Oluline! Edith Karlson avab näituse

Janar Ala
, editor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edith Karlson
Edith Karlson Foto: Lääne Elu

7. jaanuaril avab Tallinna Linnagaleriis näituse Eesti noorema põlvkonna üks tähtsamaid skulptoreid Edith Karlson.
 

Karlsoni enam kui 100 loomafiguurist ja jänesepabulatest installatsioon “Vox populi” Linnagaleriis räägib lepliku rahuga osalemisest ära söömise ja söödud saamise igikestvast ringist.

Edith Karlson, suure tehnilise vilumusega skulptor, on pärast Köler Prize 2015 näitusel esitatud abstraktsest motiivist tulnud tagasi loomade kujutamise juurde, mida võib pidada Karlsoni firmamärgiks alates 2010. aastast. Koeri, karusid, lõvisid ja teisi loomi peaks Karlsoni töödes vaatama allegoorilisena, sümbolitena, nii nagu neid on kasutatud valmides, muinasjuttudes ja ka kristlikus kunstis. Nunnudest mänguloomadest eristab tema töid alati mõõduka eksistentsialistliku paratamatuse tajumine.

Edith Karlsoni „Vox populi“ on vaste erinevates religioonides sõnastatud teo ja tagajärje suhtest, olgu see siis karma või pärispatt. Ta kujutab erinevaid loomapäid, igaühel mõni teine loomake hambus. Kristlikus ikonograafias on „metsiku jahi“ motiiv, kus loomad ajavad üksteist taga, igal on hambad eelmises kinni ja temast endast haarab juba järgmine. „Vox populi“ keskne idee on Karlsonile omaselt otsekohene, radikaalne ja lõplik: „Iga sitt on seotud järgneva sitaga ja kokku moodustabki see ühe katkematu sitaahela, millest kellelgi ei ole võimalik kõrvale põigelda.“

Installatsioon ühendab erinevaid materjale, nii orgaanilist, tahket kui voolavat. Massiivsetest suure mahuga vormidest on Karlson sel näitusel liikunud nõudliku pisiplastika ja keraamika juurde. Varasemalt on Karlsoni laias materjalivalikus olnud küll keraamilisi elemente, aga sel näitusel on keraamika keskne. Keraamika kõrval on teine tähtis materjal jänesepabulad, mille tähenduse ja esteetikaga kunstnik töötab.

Edith Karlson (snd 1983) lõpetas Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni eriala magistrikraadiga 2008. aastal. 2006 pälvis Noore Kunstniku preemia ning 2015 Köler Prize’i publikupreemia.

Näitus  jääb lahti kuni 14. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles