Suur ülevaade: mida pakuvad teatrid jõulukuul lastele?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise lavastus «Inetu pardipoeg»
Vanemuise lavastus «Inetu pardipoeg» Foto: Juri Seredenko

Eesti teatrite mängukavast leaib detsembris kolmkümmend seitse lastelavastust. 

«Veebruariöö»

Esietendus 4. detsembril

Näitleja Andres Dvinjaninov Foto: Ants Liigus
Näitleja Andres Dvinjaninov Foto: Ants Liigus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

Ühel pimedal veebruariööl, kui õues praksub pakane ja tuuleiilid tuuseldavad ringi nagu arust ära, paistab väikese poisi toas kõik pealtnäha vaikne. See

mulje aga on petlik – poisikese peas tiirlevad mõtted ringi sama kiiresti kui tuulehood akna taga ega lase kuidagi uinuda. Mõned mõtted on lõbusad ja löövad koos mänguasjadega tantsu! Teised aga on nukrad ja trotsi täis, hakkavad lausa üksteise peale urisema.

Sedasorti mõtted tulevad nii lapsi kui täiskasvanuid kimbutama siis, kui ühte päeva on kokku sattunud liiga palju kurje sõnu ja ebaõiglust. Näib, et ei jäägi muud üle kui jätta seljataha kodu ja kool ning minna otsima mõnda paremat paika, kus paistaks päike ja saaks süüa pannkooke! Lõpuks aga saavad ka põgenemismõtted lõpuni mõeldud ja nad laskuvad leebunult lapse voodiservale puhkama. Peagi haarab poisi oma kaissu uneudu ning igat masti mõtted põimuvad läbisegi-segiläbi unenäoliseks pillerpalliks.

Mängupaik Karlova Teater (Tartus Tähe 66a)

4.-27. detsember

Lavastaja Finn Poulsen

Mängivad Ingrid Isotamm, Kärt Reemann, Andres Dvinjaninov

Karlova Teater

«Valge maailm»

Esietendus 4. detsembril 2015

Kärt Tomingas
Foto:
Kärt Tomingas Foto: Foto: Meri-Kris Jaama

Muusikaline ja realistlik muinasjutt Valges Maailmas valitsevast Jääkuningannast. Juba homme peaks võimu üle võtma tema tütar Pa I, ehk Pa Esimene. Kõik on Igavikuline ja vaikne, külm ja valge. Teisisõnu – korras ja rahulik. Ja…igav! Küla vanemad elanikud siiski teavad, et hoolimata Kuninganna püüdlusest läbi ühetaolisuse lapsi segadustest ja soperdamistest eemale hoida, ei ole kunagi miski püsiv. Kuigi Jääkuninganna arvab, et kui on igav, siis on asjad maailmas korras, ei ole maailm siiski loodud külmaks ja igavaks.  Kunagi ei ole ta ühetaoline.

Loomulikult leidub värviline ja kirev naljamees Nurre, kes ühtäkki eikusagilt ilmub rõõmu ja soojust levitama. Liigutab meie jalgu, suud ja südant. Paneb Printsessi põsed särama ning südame rinnas tuksuma. Ja ühtäkki näeme, et läbi teenrite ja teiste tegelaste saab elusaks tõde, et Igavik on tegelikult värviline, mitmekülgne ja üldsegi mitte igav! Põgenemiste ja tagaajamiste teekond on pinev, kuid võidab siiski armastus.

Mängupaik Noblessneri jahtklubi II korrusel

4.-20. detsember

Autor Andry Erwald, lavastaja Tamur Tohver.  Laval Kärt Tomingas, Tarvo Krall, Maarius Pärn jt Randmaa. Polygon Teater

«Vaata, Madlike, lund sajab!»

«Vaata, Madlike, lund sajab!»   Illustratsioon:
«Vaata, Madlike, lund sajab!»   Illustratsioon: Foto: Ilon Wilkand

Esietendus 6. detsembril

Kas olete kunagi läbi puuvõra kuud vaadanud? Kas olete ses puuvõras näinud mõnd fantastilist olendit? Ja kas mäletate neid päevi, kui esimest korda lund sadama hakkas? Kuidas mured ja argipäev kadusid ja nii lapsed kui täiskasvanud läksid õue lumesõda mängima! Koolitunnid ja tähtsad tööd jäid pooleli ning kõiki valdas ainult puhas rõõm…

Astrid Lindgreni «Vaata, Madlike, lund sajab!» on lugu perekonnast. Emast, isast ja lastest. Jõuludest ja kokkuhoidmisest, tülidest ja kadedusest, üksindusest ja hirmust. Sellest, et tihti võtame üksteist üsna enesestmõistetavana ja saame päriselt väärtuslikust aimu alles siis, kui tekib oht kallitest ilma jääda. Kui pisike Liisbet metsa ära eksib, on vanemate ja Madlikese mure suur! 

Jõululavastuses näemegi väikese Liisbeti eksirännakut talvises metsas ja tema püüdlusi tagasi koju jõuda. Mida teeb laps, kui ta on üksi? Millest mõtleb, mida tunneb? Kuidas Liisbet talvises metsas, lumetormis üksinda toime tuleb? Milliseid trikke Liisbeti fantaasia ja kujutlusvõime temaga teevad? 

Mängupaik Kultuurikatla black-box'is

6.-20. detsembril  Kultuurikatlas 

Autor Astrid Lindgren / Kristiina Jalasto, lavastaja: Taavi Tõnisson 

Mängivad NUKU teatri näitlejad ja TÜ VKA näitekunsti 11. lennu tudengid

Soovitavalt alates 4. eluaastas

NUKU

«Hansuke ja Greteke»

Esietendus 7. detsembril 2015

Rakvere Teatri Greteke ehk Anneli Rahkema poseerimas Varjupaikade MTÜ 2016. aasta kalendri heaks. Foto:
Rakvere Teatri Greteke ehk Anneli Rahkema poseerimas Varjupaikade MTÜ 2016. aasta kalendri heaks. Foto: Foto: Rakvere Teater

Rakvere Teatri Greteke ehk Anneli Rahkema poseerimas Varjupaikade MTÜ 2016. aasta kalendri heaks. Foto: Rakvere Teater

Väsinud ja näljane puuraidur. Tema kaks last, kes armastavad oma isa. Kuri võõrasema ja lahke metsavaht. Piparkoogist ja suhkrust maja keset pimedust. Ja siis avaneb käginal uks...

Rakvere Teatri lavale jõuab vendade Grimmide ilus muinasjutt poisist ja tüdrukust, kes suurde metsa kaduma lähevad ning tänu oma nutikusele lõpuks ära pääsevad. Vähe sellest, et nende isa õnnelikuks saab, leiavad sellest loost oma tarkusetera ka kuri võõrasema ning piparkoogimajakese nõiamoor.

Pärast etendust kutsuvad Hansuke ja Greteke väikseid ja suuri muinasjutusõpru seiklema teatrimajja loodud temaatilisele jõulumaale. Pooleteise tunni jooksul saab siin lustida, ringi tuisata, mängida, osavust ja teadmisi proovile panna. Kõiki ootab kingitus.

Mängupaik Rakvere Teater

7.-21.detsember

Autor Vennad Grimmid, lavastaja Üllar Saaremäe 

Mängivad Indrek Apinis, Natali Lohk, Märten Matsu, Anneli Rahkema, Peeter Rästas

Rakvere Teater

«Väike Pii ja kiigelaud»

Esietendus 7. detsembril 2015

Foto: Ugala

Kiigelaua ühe otsa peal istub Pii. Ta on väike, aga päris hirmuäratav karupoeg. Pii tahab kiikuda, kuid kiigelaua teine ots on tühi.

«Kiikumisest ei tule midagi välja, kui kiige teises otsas pole kedagi,» kirjutab Pii. Ootamine on raske, eriti kui sa ei tea, mida oodata. Äkki keegi ei tulegi kiikuma? Või kui tuleb, siis millest kiikudes räägitakse? Aga kui ta on liiga kerge? Mis siis, kui ta tuleb ja läheb kohe jälle minema?

Nii arutleb väike Pii, kuni korraga juhtub midagi ootamatut ... Kuhu Pii satub ja mis temaga juhtub? Milliseid veidraid ja naljakaid tegelasi ta oma teel kohtab? Mida ta oma rännakul õpib ja kuhu lõpuks välja jõuab?

Timo Parvela «Kiigelaud» on soe ja südamlik lugu väikese karupoja seiklustest ja otsingutest, sõprusest ja üksildusest. Küllap leidub selles loos äratundmishetki ja tuttavaid tundeid, sest igas lapses on ju kuskil peidus üks väike ja üksildane karu.

Mängupaik Viljandi Sakala keskus

7.-18. detsember

Autor Timo Parvela, lavastaja Kadri Lepp, Martin Mill 

Osades Tanel Ting, Triinu Meriste, Kristian Põldma  ja Janek Vadi 

Sobib vaatamiseks ka kõige pisematele teatrisõpradel.

Teater Ugala Teater

«Kangelapsed»

Esietendus 10. detsembril

Lauri Mäesepp Foto: Erakogu
Lauri Mäesepp Foto: Erakogu Foto: 10lend.weebly.com

Aegade algusest peale on universumis olnud energia, mis jaguneb heaks ja kurjaks, valguseks ja pimeduseks. Planeedil nimega Judinad elab Pimeduse-Rahvas, keda kutsutakse Kurjuse-Koljatiteks. Neile tasakaaluks on planeedi Häpila asustanud Kangelapsed – Valguse-Rahvas, kes võitlevad lahkusega ihnuse vastu, seisavad aususega tõe eest, astuvad rõõmuga sünguse vastu, kelle tööriistaks on muusika.

Jõulud on vaikuse ja valguse pühad, mil valitseb rahu headuse ja kurjuse vahel. Kui aga planeedil Judinad tuleb võimule noor ja salakaval Pimeduse Prints, paneb ta aastasadu toiminud tasakaalu ohtu – Pimeduse-Rahva valitseja saadab Maale Kurjuse-Koljatid ülesandega rikkuda pühademeeleolu ja viia inimeste hinge pimedus. Aja-Isand läkitab Kangelaste neliku süütuid inimlapsi päästma. Just jõululaupäeval toimub otsustav võitlus, milles Kangelapsed panevad oma supervõimed proovile, et päästa jõulud ning taastada tasakaal valguse ja pimeduse, hea ja kurja vahel.   

Tempokas jõululavastuses leidub lavavõitlust ja mustkunsti ning kuuleb originaalmuusikat.  

Mängupaik Endla teater

10.-22. detsember

Autor Karl Edgar Tammi, lavastus valmib trupitööna.  Osades  Fatme Helge Leevald, Lauri Mäesepp, Sander Rebane ja Kristjan Lüüs  

Endla Teater  

«Minu ema on päkapikk»

Esietendus 10. detsembril

Foto: Reklaam

«Minu ema on päkapikk» räägib loo ühe suure soovi täitumisest. Ühel päeval mina enam päkapikkudesse ei uskunud. Lihtsalt ei uskunud ja kõik. Ma ei tea, kas keegi üldse uskus? Aga üsna pea, kui ma olin arvanud, et päkapikke pole olemas, et jõuluajal poetab sussi sisse kommi kas isa või vanaema, juhtus midagi sellist, millesse ma väga lootnud olin. Ega vist väga ei uskunud, et see juhtuda võib. Aga juhtus. Mina, Illimar, tean, et päkapikud on olemas. Kas sina tead? 

Mängupaik Kuressaare Linnateater

10.-19.detsember

Autor ja lavastaja Aarne Mägi Osades Martin Vesberg, Piret Rauk, Aime Käen ja Mati Talvistu 

Kuressaare Linnateater

«Kuias koer õnne otsis» 

Esietnedus 11. detsembril 

Vene Teatri muinasjuttu võivad tulla vaatama kõik lapsed, hoolimata sellest, mis keelt nad kõnelevad, sest et selles loos inimkeeli keegi ei räägi. Jõukulavastsuse peategelane Koer oskab ainult haukuda ja ulguda ning ülejäänud tegelased on trollid, metsaelukad, kes elavad ainult muinasjuttudes ja räägivad oma trollikeelt.

Iga laps mõistab, mis toimub metsas, kuhu Koer sattus, ehkki ei saa aru, mida räägivad trollid oma erilises muinasjutumaailmas. Trollid püüavad Koeraga kokkuleppele jõuda, aga nad on liiga erinevad, justkui erinevatelt planeetidelt metsa kokku lennanud. Koerale on tegelikult õnneks vaja Inimest, kes on väga üksik ja vajab tõelist sõpra. 

Pärast etendust toovad jõuluvana, lumehelbeke ja päkapikud lastele kingitusi.

Mängupaik Vene Teater

Lavastaja Dajana Zagorskaja. Mängivad Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia teatrieriala üliõpilased. Lavastuse juhendaja – Vene Teatri kunstiline juht Igor Lõssov

6+

Vene Teater 

«Padjatäis päikest»

Fotol vasakult: Laura Niils, Silver Kaljula, Jaanika Tammaru. Foto:
Fotol vasakult: Laura Niils, Silver Kaljula, Jaanika Tammaru. Foto: Foto: Birgit Landberg

Esietendus 13. detsembril

«Padjatäis päikest» viib suured ja väikesed vaatajad porilörtsiselt Eestimaalt troopilisse ja eksootilisse Indiasse. Murelik Liina on otsustanud tuua oma külmetavale emale kaugest Indiast palju sooja. Ta kutsub külla oma parimad sõbrad Priidu ja Anna, kellega koos oma toas ette võtta pikk ja raske rännak maailma kõrgeima mäe otsa, et sealt emale killuke päikest hankida. Üheskoos rännatakse läbi džungli, kärarikka linna ja lumiste mäetippude, kohtutakse imeliste loomade, põnevate inimeste ja kummaliste jumalatega. Teekonnal maailma tippu lahenevad sõpradel nii mõnedki hädad, millele üksi vastu ei saa. «Padjatäis päikest» on lugu hoolimisest, üksteise märkamisest ja uudishimust, mida nutiajastul tuletikuga otsima peab.

Foto: Must Kast

Mängupaik Tartu Uue Teatri proovisaalis

13.-22.detsember

Lavastaja Lennart Peep

Laval Jaanika Tammaru, Laura Niils, Silver Kaljula 

Lavastus lastele 5. eluaastast

Must kast 

«Kingitus»

Esietendus 18. detsembril

Foto: OMAtsirkuse

OMAtsirkuse etendus «Kingitus» on huvitav vaatemäng noortele ja vanadele, ning see on mõistetav igas maailma keeles!

Reaalselt ehitatakse publiku silmade all üles tsirkuselava. Tõmmatakse nööre, veetakse need üle rullide, ronitakse redelitega, paigaldatakse trapetseid, köisi ja kangaid. Seejärel katsetatakse kõige riskantsema trikiga rekvisiitide töökindlust. Kõike selleks, et olla valmis kingi jagamise rituaaliks. Nagu ikka on ehitus ja protsess olukord, kus juhtuvad ka igasugused lõbusad äpardused ja vingerpussid.

Siis saabub jõuluvana, kes ei ole heategija ega ka karistaja. Jõuluvana tuleb selleks, et teha esimene kingitus ja jääda ootama kinki. Nii tekib lõputu kingituste ahel. Selleks, et teada saada, millega selline olukord lõppeb on vaja tulla lavastust vaatama. Üks, mis kindel, ka OMAtsirkuses sünnib jõuluime.

Mängupaik OMAsaalis (Kopli 25)

18.detsemberist 8. jaanuarini 

Autor OMAtsirkus, lavastaja Kaja Kann. Artistid OMAtsirkuse kooli lõpetanud professionaalsed artistid, tsirkust harrastavad fännid ja noored, kes on oma tehnilise vormi tipphetkes 

OMAtsirkus

«Lumine vokiratas»

Esietendus 21. detsembril

Nukulavastus, mis viib lapsed salapärasesse võlumetsa, kus ootavad ees mängud, tantsud, meisterdamine, kohtumine jääkaru ja jõuluvanaga ning muidugi kingitused.

Mängupaik Kukruse polaarmõisas

21.- 30.detsember (21.–27.12 etendused eesti keeles ja 29.–30.12 etendused vene keeles)

Kukruse polaarmõis

«Inetu pardipoeg»

Mängukavas 19. septembrist 2015

Vanemuise lavastus «Inetu pardipoeg»                                                     Foto:
Vanemuise lavastus «Inetu pardipoeg»                                                     Foto: Foto: Juri Seredenko

Hans Christian Anderseni muinasjutus «Inetu pardipoeg» koorus ühest munast ilusate partide perre poeg, kes erines kõigist ülejäänutest – ta oli suur ja inetu. Ühel ilusal päeval sai temast täiesti ootamatult kaunis luik. Loo sellest, kuidas sünnivad imed, toovad vaatajateni Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli õpilased.

25. novembrist 19. detsembrini Teatri Kodus

Autor Hans Christian Andersen, koreograaf-lavastaja Jelena Karpova

Muusika Camille Saint-Saëns, Pablo Sarasate, Franz Schubert, Jacques Offenbach, Edward Elgar, Nikolai Rimski-Korsakov

Vanemuine

«Lotte unenäomaailmas»

Mängukavas 28. novembrist 2015

Koeratüdruk Lotte (Linda Kolde) ja jänesepoeg Albert (Priit Strandberg) päästavad jänes Adalberti unenäost välja. Taamal Kohvitass (Marian Heinat), Unenäomaailma uks (Oliver Timmusk) ja Saabas (Veiko Porkanen).        Foto:
Koeratüdruk Lotte (Linda Kolde) ja jänesepoeg Albert (Priit Strandberg) päästavad jänes Adalberti unenäost välja. Taamal Kohvitass (Marian Heinat), Unenäomaailma uks (Oliver Timmusk) ja Saabas (Veiko Porkanen).        Foto: Foto: Juri Seredenko

Jänes Adalbert jääb tukkuma ja ei pääse enam Unenäomaailmast välja. Midagi on seal küll vist juhtunud, sest kohalikud elanikud käituvad salapäraselt ja ettearvamatult. Une-Mati ise on sõitnud Lapimaale ning jätnud oma lapsed Peedu ja Liisu ning uneliivaveskid sahmerdava Kana Berta hoole alla...Lotte ja Albert lähevad asja uurima ja muidugi jõuab nendega koos koju tagasi ka Adalbert. 

Kes muu, kui koeratüdruk Lotte läheb järjekordseid seiklusi otsima, seekord Unenäomaailmast!

Mängupaik Vanemuine ja Nordea

28. novembrist -15. detsembrini

Autor Priit Pajusaar, Heiki Ernits, Janno Põldma, Leelo Tungal. Lavastaja Tanel Jonas 

Vanemuine

«Talveunelm suvelossis»

Foto: Goltsman Ballet

Mängukavas 30. novembrist 2015

Lavastus «Talveunelm suvelossis» annab vaatajatele võimaluse rännata ajas ning kogeda 19. sajandi muinasjutulisena tunduvat elu ning tutvuda tolleaegsete kommete, eluviisi ja etiketiga. 

Lavastuse põhitegelasteks on kolm kunstiteost Kadrioru kunstimuuseumi ekspositsioonist, kolme Nikolai I tütre – suurvürstinnade Aleksandra, Olga ja Maria portreed. Läbi näitemängu, tantsu ja muusika tuuakse vaatajate ette «elavad pildid» suurvürstinnade suvepuhkuse elust, kus me näeme noori õukonnadaame tavapärastes situatsioonides. Iga etendus kulmineerub interaktiivse üllatusega, kuhu on kaasatud nii esinejad, kui ka vaatajad.

Mängupaik Kadrioru Kunstimuuseum

30. novembrist 5. jaanuarini

Autor Aleksandra Murre, lavastaja Maria Goltsman. Esinejad Märt Agu, Dmitri Kosjakov, Maria Goltsman jt

Lavastus on mõeldud lastele vanuses alates 6. eluaastast

Goltsman 

«Karlsson katuselt»

Mängukavas 6. novembrist 2015

«Karlsson katuselt» Foto: Harri Rospu/Estonia
«Karlsson katuselt» Foto: Harri Rospu/Estonia Foto: Foto: Harri Rospu / Estonia

Karlsson on ilus, ülitark ja parajalt paks mees oma parimais aastais. Ta elab katusel korstna taga, tal on seljal propeller ning tema koduuksel seisab silt: «Karlsson katuselt. Maailma parim Karlsson». Ja sellele ei saa keegi vastu vaielda!

Lavastaja Ain Mäeots: ««Karlsson katuselt» Estonia laval lähtub täpselt kõigest sellest, mis Karlssonis peab olema: siin on üks tore ja end veidi üksikuna tundev poiss, keda kutsutakse Väikevennaks. Siin jaurab Majasokk, hiilivad pätid Fille ja Rulle, siin tehakse muumiat ja muidugi lennatakse Vaasalinna katuste kohal. See on lugu poisist, kes igatseb oma ellu midagi või kedagi täiesti erilist ja kes selle ka saab: maailma parima Karlssoni!»

Astrid Lindgreni armastatud lastejutu põhjal on libretistil Wimbergil ja heliloojal Tauno Aintsil valminud lustlik ja südamlik muusikal, millele on särtsu lisanud lavastaja Ain Mäeots. Hei-hopsti, kohtumiseni teatris!

Loe Pille-Riin Purje arvustust siit:

Mängupaik Estonia

2.-13. detsember (kõik etendused on välja müüdud)

Muusikal Astrid Lindgreni samanimelise jutustuse ainetel

Helilooja Tauno Aints, libretist Wimberg. Lavastaja Ain Mäeots

Estonia

«Jõululugu ärkab ellu»

Mängukavas 28. novembrist 2015

Foto: Nuku

NUKU muuseumi programmi «Jõululugu ärkab ellu» raames elustuvad kaunid ja toredad jõulujutud. See on õdus ja südamlik kohtumine nukunäitleja ning tema kätes elustuva jõululooga, milles saab vahetu suhtluse kaudu osaleda ka publik. Igal etendusel esitab oma jõululoo üks näitleja. Laura Nõlvak räägib lastele vendade Grimmide muinasjutu «Lumeeit», Mihkel Tikerpalu lugu «Habemega nali» vaatab, kuidas on võimalik, et jõuluvanal kaob habe ning Tarmo Männard mängib raamatu «Peeter, sõpradele Peetrike» põhjal loodud etenduse.

Mängupaik NUKU muuseum

2.-20.detsember

Lastele 4+

NUKU

«Koerhaldjas Mia»

Mängukavas 2014. aastast 

Foto: Korraldaja

«Koerhaldjas Mia» on Eesti autori Kadi Urbase südamlik ja seiklusrikas jõulumuusikal koerhaldjas Miast, kes elab Jõulumemme ja Jõulutaadiga paksus metsas väikeses majas ning läheb ühel päeval lastele maailma parimat kingitust otsima. 

Mängupaik Nordea Kontserdimajas 

2.-3. detsember

Autorid Kadi Urbas, Kaari Sillamaa. Lavastaja Katre Jaani. Osades Getter Jaani, Kaire Vilgats, Emil Rutiku, Kaarel Orumägi, Contra jt. Kaari Sillamaa Laste ja Noorte  Muusikateater

 Pettson-Veikko Täär ja kass Findus-Alo Kurvits 
 Pettson-Veikko Täär ja kass Findus-Alo Kurvits Foto: Reklaam

«Pettsoni ja Findluse jõulud»

Mängukavas  4. detsembrist 2014 

«Pettsoni ja Finduse jõulud» on südamlik ja samas humoorikas lugu märkamisest, hoolimisest ja teiste abistamisest. Saabunud on jõulureede, Pettson ning Findus peavad tegema jõuluettevalmistusi ning neil on käed-jalad tegemisi ja toimetamisi täis. Metsast jõulukuuske tuues Pettson kukub ja vigastab oma jalga nii, et ei saa enam liikuda - kes toob toidu ja jõulukuuse? Kass Findus kardab, et jõulud jäävad sellel aastal pidamata. 

Mängupaik Tartu Laulupeomuuseumis (Jaama 14)

15.-19.detsember 

Autor Sven Nordqvist, lavastaja Marko Mäesaar. Mängivad Veikko Täär/ Marko Mäesaar ja Alo Kurvits/Rauno Kaibiainen

Teatribuss

«Väike prints Hamlet»

Mängukavas 26. novembrist 2014

Foto:
Foto: Foto: Estonia

«Väike prints Hamlet» on muinasjutuline lugu väikesest poisist, kes tunneb end suures lossis väga üksikuna, sest kellelgi pole aega temaga mängida. Ühel päeval ilmub talle isa vaim, kes palub paljastada mõrvar – kaval kuningas Claudius. Poiss satub põnevatesse seiklustesse, kus ta saab loota vaid oma julgusele ja leidlikkusele. Hamlet päästab ohtlikust olukorrast suurima sõbra Ophelia, kavaldab üle Claudiuse püüdliku abilise Poloniuse ja päästab lõpuks kuningriigi. Lavastus püüab tuntud tegelaste abil näidata, et nii muinasjuttudes kui tavaelus saavutatakse edu teisi toetades ja aidates.

Teatraalse fantaasiamängu kõrval jääb lavastusest kõlama jõuluaega sobiv mõte: kuigi me ei saa hetkega kogu maailma muuta, võime seda tasapisi vähemalt enda ja oma lähedaste jaoks paremaks teha.

Mängupaik Estonia

26. novembrist 16.detsembrini

Maria Suomineni näidend William Shakespeare’i «Hamleti» ainetel

Lavastaja Erki Aule

Peaosades Kaarel Targo  ja Helen Rekkor.

Estonia

«Pal-tänava poisid»

Teine esietendus 10. novembril 2015 Rahvusraamatukogu suures saalis

Foto:
Foto: Foto: VAT Teater

Suure ungari kirjaniku Ferenc Molnari noorteromaan «Pal-tänava poisid» kuulub aegumatu temaatika, põneva süžee ja värvikate karakteritega kindlalt laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse. Iga koolipoiss selles seiklusloos kannab endas unistusi ja on täis pealehakkamist nende eest võideldes. Kaasahaarav lugu räägib ungari noorukitest, kes mänguplatsi lahingutes kannavad ideed kodumaa iseseisvuspüüdlustest. Pal-tänava poiste ja Botaanikaaia punasärkide võitlusest saeveski krundi pärast on pannud kaasa elama, mõtlema aust ja sõprusest ja sellest: «...mis on õieti see elu mille, kord kurvad, kord rõõmsad, aga alati võitlevad teenijad me kõik oleme.» (F.Molnar)

30. novembrist 10. detsembrini  Rahvusraamatukogu suures saalis

Autor Ferenc Molnar, lavastaja Aare Toikka, lunstiline ja muusikaline kujundaja Kaspar Jancis. Osades Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Maarius Pärn

Alates 12+

VAT Teater 

Foto: Meisi Volt

«Tooma jõululegend»

Mängukavas 22. novembris 2015

Muusikalavastus jutustab loo Toomast, kelle kangelaslikkus toob linnarahvale jõulurõõmu ning Tallinna Raekoja platsile seatakse üles maailma esimene väljakukuusk.

Mängupaik Salme Kultuurikeskuses

22.novembrist 21. detsembrini

Autor Leelo Tungal /Tiit Kikas, Priit Pajusaar, lavastaja Alar Haak 

Osades Jüri Pootsmann, Elina Born, Jüri Vlassov, Jüri Aarma, Artur Raidmets jt

Salme Kultuurikeskus

Jüri Pootsmann Foto: Meisi Volt

«Hunt ja seitse kitsetalle» 

Mängukavas 6. maist 2015

«Hunt ja seitse kitsetalle» on Estonia talveaias toimuv üheosaline õppeprojekt 4-10 aastastele lastele, kes saavad algusest lõpuni kaasa lüüa ühe lavastuse sünniloos. Projekti eesmärk on läbi lõbusa mängu harida ja kasvatada muusikateatrile uut publikut.

Lapsed seavad koos muusikute ja solistide ning jutustaja-lavastajaga lavale muinasjutu «Hunt ja seitse kitsetalle» ning esitavad selle teistele projektis osalejatele. Programmi viivad läbi neli kostümeeritud programmijuhti ning Ooper-Kvartett.

Mängupaik Estonia talvead

Etendus 14. detsembril

Estonia

«Võlupood»

Mängukavas 7. detsembrist 2014

   «Võlupood»           Foto: Jana Süld
   «Võlupood»           Foto: Jana Süld Foto: Jaan Süld

Mustkunstitrikkidega nukulavastus Herbert George Wellsi lühijutu põhjal. Ühel päeval Londonis jalutades satuvad väike tüdruk ja tema isa Võlupoe ukse taha. Tüdruku pealekäimisel astuvad nad sisse – ja iga minutiga hakkavad asjad minema järjest kummalisemaks. Letid, poeriiulid ja peeglid näivad ruumis ringi liikuvat ja kõigest kõige salapärasem on poepidaja ise. Laps on vaimustuses kõigest, mida näeb. Isagi on alguses lõbustatud, kuid kui asjad muutuvad järjest imelikumaks, pole ta enam kindel, kus reaalsus lõpeb ja illusioon algab.

Mängupaik NUKU Auna tänava teatrimaja

28. novembrist 20. detsembrini

Autor Herbert George Wells, lavastaja Sandra Lange. Mängivad Katri Pekri, Kaisa Selde, Jevgeni Moissejenko, Andres Roosileht

Vanusele 5+

NUKU

«Rupertuse heategu»

Mängukavas 7. detsembrist 2014

Hopneri maja Foto: Peeter Langovits
Hopneri maja Foto: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits / Postimees

«Rupertuse heategu» on keskaja Tallinna lugu, mis põhineb muistsel saksa pärimusel koll Rupertusest, püha Nikolause ja jõuluvana eelkäijast. Legendi järgi vaatas Rupertus advendiajal aknast, kas lapsed hästi käituvad. Pahad lapsed pistis ta kotti ja viis kaasa. Näidend kasutab Rupertuse motiivi. See seotakse looga eesti soost orvust, kes satub kurja meistri õpipoisiks. Appi tulevad sõber Liispet ja meistri maja head vaimud, kuni tubli poisi saatus õnneliku pöörde teeb. 

Mängupaik Hopneri maja

7.-13.detsember

Autor Loone Ots, lavastaja Anne Velt. Mängivad Katrin Valkna, Merilin Kirbits, Tarvo Krall jt. Ajateater

«Pähklipureja»

Mängukavas 3. detsembrist 2010

   «Pähklipureja»         Foto:
   «Pähklipureja»         Foto: Foto: Estonia

Ben Stevensoni imepärases lavastuses muutuvad ka kõige võimatumad unenäod imekauniks ja ahvatlevaks reaalsuseks. Tšaikovski kaunis muusika viib vaataja koos Klaraga maiustuste, Hiirekuninga, mängusõdurite, lendavate kokkade, hiiglasliku jõulupuu, jõuluõhtu ja tantsu võlumaailma. Tšaikovski «Pähklipureja» on helilooja tuntumaid ja armastatumaid teoseid, mille muusika on inspireerinud paljusid koreograafe jutustama tantsukeeles E. T. A. Hoffmanni ja Alexandre Dumas’ sen. värvikat jõulumuinasjuttu.

Mängupaik Estonia

25. novembrist 22.detsembrini

Pjotr Tšaikovski ballett

Estonia

«Vana roosa maja»

Mängukavas 9. detsembrist 2012

«Vana roosa maja» Foto:
«Vana roosa maja» Foto: Foto: Eesti Draamateater

Supilinnas aset leidvaid kriminaalseid lugusid lahendab salaselts Ramps, kellega kohtume taas. Võõras aed on paras džungel ja nõgeste keskel seisvast mahajäetud majast kostab kummalisi hääli… Kuid lastel on mõistatuse lahendamiseks tarvilikku julgust, nutikust ja süda õigel kohal, ning mis samuti väga tähtis – kõigist raskustest saadakse üle üheskoos! Kindlasti leiavad lavastusest äratundmise ja kaasaelamise rõõmu salaseltslaste eakaaslased ehk algkoolilapsed, aga vaadata sobib see ka vanematele ja noorematelegi.

Mängupaik Eesti Draamateatri suur saal

11.-17.detsember

Lavastaja Ingomar Vihma.  Osades Mari-Liis Lill, Marta Laan, Piret Krumm jtEesti Draamateater

«Pink»

Mängukavas 30. oktoobrist 2014

«Pink» Foto:
«Pink» Foto: Foto: Miksteater

Haarav, humoorikas ja samas liigutav lugu kodutust mehest, kes peab pargipingil üksinduses oma unistuste jõuluõhtut. Siis aga sekkub tema ellu miski, mis ähvardab kogu ta senise elu pea peale pöörata.

«Pink» on universaalne lugu inimeseks olemisest, mis arusaadav ja loetav nii väikestele kui suurtele vaatajatele. 35 minuti jooksul ei lausuta laval ühtki sõna. Neid lihtsalt pole vaja. Kõik on niigi selge.

19. detsembrini, erinevad kohad üle Eesti

Lavastajad-näitlejad Kaido Rannik ja Kristo Toots.

Miksteater

«Piip ja Tuut piparköögis»

Mängukavas 14. detsembrist 2013

«Piip ja Tuut köögis»         Foto:
«Piip ja Tuut köögis»         Foto: Foto: ETV2

Selle lavastuse etendused on nagu kokasaade, mille käigus tutvustatakse piparkoogi ajalugu, eksootiliste maitseainete ja kodumaiste koostisosade päritolu, tehakse trikke ja lauldakse, nagu köögis ikka, sest toit peab valmima hea tuju ja hea hooga. Iga etenduse jooksul sünnib vaatajate silme all ehe piparkoogitaigen ja etenduse lõpuks saavad ka piparkoogid ahjuküpseks ning sobivad publikulegi maitsta, kui just kõrbema ei lähe, sest paar korda on sedamoodi juhtunud, et Piip ja Tuut unustasid end koos vaatajatega lustima ja alles kõrbelõhn tuletas meelde, et keegi peaks ka ahjul silma peal hoidma.

28.novembrist 18. detsembrini erinevates mängupaikades üle Eesti

Lavastuse autorid ja esitajad on Haide Männamäe ja Toomas Tross. 

«Valged jõulud, must kunst»

Piip ja Tuut teevad salapärasel jõuluõhtul ajarännaku, mis viib neid 19. sajandi lõpukümnendisse meie lauluisa doktor Kreutzwaldi koju kuuse alla.  «Valged jõulud, must kunst» ühendab endas visuaalse klounaadi, mustkunsti ja jazzmuusika üheks hirmus-naljakaks jõululooks. 

Lisaks klounipaarile Piip ja Tuut astuvad laval üles mustkunstnikud Meelis Kubo ja Charlekas, kelle silmamoondustrikid panevad ka kõikenäinud vaataja ahhetama. Siim Aimla ansambli muusikaline kujundus varieerub heliefektidest jazzivõtmes pärimusmuusikani.

Mängupaik Kumu

19. detsembril

Autorid ja lavastajad Haide Männamäe ja Toomas Tross. 

Muusikud laval Siim Aimla, Anna Regina Kalk, Mihkel Mälgand, Ahto Abner 

Piip ja Tuut Teater 

Vanusele 5+

«Piip ja Tuut loomamuinasjutud»

Piip ja Tuut esitavad ennemuistseid lugusid ja muistendeid, mis on pealtnäha veidi arhailised, kuid tegelikult sügava ja ajatu tuumaga. See tuleb sealt ridade vahelt üles leida. Piip ja Tuut lisavad omal poolt vaid mõned vigurid ja trikid ning puhuvad vanadele lugudele uue elu sisse.

Sa kujuta vaid, ennemuiste istusid meie esivanemad pimedatel talvekuudel sooja ahju ääres ja vestsid uskumatuid lugusid. Kes oli kõige osavam ettekandja, selle juurde kogunesidki kõik kokku.

Kogu perele. Sobilik vaatamiseks lastele alates 3-eluaastast.

Mängukoht Nõmme Kultuurikeskuses

10-12. detsember

Autor Haide Männamäe ja Toomas Tross

Piip ja Tuut Teater

«Päkapikk»

Mängukavas 10. novembrist 2015

Andrus Kivirähki lustlikus näidendis «Päkapikk» mängib nimitegelast Jan Uuspõld.   Foto:
Andrus Kivirähki lustlikus näidendis «Päkapikk» mängib nimitegelast Jan Uuspõld.   Foto: Foto: Mats Õun

Kõige vahvam eesti kirjanik ja kõige vahvam eesti näitleja jutustavad tõelise jõululoo erilisest päkapikust. Eriline on see lugu sellepärast, et sellest loost saab teada, kuidas sündis üks eriline päkapikk. Päkapikud ongi ju kõik väga erilised tegelased, aga see päkapikk ja tema lugu panevad tõesti imestama. Nii imelised lood on võimalikud vaid jõulude ajal. 

Koguperelavastus «Päkapikk» on selle talve lõbusaim lugu, mis pakub mõtlemisainet ja meelelahutust naljakate juhtumiste ja haarava muusikaga nii väikestele kui ka suurtele.

Mängitakse erinevates kultuuri- ja teatrimajades üle Eesti

21. detsembrini

Vanusele 4+

Autor Andrus Kivirähk, lavastaja Hendrik Toompere jr, laval Jan Uuspõld

Prem Production

«Lumehelbeke»

Mängukavas 9. detsembrist 2014

Rakver Teatri «Lumehelbeke», esiplaanil näitleja Tiina Mälberg Foto:
Rakver Teatri «Lumehelbeke», esiplaanil näitleja Tiina Mälberg Foto: Foto: Rakvere Teater

Kaunis ja ehe muinasjutt Külmataadist ja tema tütrest Lumehelbekesest, kes otsib suuri tundeid. Vahel harva liugleb Lumehelbeke kargel talvel inimeste maailma. Ühe külma hetke jooksul saab teda isegi imetleda, kuid piisab puudutusest ja sulanud ta ongi. Nii on loodus seadnud. Mis juhtub aga siis, kui Lumehelbeke saab voli muutuda inimeseks? Mis juhtub, kui Lumehelbekese jäine süda sulatada ja tema hinges tärkab armastus? 

27. novembrist 21. detsembrini kultuuri- ja teatrimajades üle Eesti

Autor Aleksandr Ostrovski/Eili Neuhaus, lavastaja Eili Neuhaus 

Osades Maarika Mesipuu-Veebel, Tiina Mälberg, Madis Mäeorg , Eduard Salmistu ning Esteetika- ja tantsukooli tantsurühm Amici 

Rakvere Teater

«Siil udus»

Mängukavas 12. aprillist 2014

«Siil udus» Foto:
«Siil udus» Foto: Foto: Tartu Uus Teater

«Siil udus» omab kindlat kohta mitme põlvkonna emotsionaalses mälus. Seda mõistagi tänu maailma parimaks multifilmiks tituleeritud samanimelisele teosele.

Udus või laiemalt tingimustes, kus nägemine on piiratud, teravduvad muud meeled. Eeskätt kuulmine. «Siil udus» on suures osas helide teater. Enamus näiliselt väikeseid, kuid Siili jaoks suuri sündmusi, millega ta teel sõbra juurde kokku puutub, jõuavadki kohale just häälte ning helide kaudu. See on põnev maailma avastamise ja kogemise viis. Nii lapsele kui täiskasvanule.

See on lavastus helide, nukkude, varjude ja uduga, kus helid ja valgused on samaväärsed peategelased kui Siil ja Karupoeg. Me soovime vaataja/kuulaja võtta kaasa rännakule, mida kogeb Siil otsides udus teed oma parima sõbra juurde.

Loe Põim Kama arvustust siit

Tartu Uues Teatris ja Tallinnas Püha Vaimu SAALis 

9.-17. detsember

Autor Sergei Kozlov, lavastaja Leino Rei 

Mängivad Helgur Rosenthal ja Janek Joost

Vanusele 4+

Tartu Uus Teater

«Habemeta jõuluvana»

Mängukavas 1. detsembrist 2012

«Habemeta jõuluvana»              Foto:
«Habemeta jõuluvana»              Foto: Foto: Teoteater

Lavastus räägib noorest jõuluvanast Kaarupist, kellel jõuab kätte esimene kord kingikoormaga laste juurde minna. Võiks arvata, et see austav ülesanne on iga jõuluvana unistus, aga Kaarup tunneb laste ees paanilist hirmu ning mõtleb välja igasuguseid trikke, et minekust pääseda.

Mis seiklused jõulukülas toimuma hakkavad, kas päkapikud ka midagi kardavad ja mis sellest kõigest siis saab, kui härjapõlvlane appi asub....saate teada siis, kui teatrisse tulete.

6.-27. detsember Teoteatris, Kumu auditooriumis, Vaba Lava suures saalis

Autor Piret Viisimaa, lavastaja Piret Viisimaa 

Teoteater

«Punamütsike»

Mängukavas 15. novembrist 2014

«Punamütsikeses» mängib nimosa Kärt Tammjärv                         Foto: 
«Punamütsikeses» mängib nimosa Kärt Tammjärv                         Foto: Foto: Vanemuine/ Georg Rosma

Lugu punase mütsiga väikesest tüdrukust, kes läks haigele vanaemale kooki viima, pole ilmselt vaja kellelegi tutvustada. Tegemist on tõesti ühe maailma tuntuima muinasjutuga, mis - nagu muinasjutud enamasti - sai alguse rahvajutust vähemalt tuhat aastat tagasi ning millel on loendamatuid erinevaid teisendeid ja variante. Eesti laps võib võtta raamaturiiulist nii Charles Perrault' kui vendade Grimmide poolt kirja pandud versiooni ja tulla seejärel

Mängupaik Teatri Kodu

1.-17. detsember

Autor Vennad Grimmid, lavastaja Veiko Täär 

Osalevad Kärt Tammjärv, Kais Adlas, Ragne Pekarev, Reimo Sagor, Raivo Adlas

Vanemuine 

«Pähklipureja»

«Pähklipureja» Foto:
«Pähklipureja» Foto: Foto: Alan Proosa

Mängukavas 26. novembrist 2004

Pjotr Tšaikovski imekauni muusikaga jõulumuinasjutt on osake jõulutundest. Ballett, mida etendatakse igal aastal just jõulude ja aastavahetuse paiku, äratab ühtviisi vaimustust nii lastes kui täiskasvanutes - süda põksub vaheldumisi põnevusest ja hingeliigutusest.

Kaks orbu, Petter ja Lotta, elavad koos oma tädide Pruuni, Rohelise ja Lillaga. See on nende esimene koosveedetud jõuluaeg, kus lapsed saavad ise minna metsast jõulukuuske tooma ja seda hiljem ehtida. 

Mängupaik Vanemuise suures majas

3.-20. detsember

Autor Pjotr Tšaikovski, lavastaja Pär Isberg 

Vanemuine

«Pettson ja Findus»

«Pettson ja Findus» Foto:
«Pettson ja Findus» Foto: Foto: Madis Katz

Mängukavas 7. septembrist 2012

Pettson on üksik vanamees, kes elab oma metsatalus. Ühel kaunil päeval helistatakse ta ukse taga kella ja sisse astub... Kingitus ise! Ei saa öelda, et Pettson poleks üllatunud, kui kingikastist ilmub kass. Küsimustele, kuidas vanamehest ja kassist sõbrad saavad ning miks on parem olla kahekesi, kui üksi, võivad väikesed vaatajad leida vastuseid Teatri Kodus esietenduvast lastelavastusest «Pettson ja Findus». 

Mängupaik Vanemuine

4. ja 10. detsembril

Autor Sven Nordqvist, lavastaja Marko Mäesaar. Osades: Karol Kuntsel, Ott Sepp

Vanemuine

«Von Krahli muinasjutud»

Esietendus 19. detsembril 2012 Von Krahli teatris

Hiina muinaslugudel põhinev lastelavastus vanusegrupile 7-77 aastat.

Selle aastatuhande esimene lastelavastus Von Krahli teatris räägib loo kadunud silmadega kuningapojast, kellest sai maailma esimene muinasjutuvestja.

Räägitakse ja mängitakse lugusid loomadest ja inimestest, seiklustest ja varandustest, nutust ja naerust, kaugetest maadest ja õnnelikust lõpust.

Loe Heili Sibritsa arvustust siit 

9.-18. detsember

Lavastaja Mart Koldits Kunstnik EVE ORMISSON

Näitlejad Liina Vahtrik, Ragne Veensalu, Ivo Reinok, Kait Kall, Ott Kartau

Von Krahli Teater

Ragne Veensalu lavastuses «Von Krahli muinasjutud» Foto: Von Krahli Teater
Ragne Veensalu lavastuses «Von Krahli muinasjutud» Foto: Von Krahli Teater Foto: Von Krahli teater

 

Ülevaade põhineb Eesti Teatri Agentuuri andmetel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles