Ärme tee sääsest elevanti

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Zöllner (Daniel Brühl) ja Manuel Kaminski (Jesper Christensen) aktsioonis.
Sebastian Zöllner (Daniel Brühl) ja Manuel Kaminski (Jesper Christensen) aktsioonis. Foto: Kaader filmist

Ärme tee sääsest elevanti, palus Tambet Tuisk juba eelmisel sügisel, kui «Mina ja Kaminski» Saksamaal välja tuli. Just oli keegi lennuka sulega kirjutanud, et meie mees vallutab Saksa kinosid. Nii see muidugi ei ole. Kui me vallutamisest üldse räägime, siis vallutavad ikkagi Daniel Brühl ja Jesper Christensen või siis režissöör Wolfgang Becker. Nüüd saab selles ka oma silmaga veenduda.

Ometi ei tasu pisirolli, mis meie näitlejal selles täita tuleb ja mille ekraaniaeg on kokku ehk mõni minut kohe filmi alguses, sedagi peamiselt efektselt lavastatud vanade fotode ja kroonikakaadritena, sugugi alahinnata. Ja põhjus ei ole teps mitte selles, kelle kõigega koos on Tuisu tegelast – üht kahest raamatu nimikangelasest, unustatud pimedat kunstnikku Manuel Kaminskit, kui ta veel 1960–1970ndatel kuulsuse tipus oli – neil n-ö tagasivaatavalt kujutatud: Picassoga, Dalíga, biitlitega, Muhammad Aliga, Mattisse’iga, Warholiga, Woody Alleniga, Stravinskiga… 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles