Klouni silmade kaudu

Peeter Simm
, filmirežissöör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöörane lugu: Catherine Deneuve armub King Kongi.
Pöörane lugu: Catherine Deneuve armub King Kongi. Foto: Kaader filmist

Selle filmi lavastaja sai lapsena tõsiselt viga ja see on ta enese meelest põhjus, miks iga hetk selles maailmas on kui looduse kingitus. Lapsi naerutada oli belglasest klouni Jaco van Dormaeli esimene elukutse. Enda lõbustamiseks hakkas ta lühikesi filme üles võtma ja nii jõudis ühel päeval pikkadeni. Mitu neist on esilinastunud suurte festivalide ametlikes programmides. Kokku on neid kuus.

«Uhiuus testament» («Le tout nouveau testament») oli tänavu Cannes’i kõrvalprogrammis ja ka PÖFFil. Nüüd siis ka harilikes Eestimaa kinodes. Kellel on tahtmist nautida pöörast fantaasiat, loogikakukerpalle, imelise pildiga kokku kõlavat klassikalist muusikat ja šansooni, siis on see film just teile.

Kui aga keegi teab, et kristlik teadvus kontrollib igal ajahetkel iga viimast kui aistingut, siis tuleb olla ettevaatlik, sest «Uhiuus testament» võib solvata isegi võitleva ateisti religioosseid tundeid. Samamoodi ei saa ka tõsimeelne ornitoloog nautida «Luikede järve», sest mitte kõik laval hüplevad naised ei vasta tõelise Chordata cygnus’e käitumisele vabas looduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles