Pildid: Oscari filmiauhind käis «iluoperatsioonil»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Filmiakadeemia Oscari filmiauhind käis «iluoperatsioonil», saades tagasi algupärase välimuse, mis tal oli 1929. aastal. 

Veebruari lõpul jagatakse Los Angeleses Oscareid, mis on kaetud 24-karaadise kullaga nagu seni, kuid kuju näo- ja peaosa on muutunud, edastab AFP.  

Tina asemel kasutatakse metallina jälle pronksi, sest 1929. aastal valminud esimesed Oscarid olid just sellest metallist.

«2010. aastal loodud tehnoloogiliste võimaluste abil saame tagasi algupärase Oscari. Oscar on ikka käsitöö, nagu varem, kuid kuju on juurte juures tagasi,» teatas filmiakadeemia juht Cheryl Boone Isaacs.

New Yorgis tegutsev firma tegi skulptor George Stanley algupärasest Oscari kujust 3D digitaalkuju, millest valmistati vahamudel. Vahakuju kaeti keraamikaga ja seda kuumutati 900 kraadi juures, vaha sulas ja alles jäid seest tühjad keraamilised Oscarid. Need täideti sulapronksiga ja pandi siis 1000 kraadi juurde ahju. «Küpsenud» Oscarid kullati ja poleeriti säravaks.

 Oscari kuju kujutab alasti rüütlit, tal on käes ristisõdijate mõõk ja ta seisab filmikarbil.

50 ligi 35-sentimeetrise ja neljakilogrammise kuju valmistamiseks kulub umbes kolm kuud.

Oscari ametlik mimetus on Academy Award of Merit ehk akadeemia teeneauhind, samas maailmas levinud nime Oscar kohta on mitu legendi.

Ühe kohaselt sai kuju Oscariks tänu näitkejanna Bette Davisele, kes hakkas seda kutsuma om mehe Harmon Nelsoni teise eesnime järgi. Davis olevat muianud, et kuju istmik meenutab ta mehe istmikku.

Teine levinud teooria on, et Oscarile andis nime Ameerika filmiakadeemia raamatukogutöötaja ja hilisem juht Margaret Herrick, kelle arvates tehti see kuju tema onu Oscari järgi.

Fakt on see, et skulptor Stanley ei kasutanud kuju loomisel modellina ühtegi inimest. Stanley joonistused ja proovikuju kiitis heaks filmistuudio Metro-Goldwyn-mayeri kunstiline juht Cederic Gibbons.

Oscareid on alates 1929. aastast  jagatud 2947. Esimene Oscari-gala leidis aset 16. mail 1929. aastal Hollywoodis, kus tunnustati nii 1927. kui 1928. aasta filme.

Sel aastal leiab Oscari-gala aset 28. veebruaril ja ikka tavapärases paigas Los Angeleses Dolby teatris.

Kõige enam nominatsioone on saanud režissöör Alejandro González Iñárritu  film «The Revenant» (Mees, kes jäi ellu). Leonardo DiCaprio kehastab selles karusnahakütt Hugh Glassi, keda ründab karu ja kes jäetakse kaaslaste poolt surema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles