Põhja-Korea võimud võtsid filmi tõttu ühendust PÖFFi korraldajatega

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu nagu paradiisis? Põhja-Korea koolitüdrukud Vitali Manski kaamera ees.
Elu nagu paradiisis? Põhja-Korea koolitüdrukud Vitali Manski kaamera ees. Foto: Kaader filmist

Briti ajalehe Guardian teatel üritasid Põhja-Korea võimud takistada filmi «Päikese all» näitamist Pimedate Ööde Filmifestivalil (PÖFF), festivali korraldaja Tiina Loki sõnul oli tal Põhja-Korea saatkondadega sel teemal küll kontakte, kuid otsest survet ei avaldatud.

Venemaal elava ukraina päritolu režissööri Vitali Manski dokumentaalfilm «Päikese all» paljastab, kuidas Põhja-Korea propagandamasin töötab. Kuigi režissööril oli Põhja-Koreaga kokkulepe, et kogu film valmib koostöös kohalike võimudega, jättis ta kaamera ka pärast võtete lõppu käima ja nii hangitud materjali abil valmis hoopis teistsugune film.

Lokk ütles Postimehele, et ta suhtles filmiga seoses Põhja-Korea saatkondadega Stockholmis ja Moskvas, kuid otsest survet filmi festivaliprogrammist väljavõtmiseks ei avaldatud.

«Mul ei ole mingit tahtmist sellest rääkida. Ma pean väga lugu nendest, inimestest, kellega ma suhtlesin. Meie suhtluses oli palju detaile ja ei saa öelda, et tegemist oli otsese survega. Ma ei soovi sellel teemal rääkida. Rääkimist väärib see film ise, mitte see, mis kulisside taga toimus,» lausus Lokk.

«Päikese all» sai valmimiseks toetust ka Vene riigilt, kuid pärast filmi esilinastust PÖFFil, distantseerisid Vene poliitikud end sellest filmist. Vene endine kultuuriminister Mihhail Švõdkov avaldas filmi ilmumise järel artikli, milles ta kritiseeris Manskit, kes taotles filmi valmimiseks riigi abi. Švõdkovi sõnul rääkis Manski toetust taotledes «kahe riigi sõbralikust koostööst».

Filmi peategelane on koolitüdruk Lee Zin-Mi, kuid see pole mitte autentne ühiskonna portree lapse silmade kaudu, vaid film sellest, kuidas Põhja-Korea võimud lavastavad tüdruku ümber ideaalse elukeskkonna, et oma riigist perfektset muljet jätta.

Filmi režissöör Vitali Manski ütles 15. novembril Postimehele antud intervjuus, et Põhja-Korea võimud tahavad filmi näitamist PÖFFil ära keelata.

«Ei, nad pole [seda filmi] näinud. Nad on näinud reklaamklippi. Enamgi veel, nad nägid seda PÖFFiga seotult. Ja nüüd tahavad nad selle näitamist siin ära keelata. Samas ei tea nad, et see on juba valitud kümnete teiste festivalide programmi,» ütles Manski novembri keskel.

Manski rääkis, et 15 novembril rääkis temaga PÖFFi korraldaja, kes rääkis, et Põhja-Korea saadik Rootsis nõudis filmi festivaliprogrammist väljavõtmist. «Helistanud oli ka Vene presidendi abi, kes palus sama,» ütles Manski.

Manski näitas intervjueerijale ka oma mobiiltelefoni, milles oli palju vastamata kõnesid Põhja-Korea saatkonnast Moskvast.

Samas ütles Manski juba PÖFFi ajal, et ei pea selle filmi festivaliprogrammist mahavõtmist tõenäoliseks.

«See oleks naljakas, aga ma arvan, et sellist võimalust pole. Film sai juba näiteks Jihlava festivalil auhinna. Aga seda nad ei tea, sest Põhja-Koreas ei ole Vene saadikul internetti. Võrku pääsemiseks peab ta panema ennast raamatusse kirja, küsima võtme ja minema spetsiaalsesse tuppa, kus on arvuti, ning üles märkima kõik võrguleheküljed, mida külastab. Saate aru!» rääkis Manski Postimehele.

Režissööri sõnul oli tal küll kokkulepe Põhja-Korea võimudega, et nad saavad filmi enne selle linastumist näha, kuid kuna nad ise rikkusid kokkulepet, kaotasid nad selle õiguse

«Oli muidugi kokkulepe, kuid kas õnneks või ebaõnneks rikkus Korea pool seda ega täitnud lubadusi: seega kaotasid nad võimaluse seda protsessi ka mõjutada. Suurem osa stsenaariumist oli veel filmimata, kui meil ei lubatud enam edasi töötada. Sellega võtsid nad endalt õiguse filmile,» rääkis Manski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles