Kunstinäitus toob kodudesse külaliste hordid

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Vaevalt te sinna sisse enam mahutegi,» hoiatab resoluutne proua Tartus Karlovas asuva Eharoosa maja uksel, kus Voronja galerii järjekordset korternäitust avab. Tema kahtlustel on alust: sellisest rahvasummast, nagu tol näituseõhtul Raivo ja Aune Valgu kodus, võib mõni kunstigalerii ainult und näha.

Kes ütles, et rahvas ei taha kunsti kaeda? Eharoosa maja korternäitusele voorib avaõhtu külalisi aina juurde - esik saab jopedest-saabastest kaetud, mõned ootavad sissepääsemist suisa koridoris. Maitstakse suupisteid, mekitakse veini, uudistatakse Tartu kunstniku Kalli Kalde töid ning vaadatakse ringi rohkem kui saja-aastase ajalooga puumaja esimesele korrusel ehitatud vahvas kodus. Just koju jõudes hakkab kunst elama, kinnitavad kui ühest suust nii kunstnik, näitusekorraldaja kui ka majaperemees.

Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

«Mulle väga meeldib,» räägib särav Kalli Kalde. «Ma olen alati nii maalinud, et inimestel oleks minu töödega hea koos olla. Kunst selleks ongi, et inimesed saaks sellega koos olla,» räägib ta.  Pereisa Raivo Valk naeratab ja tervitab külalisi - nimelt külalisi, sest keegi ei tunne end siin kohatult, kõik on teretulnud. «Kui kunstigaleriis oled võibolla üksi, siis siin elu käib! Inimesed on tulnud siia kunsti pärast, Kalli töid nautima,» räägib ta.

Foto: Karen Roosileht

Kas nad ei kartnud oma kodu tundmatutele tulijatele avada? «Ma arvan, et kodu võib niisama hästi olla galerii. Kunst tõmbab ligi häid inimesi,» on Raivo Valk kindel. Perekond Valgu kodus ruumi igatahes peaks jagub - viieteistkümne aasta eest said neist karlovlased, 160m2 suurune kodu sündis kahe pisema kokkuehitamise tulemusena. «Kõik, mida oleme suutnud, oleme ka ise teinud, aga elektri- ja torutööde juures on spetsialistid abistanud,» rääkis ta. Renoveerimisega ollakse teisel ringil, nagu perenaine Aune naerdes täiendab, sest alles sees elades saad aru, kuidas üht või teist asjad tegelikult tahaksid. Pluss muidugi vana maja üllatused, millest üks võitiski nende südame, kui nad sinna oma kodu soetasida plaanisid: imposantne maast laeni peegel, mille päritolu, võib vaid oletada, ulatub mõisate aega.

Selles kodus jagub värvi ja mustreid, on vana ja uut ning Kalli Kalde loomingu soe tonaalsus sobib siia kui valatult. Raivo Valk tunnistab, et on ise armunud paljudesse kunstniku töödesse ning küllap saavad need perele kuu aja jooksul, mis teosed nende kodus üleval, veelgi armsamaks. «Olen päris mitmele tööle silma heitnud, pean päris raske valiku tegema,» räägib ta.

Foto: Karen Roosileht

Kuid ta pole ainus, kes töid endale ihaldab: üsna kiirelt ilmuvad müügis olevate teoste juurde täpikesed, mis tähendavad, et kunstniku looming on uue omaniku leidnud. Kunstioksjonile 150 eurose alghinnaga välja pandud kassipilt läheb õhtu lõpuosas pingelise oksjoniheitluse tulemusena rohkem kui kahekordseks kasvanud summaga kirjanik Jaan Malinile. Voronja galerii vedaja Raul Oreškini sõnul aitab kodune kontekst kahtlemata kunsti ka kergemini müüa. «Kui inimene näeb seda kunstiteost kellegi koduses interjööris, tekib tal soov see ka endale saada,» on galerist kindel. «Muidugi on meie soov ka läbi näituste kunstiturgu elavdada.»

Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Voronja galerii vedaja Raul Oreškinile on Eharoosa maja üritus kolmas korraldatud korternäitus. Ta tunnistab, et taolist menu nad korternäitustele ette küll ei näinud. «Eks arvasime, et mingid fenomenid tööle hakkavad, kuna meie põhigalerii asub samuti meie suvekodus. Inimesi ikka huvitab, kuidas kellegi kodu välja näeb ja tahetakse pererahvaga tuttavaks saada, aga nii massilist huvi ei osanud oodatagi,» räägib ta. «Aga muidugi teeb see ainult rõõmu, nii meile kui korraldajatele, aga ka kunstnikele. Tagaside on positiivne nii kunstnikelt kui ka külastajatelt.» Viimane vastab igal juhul tõele: Eharoosa maja publik on rõõmsalt elevil ning näitusele tulnud sõbrannad Merike ja Kertu leiavad samuti, et kodus hakkab kunst hoopis teistmoodi elama kui kõledal galeriiseinal.

«Eriti hea meel ongi meil selle üle, et kunstnikud on ise väga rahule jäänud. Koduseinad võivad luua teostele uue, ootamatu ja võibolla isegi kunstniku jaoks seni tundmatu, heas mõttes üllatava konteksti,» räägivad Voronja galerii tegijad. Uued näitused on tulekul, vaata järgmiste korternäituste kohta Voronja galerii blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles