Tänavuse PÖFFi elutööpreemia laureaat on soome elukunstnik Vesa-Matti Loiri

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesa Matti Loiri ja Tiina Lokk
Vesa Matti Loiri ja Tiina Lokk Foto: Ardo Holts

Pimedate Ööde filmifestivali järjekorras seitsmes elutööpreemia anti PÖFFi avatseremoonial 24. novembril soome näitlejale, lauljale ja humoristile Vesa-Matti Loirile.


«Väga andekas koomik, sügavalt traagiline näitleja, mitmekülgne muusik ning artist, kes on kümnete aastate jooksul pannud helisema südamed nii siin- kui ka sealpool Soome lahte. Väga südamlik ja soe inimene,» – sedasi saaks iseloomustada Põhjamaade esimest tele- ja showstaari, jaanuaris 66. eluaastat tähistava Loiri tähtsust nii soomlaste kui ka eestlaste jaoks.

Vesa-Matti Loiri (s. 1945), kes on terve põlvkonna eestlaste jaoks olnud tõeline ikoon, on üles astunud ligikaudu 60 filmis ning paljudes telesarjades ja -saadetes. Oma esimese filmirolli tegi ta 1962. aastal Mikko Niskaneni filmis «Pojat». Tema tuntuim filmiroll on Uuno Turhapuro, keda ta on kehastanud 20 filmis. Enamikus oma filmidest töötas ta koos Spede Pasasega, kes oli «Turhapuro»-filmide stsenarist ja režissöör. Kuus Vesa-Matti osalusel tehtud filmidest püsivad siiamaani Soome edukamate filmide esi-20 edetabelis ning on meelitanud kinodesse 3,7 miljonit vaatajat ehk umbes 2/3 kogu Soome rahvaarvust.

Loiri on oma filmirollide eest pälvinud ka mitu Soome filmiauhinna Jussi preemiat, ühe viimastest auhindadest sai ta 2003. aastal Brüsseli sõltumatu filmide festivalil rolli eest Soome hittfilmis «Pahat pojat».

Muusikuna on Loiri välja andnud hulgaliselt plaate, mida on ostetud ligikaudu miljon eksemplari, ning võitnud nende eest ka arvukalt kodumaiseid muusikaauhindu. Ta esindas Soomet 1980. aasta Eurovisioni lauluvõistlusel Hollandis.

1988–1991 oli tal televisioonis autorisaade «Vesku show».

2003. aastal pälvis ta veel koomiku elutööauhinna ja 2009. aastal Jyrki Hämäläise auhinna.

Mika Kaurismäki väntas Vesa-Matti Loirist dokumentaalfilmi «Vesku», mida PÖFFil on võimalik näha 25. novembril kinos Sõprus, 27. novembril Tartu Cinamonis ja 30. novembril kinos Artis. PÖFFi raames toimub filmi rahvusvaheline esilinastus.

PÖFFi elutööpreemiad:

  • Kaljo Kiisk, 2004
  • Elbert Tuganov, 2005
  • Aki Kaurismäki, 2006
  • Heino Pars, 2007
  • Max von Sydow, 2008
  • Jaan Ruus, 2009
  • Vesa-Matti Loiri, 2010

Vesa-Matti üht kuulsamat sketši vaata allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles