Jänese umbusaldamise korral jaguneksid hääled tasavägiselt

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes.
Kultuuriminister Laine Jänes. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond kaaluvad kultuuriminister Laine Jänese umbusaldamist ning Eestimaa Rohelised on juba võimalikku umbusaldamist toetanud, seega jaguneksid hääled Jänese toetajate ja vastaste vahel väga tasavägiselt.

Varasemalt valitsuserakondadega koostööd teinud Rohelised arutasid Jänese tegevust seoses ERSO juhtumiga ja andis erakonna fraktsiooni saadikutele rohelise tee ühinemiseks võimaliku ministrile tehtava umbusaldusavaldusega riigikogus. Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid kaaluvad võimalikku umbusaldamist lähiajal.

Reformierakonnal on riigikogus 31 kohta, Isamaa ja Res Publica Liidul 19 kohta. Nende seisukohta Jänest mitte umbusaldada toetab ilmselt fraktsiooni mitte kuuluv Tarmo Mänd, kes astus hiljuti Reformierakonda. Seega on koalitsioonierakondadel kokku 51 kindlat häält opositsiooni 50 vastu, millest piisaks vaid juhul, kui kõik liikmed hääletusel kohal oleksid.

Fraktsiooni mitte kuuluvatest riigikogu liikmetest hääletaksid sotsiaaldemokraadid Jaanus Marrandi, Karel Rüütli ja Jaan Õunapuu ning keskerakondlane Ester Tuiksoo ilmselt vastavalt oma erakonna otsusele. Erakonda mitte kuuluv Jaan Kundla rääkis Postimees.ee’le, et kaalub hetkel tõsiselt Jänese umbusaldamist. «Tema tehtud vigu tuleb tunnistada ja taunida,» lisas ta. Fraktsiooni mitte kuuluva Mai Treialiga ei õnnestunud Postimees.ee’l ühendust saada.

Üleeile vallandas Jänes ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistas ERSO eelarvesse suure augu tekitamises. Siitan aga keeldus selle eest ainuvastutust enda peale võtmast. Tema poolel on ka ERSO kollektiiv ja peadirigent Neeme Järvi. Aasta alguses üritas minister maakonnamuuseumid ühe katuse alla ühendada, kuid ka see plaan leidis tugevat vastuseisu. Reform kukkuks läbi, ent enne jõudis Läänemaa muuseumi juht Rea Raus oma kohast ilma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles