Seto leelo asus püüdma kohta UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud seto kuningriigi päeval Värskas.
Pilt on tehtud seto kuningriigi päeval Värskas. Foto: Merike Lill

Kultuuriminister Laine Jänes allkirjastas seto leelo taotlusmaterjalid, mille Eesti esitab UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse.

«Eesti taotlus on pikalt ja põhjalikult ette valmistatud ning nüüd jääb oodata vaid UNESCO otsust hiljemalt aasta pärast, kui erinevad ekspertkogud on andnud taotlustele oma hinnangu», ütles minister Jänes pressiesindaja vahendusel.

Lisaks kirjeldusele pandi taotlusele kaasa filmimaterjal seto leelotraditsiooni kohta ja CD seto lauludega.

Kultuuriministri sõnul oleks seto leelo kandmine vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja vääriline tunnustus seto kogukonnale ja leelokooridele, kes on säilitanud oma keelelist ja kultuurilist eripära ning aidanud laiemale avalikkusele teadvustada vaimse pärandi väärtustamise ja kaitse alla võtmise vajadust.

Seto leelo on setude traditsiooniline laulmisviis, mille osaks on nii originaalne muusika kui kindlatele reeglitele vastav tekst ja sellise teksti loomise traditsioonilised reeglid, traditsioonilised laulmissituatsioonid, näiteks kuningriigipäevad, leelopäevad ning perekondlikud tähtpäevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles