Kiwa, Mall Paris, Enn Põldroos, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Irina Sopina.

Konrad Mäe medal antakse välja maalikunsti teose, teoste seeria või näitusekomplekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti. Maalikunsti teos käesoleva preemia statuudi tähenduses on polükroomne mittetiražeeritav, põhiomaduselt mitteruumiline kunstiline objekt. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne.

Preemiasaajate hulgas on aastate jooksul olnud vaheldumisi Eesti maalikunsti klassikud nagu Olga Terri, Kristiina Kaasik, Alfred Kongo, Toomas Vint, Peeter Mudist, Tiit Pääsuke, Sirje Runge, Peeter Allik, Lembit Saarts, Jaan Toomik, Lola Liivat, Andres Tolts ja mitmed teised, sellest sajandist alates aga ka laialdast kõlapinda leidnud noored maalijad – Erki Kasemets, Alice Kask ja August Künnapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles