See algas The Murphy Bandist

, muusik ja džässiajaloo uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Murphy Bandi suur koosseis Estonia teatri Punases saalis. Aasta on 1928.
The Murphy Bandi suur koosseis Estonia teatri Punases saalis. Aasta on 1928. Foto: Repro

Tänavu tähistab Eesti džäss oma 90 aasta juubelit: 1925. aasta juunikuus alustas Tallinna Raekoja platsil asunud tantsukohvikus Marcelle tööd meie esimene professionaalne džässansambel The Murphy Band.

Kuid džässimängukatsetusi oli tehtud varemgi: teadaolevalt esimesed olidki 1918. aastal tulevased The Murphy Bandi asutajad eesotsas Kurt Strobeliga. Kuna me aga ei tea, kuivõrd see just džäss oli (muide, alles viis aastat enne seda, 1913. aastal, kasutati sõna «džäss» esimest korda muusika tähenduses!), on ilmselt ausam praegu üldiselt õigeks peetav versioon.

Sellest hetkest algas selle uue ja huvitava muusikastiili kiire edukäik Eestis, hoolimata sellest et džässi juurdumisel ei olnud meie muusikutel otseseid eeskujusid. Kuna Eestit külastasid enne 1940. aastat vaid üksikud välismaised džässmuusikud ja -kollektiivid, toimus kogu õppimine valdavalt kaudsel teel, BBC igaõhtuseid tantsumuusikasaateid kuulates ja hiljem mõningal määral ka heliplaatide ja nootide kaasabil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles