Järvi: Ansip süvenegu, ärgu kuulaku vaid Jänest

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi tavatses mõelda suurelt: ta tahtis ERSO teha tuntuks, veel tuntumaks kui Grammy võitnud orkester juba on.
Neeme Järvi tavatses mõelda suurelt: ta tahtis ERSO teha tuntuks, veel tuntumaks kui Grammy võitnud orkester juba on. Foto: Peeter Langovits

Täna ERSO peadirigendi kohast loobumisest teatanud Neeme Järvi soovitas peaminister Andrus Ansipil rohkem süveneda ning vähem parteikaaslasest kultuuriminister Laine Jänest kuulata.

«Peaminister peaks süvenema asja olemusse, aga mitte kuulama ainult Laine Jänest,» ütles Järvi Postimees.ee’le.

Kui peaminister Andrus Ansip andis pressikonverentsil mõista, et Neeme Järvile on juba makstud tehtud tööde eest, siis dirigent sellega päris ei nõustunud.

«Samuti ajavad õli tulle Järvi miljonid. Pole ma saanud mingit tasu oma töö eest ERSOst. Need on peaministri teadmised? Peaminister pole saanud ausat ja objektiivset informatsiooni,» leidis ta.

Järvi meenutas, et kultuuriminister otsustas aasta eest elukutselise kontsertkoori moodustamise nimel liita ERSO kui orkestriga Eesti Rahvusmeeskoori (RAM) ja ansambli Hortus Musicus.

Kuid reformi elluviimisest alates hakkasid ministri lubadused Järvi väitel aina murenema – küll jäeti uus organisatsioon ilma lubatud kontserdipaigast, siis jagati ühinenud kollektiividele erinevaid palgalubadusi.

«Kõik see põhjustas selliseid hõõrdumisi, et minister muutis meelt ja pööras reformi tagasi,» kirjeldas Järvi.

«Vahepeal aga oli ERSO ministri idee tõttu kandnud teisi kollektiive endaga liites ning kontsertkoori luua püüdes hulganisti kulutusi,» märkis ta.

Kui rahvusmeeskoor ja Hortus Musicus ERSO alt taas ära viidi, jättis see Järvi teada orkestri eelarvesse katmata augu. Nüüdseks on olukord selline, et aasta lõpuks ületavad orkestri kulud tulusid eeldatavasti kolme miljoni krooni eest.

Järvi sõnul on sündmuste taga aga Eesti Kontsert koos oma endise juhi Aivar Mäega. «Et minister asjad ümber tegi, on Aivar Mäe ja Eesti Kontserdi säilitamise eesmärk,» väitis Järvi.

«Eesti Kontsert on liigkeha Estonia kontserdisaalis. Kõik ei mahu sinna. Meie kollektiividel puuduvad töötingimused. Härra Ansip võiks vaatama tulla.»

Järvi loetles üles ka vead, mida tema hinnangul kultuuriminister Laine Jänes on teinud. Jänes ei oleks tema hinnangul pidanud määrama Eesti Kontserdi direktoriks Jüri Leitenit, ERSO direktoriks Anneli Unti ning ei peaks kuulama liigselt Aivar Mäed.

«Siit järeldus, tuuled ERSO suhtes hakkasid puhuma Estonia teatrist ja Aivar Mäe tegemistest. Ka seal on rahapuudus, miks ei kontrollita seda asutust?» küsis Järvi.

Dirigendi väitel paistab kultuuriministri-poolsest suvi läbi kestnud Andres Siitani eiramisest ja nüüd üleöö vallandamisest läbi ebaõiglane võimumäng.

«Nüüd leiab kultuuriministeerium raha päästa ERSO - kui on uus direktor. Vana direktori puhul poleks seda raha leitud,» väitis Järvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles