Pööningult leitud filmirullidele oli talletatud ooper

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dolomofon, millega saab kuulata paekivisse talletunud helisid
Dolomofon, millega saab kuulata paekivisse talletunud helisid Foto: Eero Vabamägi

Kahe aasta pärast jõuab publikuni erakordne ooper «Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas», milles kuuleb 2700 aastat tagasi paekivisse salvestatud muusikat. 

Ooper valmib Rahvusooper Estonia, Kanuti Gildi SAALi ja MIMprojekti koostöös ning jõuab esiettekandeni 19. jaanuaril 2018. Ooper räägib ühest rahvast ja ühest maast, mille ajalugu on mõjutanud suur kosmiline looduskatastroof, mistõttu on nad saanud tahtmatult alusepanijaks Euroopa kultuurile varasest rauaajast alates.

Ooperi eellugu läheb aastasse 2014, mil Eesti teatrid otsustasid, et Eesti vabariigi sünnipäevaks kingitakse suurejooneline lavastusprojekt, kus tuuakse publiku ette vabariigi sajandi lugu, mille raames 24 teatri osavõtul sünnib aasta jooksul – sügisest 2017 kuni kevadeni 2018 – 12 lavastust. Teatrid loosisid partnerid ja jagasid omavahel kümnendid. Rahvusooperile Estonia ning Kanuti Gildi SAALile valis fortuuna ülesandeks kajastada ühiselt kuuekümnendaid aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles