Joey Negro: soovilugude küsijad on tihti tõeliselt tüütud, eriti kui nad purjus on

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joey Negro
Joey Negro Foto: Facebook

Sel laupäeval, 7. mail algusega kell 22.00 toimub teater NO99 kohvikus ja ülemises fuajees taaskord Disco Tallinn. Seekordset pidu, mis on senistest suurim, väisab disco ja house muusika üks tipp-DJ´sid - Joey Negro Inglismaalt. Ürituse üks korraldajatest, Andrius Videnski, rääkis mehega enne Tallinna ülesastumist juttu ja uuris muusikatööstuse ja disco arengute kohta.

Kuidas on sinu jaoks disco arenenud alates 70´datest ja milline on see täna?

Suurim vahe tänase disco / nu disco ja näiteks 70´date, 80´date ja hilisema disco vahel on see, et tänane muusika sisaldab enneolematult suurel hulgal eelnevatel ajastul produtseeritud lugude sämpleid. Kui minna täna näiteks Traxsource või Beatport veebipoodide Top 100 peale nu disco kategoorias, siis ehk 60% lugudest sisaldab aastakümnete taguste lugude katkeid. See kõik algas muidugi 80´ndatel sämpleri leiutamisega, aga tänase tehnoloogiaga võib juba pea igaüks koduse laptopiga disco sämplile kaasaegsed trummid juurde panna. Kahjuks suurem osa tänaseid produtsente ei küsi toonaste lugude kasutamiseks luba.

70´ndate edetabel see-eest koosnes valdavalt originaalloomingust, mis oli stuudiotes sisse mängitud live pillidega ja mille esitajad väljastasid muusikat suurte plaadifirmade alt, andsid välja ka albumeid ja tegid live kontserte. Kui 70´ndatel panustati palju näiteks torudele, viiulitele ja 80´ndatel läks helipilt elektroonilisemaks, siis täna loob DJ muusikat vaid klubile mõeldes ja trummidele ning bassile rõhudes. Selline tulemus on tihti üsna igav ja iseloomutu.

Osalt on kindlasti tänase põhjus selles, et rahaliselt ei tasu enam pikk salvestusprotsess ja suure hulga muusikute vedamine stuudiosse end ära.

Kas sa enne ja oma DJ karjääri alguses olid ka suur klubides käija?

Mulle on alati meeldinud klubides käia ja muusikat valjult kuulata, aga ma olin vist siiski pigem kirglik plaatide koguja ja raadio kuulaja

On sul ka DJ eeskujusid või mentoreid? Kui jah, siis kes?

Mu mentorid on vist pigem produtsendid, nagu näiteks Patrick Adams, Maurice White, George Duke, Leon Sylvers, Lester/Borwn, Cunningham/Durham – ma võiks vist sadade kaupa neid loendada. Mitte et ma võrdleks enda loomingut nende omadega, nemad pigem on inspireerinud mind. Mitmed esimese laine DJ´d, nagu näiteks Francois Kevorkian ja Larry Levan tegid küll suurepärast tööd, aga enne seda olid suurepärast tööd teinud need produtsendid ja muusikud, kelle loomingut esimesed remiksisid. Tänasel päeval on mulle ehk enim huvi pakkunud järgmised DJ´d - Gilles Peterson, Paul Trouble Anderson, Tony Monson, Theo Parrish, Neil Pierce, Luke Howard, Tony Humphries, Dj Spen

Sa oled muusikatööstuses olnud väga kaua. Kas miski paneb sind ikka veel närveerima?

Vist see, kui pean midagi DJ puldis mikrofoni rääkima.

Kus oli su elu parim mäng ja miks?

Seda on täna võimatu öelda, lihtsalt vingeid mälestusi on nii palju.

Kus oli su elu halvim mäng ja miks?

Pariisis aastaid tagasi – resident-DJ mängis CD´sid ja mina vinüüle, plaadimängijate nõel aga hüppas pidevalt. Nii tundus tema sett tehniliselt väga hea ja minu oma vigu täis – palju vigu täis.

DJ´de õudusunenägu on üldiselt klubides soovilugusid nõudvad kliendid. Mis ajab sind hulluks?

Nõus, soovilugude küsijad on tihti tõeliselt tüütud, eriti kui nad purjus on ja ikka uuesti ja uuesti pulti tulevad. See on osa suuremast probleemist – inimesed miskipärast tahavad seda tuttavat vana, mitte uut ja huvitavat.

Sinu viimane album «Remixed With Love Vol. 2» on tõeline meistriteos, 10 punkti. Kas selle tegemine nõudis sinult väga palju energiat ja tahad nüüd veidi hingetõmbeaega või on sul juba järgmised suured projektid käsil?

Aitäh, see oli tõesti suur töö, aga positiivne tagasiside annab jõudu ja teeb rõõmu. Ma tegelikult juba toimetan Vol. 3 kallal, kuna paljud lood ei jõudnud õigeks ajaks valmis. Sellegipoolest ärge oodake seda niipea, kuna suur töö mitme võtmelooga on veel väga pooleli. Samal ajal on mul peaaegu valmis ka Joey Negro originaalloominguga album, aga kuna ka seal on paar lugu veel lauljate taga, siis täpset ilmumise aega on keeruline öelda.

Ja kõige keerulisem küsimus – sinu läbi aegade 3 lemmikut disco lugu on...

Shalamar «Take That To The Bank»

Kryptic Krew «Jazzy Sensation»

Fonzi Thornton «I’ll Change My Game»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles