20 raamatut, mida iga koolilaps ja noor sellel suvel lugeda võiks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suvevaheaeg ei ole enam mägede taga! Lisaks kõigele muule toredale, mis suvi endaga kaasa toob on see ka parim aeg lugemiseks. Apollo koostas koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskusega nimekirja põnevast lugemisvarast, mis võiks peagi saabuval suvel iga koolilapse ja noore lugemislaual esindatud olla. 

Iga tubli koolijüts teab, et suvi pole ainult puhkamise, vaid ka lugemise aeg. Kodutööde asemel viiakse kevade lõpus koolist koju pikk kohustusliku kirjanduse nimekiri, mis tuleb suve jooksul läbi töötada.

Antud nimistud erinevad kooliti mõnikord üsna suures ulatuses. Nimekirjad koostatakse  põhi- ja keskhariduse riiklikust õppekavast lähtudes, kuid ka koolide endi õppekavade ülesehitus omab tähtsat rolli lõpliku nimekirja kujunemisel. See tähendab aga seda, et raamat, mis ühes koolis on soovituslik võib olla teises kohustuslik.

«Uusi laste- ja noorteraamatuid ilmub väga palju. Ainuüksi 2015. aasta jooksul ilmus mitusada uut teost. Nende hulgast eristada eakohast väärtkirjandust on üsnagi keerukas ja komplitseeritud protsess,» teab Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank. «Oluline on seejuures, et raamatud, mis soovitusliku kirjanduse nimistusse lisatakse, avardaksid noore inimese silmaringi, sõnavara ning hariksid läbi põnevuse, et huvi lugemise vastu jääks püsima ka tulevikus.»

«Püsiva lugemisharjumuse tekkimisel on määrav osa ka lapsevanemal. Selleks, et lapsed ei loeks kirjandust vastumeelselt, peaks tal olema eeskuju lugeva lapsevanema või teiste pereliikmete näol,» lisab Pank.

Eha Panki sõnul valitseb ka tänavusel aastal kaupluste müügiedetabelites eelkõige eestikeelne lastekirjandus, mis näitab et vanemad suunavad üha rohkem teadlikult enda lapsi raamatuid lugema.

Millised raamatud võtta aga sellel suvel kätte nutiseadmete asemel?

Apollo ja Lastekirjanduse Keskuse spetsialistid koostasid järgmise soovitusnimekirja:

0-7-aastased:

  1. Kertu Sillaste «Ei ole nii!»
  2. Anti Saar «Kojamees Urmas»
  3. Kairi Look «Piia Präänik kolib sisse»
  4. Sergei Sedov «Laste Maailma muinaslood»
  5. Indrek Koff «Ilusti»
  6. Ulf Stark «Nupuvend»

8-12-aastased:

  1. Grigori Oster «Vallatu matemaatika»
  2. Edward van de Vendel «Koer nimega Sam» ja selle järg «Sami saladused»
  3. Chris Riddell «Ada Goot ja kummitushiir»
  4. Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»
  5. Mac Barnett «Kaks kaaki»
  6. Ilmar Tomusk «Digipöörane kool»
  7. David Walliams «Hirmus õudne hambaarst»

Noored:

  1. Reeli Reinaus «Verikambi»
  2. Jenny Han «Kõigile poistele, keda olen kunagi armastanud»
  3. Sarah Moore Fitzgerald «Lootuse õunakook»
  4. E. Lockhart «Me olime valetajad»
  5. Anthony Horowitz «Horowitzi õudus» 1. ja 2. raamat
  6. Leslye Walton «Ava Lavenderi iseäralikud ja kaunid kannatused»
  7. Ina Bruhn «Minu faking perekond»

«Suviseks lugemiseks on valikusse võetud laste- ja noorteraamatud, mis haakuvad hästi tänapäeva aktuaalsete teemade ja probleemidega ning puudutavad lugejate tundemaailma. Ära ei tohi unustada ka rõõmu, mida raamatud oma tegelaste lõbusate ja põnevate seikadega lugejatega jagavad,» ütleb Eesti Lastekirjanduse Keskuse arendusjuht Anneli Kengsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles