Kas Rakvere jõulupuu sobiks muuseumisse?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune Rakvere jõulupuu on tehtud vanadest aknaraamidest.
Tänavune Rakvere jõulupuu on tehtud vanadest aknaraamidest. Foto: Reuters

Eesti muuseumid ei kogu enam ammu kunstina vaid maale ja graafikat, aga ka graffitit. Postimees uuris, kas ka üleilma kuulsaks saanud Rakvere jõulupuu installatsioon vääriks talletamist kui moodsa kunsti objekt.

«See on kahtlemata väga hea küsimus, et mida igavikulist võiks saada ajutistest asjadest, milleks oma loomult ju ka jõulupuud on,» vastas Eesti rahva muuseumi (ERM) pressiesindaja Kaarel Tarand. Ta lisas, et kõik ei mahu muuseumidesse ja antud juhul on ERMi vaates niikuinii pigem tegu rohkem kunstimuuseumide pärusmaale kuuluva sündmuse/installatsiooniga. «Sedasorti kunsti kogumine on siiski eeskätt mõeldav foto- ja videojäädvustustena ja ega teda ju polegi alalise, ajatu «monumendina» loodud,» tõdes ta.

Eesti kunstimuuseumist öeldi, et kõikide tööde võtmise üle muuseumikogusse otsustab vastavalt muuseumiseadusele muuseumikogu täiendamise komisjon. «Kui komisjonile tehakse ametlik ettepanek nende tööde võtmiseks EKMi kogusse, siis tuleb küsimus komisjoni koosolekul kindlasti arutluse alla ning kaalutakse, kas Eesti kunstimuuseum on jõulupuu säilitamiseks sobivaim koht ning kas jõulupuude füüsilise säilitamise asemel on ehk mõttekam nende põhjalik dokumenteerimine tuleviku tarbeks,» ütles muuseumi pressiesindaja Helene Tedre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles