Noorte laulu- ja tantsupeol tuleb ettekandele üle 20 uue teose

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetki laulupeost.
Hetki laulupeost. Foto: Liis Treimann

1.-3. juulini Tallinna lauluväljakul toimuva noorte laulu- ja tantsupeo ettevalmistused on täies hoos ning tänavu tuleb esitusele kokku üle 20 uue muusikateose. Eraldi kavaga esinevad esmakordselt rokkmuusikud, rahvalaulikud ja suur koondorkester.

Märtsis toimus Estonia kontserdisaalis laulupeo ja septembris Salme kultuurikeskuses tantsupeo repertuaari esitluskontsert, kus osalejad said eesootavast peost esimest korda tervikpildi. Sügiseks trükiti valmis õppelaulikud ja -materjalid ning orkestrinoodid, lisaks toimusid õppeseminarid kollektiivijuhtidele, mille käigus laulu- ja tantsupeo liigijuhid ja -dirigenid jagasid iga loo kohta selgitusi ja näpunäiteid.

Seega on peo ettevalmistused Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse kommunikatsioonijuhi Sten Weidebaumi sõnul jõudnud praeguseks sinnamaale, et kuigi üritus tundub olevat alles mägede taga, on väga paljud Eestimaa lapsed ja noored peo repertuaari harjutades juba mõtetes lauluväljakul.

Laulupeol tuleb tänavu rokkansamblite, neidude- ja noormeestekooride ning segakooride esituses esmakordselt ettekandele eraldi rokikava. Ühiselt kantakse ette Tõnis Mägi teos «Ilus oled isamaa», Riho Sibula ja Villu Kanguri «Liivimaa pastoraal» ning Heini Vaikmaa ja Madis Trossi «Mägede hääl».

Lisaks debüteerivad laulupeol veel mitmed tuntud ja armastatud heliloojad, kelle loomingut pole laulupeol varem esitatud, nende hulgas näiteks Riho Sibul, Pärt Uusberg ja Siiri Sisask. Samuti on laululaval eraldi kavaga rahvamuusikud ning võimas koondorkester, kuhu kuuluvad eelmisel noorte peol debüteerinud noorte sümfooniaorkester, puhkpilliorkester ning rahvamuusikud.

Uue aasta alguses algavad maakondlikud eelproovid, kus harjutatakse ja ühtlustatakse repertuaari ja kevadel toimuvad ettelaulmised ja -tantsimised ning siis selgub ka, millised koorid, ansamblid ja trupid tänavu laulukaare alla esinema pääsevad.

XI noorte laulu- ja tantsupeo teemaks on «Maa ja ilm». Tantsupidu jutustab Weidebaumi sõnul loo sellest, kuidas laps läheb laia maailma rändama, kuid ilmapiirile jõudes hakkab ta oma väikest riiki taga igatsema ja kiirustab koju tagasi. Laulupidu siis omakorda jutustab lapse kodumaa ja -rahvaga seotud lugusid, mis pärinevad meie enda autoritelt.

Kuna seekordne pidu toimub seoses kultuuripealinna tähistamisega algselt planeeritust aasta varem ning esimest korda toimuvad laulu- ja tantsupidu mõlemad lauluväljakul, on ajaline surve ettevalmistuste tegemisel Weidebaumi sõnul väga tugev ning nõuab kõigilt osalejatelt ja korraldajatelt suurt pingutust.

«Väga palju tööd on tehtud väljaku planeerimise ja peonädala kavandamisega. Tantsupeo etendus seab uued lähteülesanded ning tarvis on leida kõige optimaalsemad tehnilised lahendused, paika panna parimad liikumisteed tantsijatele ning kõige mõnusamad vaatamisvõimalused publikule,» rääkis Weidebaum. Tema sõnul käib täna töö ja planeerimine juba ka meditsiini- ja turvateenistuses ning toitlustuses.

Huvi noorte laulu- ja tantsupeol esinemise vastu on Weidebaumi kinnitusel aasta-aastalt kasvanud, kuid praeguseks on pidu tema sõnul oma mahu maksimumid juba saavutanud ning keskkond ei võimalda sellel varasemast oluliselt suuremaks enam kasvada, kuna peolised muidu lihtsalt ei mahuks lauluväljakule ära ning lisaks tekiks probleeme ka peoliste majutamisega Tallinna koolimajadesse.

Kuna pidu on mõeldud eelkõige noortele, siis on ka kunstilises meeskonnas väga palju noori, keda assisteerivad ja abistavad kogemustega mentorid. Weidebaumi sõnul on ka peo visuaalne pool viimastel aastatel järjest tähtsamaks saanud ning sel korral on peadisainer Kristjan Mändmaa loonud põnevad tekstitriibulised seelikumustrid, mis eemalt vaadates tunduvad sõlmilised ja lähedalt vaadates hakkavad vaatajaga kõnelema. Samuti on kasutusel nn sõnatikandid ehk ehedad rahvariietelt pärit tikandid, mis on tikitud sõnades «maa ja ilm».

Tänavused juhid:

Noorte laulu- ja tantsupeo programmijuht: Raul Talmar
Laulupeo kunstiline juht: Veronika Portsmuth
Tantsupeo kunstiline juht: Märt Agu
Tantsupeo muusikajuht: Tiit Kikas
Peadisainer: Kristjan Mändmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles