Mustonen: Järvi pöördumine ministri poole on ennekuulmatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mustonen (paremal) astus minister Laine Jänese kaitseks välja.
Andres Mustonen (paremal) astus minister Laine Jänese kaitseks välja. Foto: Peeter Langovits

Vanamuusikaansambli Hortus Musicuse juht Andres Mustonen peab ennekuulmatuks ja vastuvõetamatuks ERSO peadirigendi Neeme Järvi eilset emotsionaalset kommentaari Laine Jänese otsusele vabastada ametist ERSO direktor Andres Siitan.

Usutluses Vikerraadiole teatas eile USAs viibinud Järvi, et Jänese otsus on riiklik kuritegu. «Võim võidab alati; tuleb välja, et meil on ikka veel Nõukogude kord. Minister paneb vägisi mulle tundmatu inimese direktoriks – siin Ameerikas oleks selline käitumine võimatu,» ütles ta.

«Järvi sellised väljaütlemised on täiesti vastuvõetamatud,» kommenteeris Mustonen Järvi sõnavõttu Postimehele. «Et välismaal resideeriv muusik üldse niimoodi [ministri poole] pöördub – see on täiesti ennekuulmatu, ma olen lausa sõnatu!»

Siitani asemel ametisse määratud Anneli Unti hindas Mustonen väga võimekaks juhiks, kellel on hea taust. «Siin ei ole üldse küsimust, et ta ei saaks ERSO juhtimisega hakkama, aga et ta juhib nüüd kammerkoori ja ERSOt korraga…» jäi Mustonen kõhklevaks.

Siitani ja Jänese tüli algas mullu sügisel kavast ühendada ERSO, Hortus Musicus ja Eesti Rahvusmeeskoor ühtselt juhitavaks filharmooniliseks asutuseks. Siitani väitel käitus Jänes ebaõiglaselt, kuna ei arutanud temaga ühendasutuse loomist. Jänese hinnangul aga ei tahagi Siitan teiste asutustega koostööd teha, vaid nende raha eest ERSO eelarveauke lappida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles