Siitan: tahan vallandamisotsusele erapooletut hinnangut

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Siitan
Andres Siitan Foto: Peeter Langovits

Päeva pealt ametist lahti lastud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) direktor Andres Siitan kaalub kultuuriministri otsuse vaidlustamist.

Kas vallandamisteade tuli teile üllatusena?

Kommunikatsioon ERSO ja kultuuriministeeriumi vahel on olnud häiritud juba üle aasta, usaldamatuse õhkkonda oli tunda juba möödunud aasta lõpus, nii et päris üllatusena see otsus minu jaoks ei tulnud.

Küll aga paneb imestama, et kõik nüüd järsku nii pööraselt kiiresti toimub, sest ametlikult ei tööta ma sellel ametikohal enam juba alates homsest, aga mul on vaja veel nii palju asju ERSO igapäevase töö jätkumiseks üle anda. Selline kiirustamine tuli tõesti välguna selgest taevast.

Minister heitis teile ette ränku juhtimisvigu. Milles need vead siis täpsemalt seisnevad?

Käesoleva aasta alguses muudeti ERSO koosseisu ning meiega liideti Eesti Rahvusmeeskoor ja Hortus Musicus. Aasta keskel tühistas minister oma käskkirjaga need struktuurimuutused ja taastas endise olukorra, kuid kulutused olid selleks ajaks juba tehtud. Mulle heideti ette, et olin teinud aasta alguses põhjendamatult suuri kulutusi, aga sel hetkel tundusid need kulutused põhjendatud.

Kuna me ei saanud pikka aega ministriga kontakti, siis olin sunnitud teema avalikkuse ette tooma, aga eks töövõtjana ma arvestasin, et kui hakata avalikkuse ees piike murdma, siis võin kaotajaks jääda.

Kõige absurdsem on see, et kultuuriministeeriumi järelevalvekomisjoni koostatud dokumenti finantsdistsipliini rikkumise kohta mina näinud ei ole. Mulle söödeti ette ainult tekkinud miinus ja öeldi, et ma pean samas mahus eelarvet kärpima. Kuidas nende numbriteni üldse jõuti, seda mina ei tea. Ministeerium ütleb, et see dokument on asutusesiseseks kasutamiseks.

Aga see on ju absurdne ja minu teada ka seadusevastane, kui mulle ei näidata materjale, mille põhjal mind vallandatakse.

Kas see tähendab, et kavatsete enda vallandamise vaidlustada?

Ma tahan kuulda mõne erapooletu spetsialisti arvamust, olgu ta siis kas töövaidluskomisjonist või riigikontrollist. Ma olen teinud mõned halvad otsused, aga ma ei näe siin ainult enda süülist käitumist.

Kui olen saanud erapooletu hinnangu, siis teen ka edasised otsused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles