Eklektiline soomlasest jazz-artist Jimi Tenor esineb Õllesummer Festivalil

Meisi Volt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eklektiline soomlasest jazziartist Jimi Tenor
Eklektiline soomlasest jazziartist Jimi Tenor Foto: Promopilt

8. juulil kell 21.00 esineb festivali veini- ja jazzialal ekstsentriline Jimi Tenor koos Lääne-Aafrikast pärit koosseisuga Kabu Kabu. 

Muusik ja helilooja Jimi Tenor ei ole kunagi traditsioonilise popartisti teed valinud. Ta  armastab oma loomingus kombineerida afro-ameerika muusikat, spontaanset mängulisust ja häbitut glamuuri.

Õllesummer Festivalil esineb Jimi Tenor koos Kabu Kabuga, Saksamaal resideeruva Lääne-Aafrikast pärit muusikalise koosseisuga. Kabu Kabu tegi debüüdi Tenori 2007. aastal välja tulnud albumil «Joystone».

Soomes, Lahtis sündinud Jimi on 20 aastat professionaalse muusiku karjääri teinud. Lisaks sellele on ta fotograaf, lühifilmide režissöör, rõiva- ning muusika- instrumentide disainer.

Jimi Tenori muusika on alguse saanud eksperimentaalrokist. Tema esimene bänd «Jimi Tenor and His Shamans» oli mõjutatud 80ndate industriaalrokist. 90ndatel liikus Tenor elektroonilise muusika mõjusfääri, kuid naasis peagi juurte juurde: 60-70ndate jazzi, psühhedeelilise souli ja afro funk-muusika juurde.

Tenor veetis suure osa 90ndatest Berliinis, New Yorgis, Londonis ja Barcelonas, niisiis sai üle Euroopa näha lavadel Tenorit, kes kandis oma disainitud sädelevat kostüümi ja lendlevat keepi, käes pill, mis oli valmistatud Hong Kongis tehtud pleierist ja Ida-Saksas valmistatud jalgratta dünamost, laulmas iidsetest Soome metsajumalatest. Kõlades samal ajal miksina Gil Evansist, Jimi Hendrixist ja Fela Kutist.

Muusikatööstusel on Jimi Tenoriga vahel raske olnud. Hard rocki sõbralik 80ndate Soome pidas teda veidraks. 90ndate Briti muusikaskene liigitas ta trendikaks technolikuks jazzartistiks, aga Tenor ajas plaadifirma Warpi segadusse oma visuaalide ja ülikalli soundtrackiga, mis sisaldas näiteks sümfooniaorkestrit.

Täna on Jimi Tenor tuntud Euroopa arstist, kes kindlasti meinstriimi ei kuulu. Tema publik koosneb klubimuusika fännidest, alternatiivroki austajatest, samuti jazz- ja funk-muusika sõpradest. Neist, kes mõistavad, et isegi ebakonventsionaalne popmuusika võib keha ja südame hüppama panna.

Lisaks peaesinejatele The Prodigy ja John Newman astub lavale üle 100 Eesti artisti kümnel laval. 23ndat korda toimuv Õllesummer Festival leiab aset 6.-9. juulil Tallinna Lauluväljakul ning päevapileti hind eelmüügist on 15 eurot ning passi hind 35 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles