Eesti ühe mõjukama arhitekti tööd vormiti raamatuks

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnahall valmis 1980. aastal ning originaalse arhitektuurilise lahenduse eest pälvisid hoone arhitektid Riina Altmäe ja Raine Karp Rahvusvahelise Arhitektide Liidu presidendi kuldmedali ja preemia.
Linnahall valmis 1980. aastal ning originaalse arhitektuurilise lahenduse eest pälvisid hoone arhitektid Riina Altmäe ja Raine Karp Rahvusvahelise Arhitektide Liidu presidendi kuldmedali ja preemia. Foto: Küllike Rooväli

Eesti Arhitektuurimuuseum andis välja raamatu, mis koondab Raine Karbi kui ühe Eesti kõige mõjukama ja originaalsema ehituskunstniku viimase poolsajandi projekte ja ehitisi.

Käesolev raamat on esimene ülevaateteos tema mitmekülgsest loomingust, hõlmates nii elamuarhitektuuri, arhitektuurivõistluste töid ja Karbi tõelisi tähtteoseid nagu Tallinna Linnahall, Eesti Rahvusraamatukogu ja tänaseks lammutatud Sakala keskus. Kronoloogiliselt koostatud teos sisaldab üle 80 projekti ja ehitise, mis on valminud 1960. aastate algusest kuni viimaste aastateni välja. Raamatu juhatab sisse arhitekt Emil Urbeli eessõna, mis läbi isiklike mälestuste prisma heidab pilgu vanema kolleegi elule ja tööle.

Muuseumi kuraatori Mait Väljase artikkel avab Karbi kui isepäise ja kompromissitu loojanatuuri olemust, keskendudes põhiliselt tema nõukogude perioodi ehitistele. Rikkalikult uute ja arhiivifotode ning joonistega illustreeritud raamat sisaldab ühtlasi inglisekeelseid paralleeltekste.

Raamatu ilmumist toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool, tänusõnu pälvis tegijatelt Eesti Rahvusraamatukogu.

UUS RAAMAT: «ARHITEKT RAINE KARP»

Koostajad Raine Karp, Mait Väljas

Kujundajad Mariana Hint-Rääk, Agnes Ratas

Fotograaf Martin Siplane

Tõlkija Adam Cullen

Väljaandja Eesti Arhitektuurimuuseum, 2016

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles