Vana armastuslugu erutab noori lauljaid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Figaro (Tamar Nugis) ja Susanna (Karolis Kaljuste) vallatlusi saadab keelpillikvintett ja pianist Irina Oja.
Figaro (Tamar Nugis) ja Susanna (Karolis Kaljuste) vallatlusi saadab keelpillikvintett ja pianist Irina Oja. Foto: Kristjan Teedema

Mozart võib Elüüsiumi väljadel tartlaste pärast rõõmu tunda. Aprillis tõi tema «Figaro pulma» publiku ette Vanemuine, nüüd teeb sedasama Elleri kool. Mõlema lavastuse Rosinat kehastab Karmen Puis.


Vanemuises lavastas selle koomilise ooperi lätlane Indra Roga, kusjuures Taisto Noor laulab doktor Bartolot. El­­ler­­lased paneb samas ooperis laulma ja mängima Taisto Noor, doktor Bartolo osas on laulu eriala õpilane Egon Laanesoo.

Nimiosas on samuti Elleri lauluõpilane, Tamar Nugis. Figaro armastatut Susannat kehastab aga muusika- ja teatriakadeemia laulutudeng Karolis Kaljuste, kes veebruaris 2009 laulis Imre Kálmáni operetis «Silva» nimiosa. Ka tookord Athena keskuses etendatud lavastuse tõi vaatajate ette Taisto Noor.

Vanemuises ja Elleris

Vanemuise ja Elleri kooli «Figaro pulmas» on ka ükssama peaosatäitja: krahvinna Rosinat laulab mõlemas Karmen Puis. Krahv Almaviva osas on ellerlane Rasmus Kull, kes on astunud mitmel puhul ka kutselises teatris publiku ette, näiteks nüüdses Vanemuise «Helisevas muusikas» Rolfi osas.

Et teised lauljad on siiski põhiliselt õppuri staatuses, kärpis lavastaja nii mullust «Silvat» kui ka ooperit «Pöörane päev ehk Figaro pulm».

Taisto Noore arvutuse järgi tuleb klaviirist seekord kuulajate ette kolmest esimesest vaatusest neli viiendikku, neljandast vaatusest on jäänud vaid paar laulunumbrit ja tegevus antakse edasi vahetekstina.
Mozarti lõbus lugu seisneb krahv Almaviva kammerteenri, endise Sevilla habemeajaja Figaro ning toatüdruk Susanna võitluses õiguse eest teineteist armastada ja abielluda.

Vaid kolm etendust

Esietendus on täna kell 16. Peale selle on kavandatud vaid kaks etendust – 2. ja 5. detsembril. Nii vähe vaatamata sellele, et lavastusega on pööraselt palju vaeva nähtud: proove on tehtud septembrist alates kõikidel nädalavahetustel.

Proovid jõudsid tippu sel nädalavahetusel, kui lavastuse läbimängud käisid etenduskohaks valitud TÜ ajaloo muuseumi valges saalis Toomel. Lavastajal oli hea meel noorte lauljate edusammudest.
Kujunduse on teinud Marge Mar­­tin, liikumise ja tantsud seadnud Rufina Noor ning kontsertmeister on Irina Oja.

Koomiline ooper
• Mozarti koomilise ooperi «Pöörane päev ehk Figaro pulm» lavastab Elleri kooli õpilaste ja vilistlastega Taisto Noor.
• Laulavad Tamar Nugis (Figaro), Karolis Kaljuste (Susanna), Rasmus Kull (Almaviva), Karmen Puis (Rosina), Egon Laanesoo (Bartolo), Maari Ernits (Marcellina), Sander Sokk (Don Curzio ja Basilio), Kai Catherine Kerman (Cherubino), Anna-Liisa Rebane (Barbarina) ning Kuno Kerge ja Juhan Kudu (Tegelased, Kelleta Läbi Ei Saa).
Allikas: Elleri kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles