Muusikalis mängib Grapsi Juss Haasma

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juss Haasma sai Grapsi rolli tänu oma heale kõrgele lauluhäälele.
Juss Haasma sai Grapsi rolli tänu oma heale kõrgele lauluhäälele. Foto: Mihkel Maripuu

Septembris lavastub Tartu Uues Teatris muusikal «Raudmees», mis räägib Gunnar Grapsi elust ja loomingust. Muusikali idee autor ja lavastaja on Robert Annus, peaosa täidab Juss Haasma.



Idee 2004. aastal südamerabandusse surnud rokkmuusikust Grapsist, kes tänavu sügisel võinuks tähistada oma 60. sünnipäeva, muusikal teha on üsna ammune.

«Kui ma ise kunagi bändi tegin (laulis seitse aastat ansamblis Chupacabra – toim), siis sai tutvutud tema loominguga ja sattusin sellest vaimustusse,» rääkis Annus. «Tema elulooga tutvudes tundus see mulle väga põnev ja ahvatlev. Mulle imponeerib kogu see muusika, mis eelneb Gunnar Grapsi Grupile. Nõukogude Liidus sai ta kuulsaks hevirokiga.»

Sellest perioodist jutustab näiteks Igor Garšnek oma Ruja-raamatus. Viimane meenutab, et Venemaal oli suur hevivaimustus ja GGG esines alati täissaalidele.

«Minu jaoks vastandub heviperioodile Grapsi algusaegade kaunis, väikeste reggae-sugemetega pop, näiteks Mikronites tehtu, samuti tema progelooming, bluusid ja ballaadid,» ütles Annus.

«Mulle meeldivad tema kaunid meloodiad ja kõrge lauluhääl. Lavastust hakkab ilmselt kandma Grapsi varasem looming, nagu näiteks lood «Lillekimp» ja «Abielud sõlmitakse taevas»,» lisas ta.

Muusikali-mõtet ei saanud enne teoks teha, kui oli leitud peaosatäitja, kellel oleks Grapsi-vääriline hea ja kõrge lauluhääl, sest muusikalis peab näitleja kindlasti ise laulma.

«Tartu Uues Teatris kargas mulle pähe, et see võiks olla minu kursusekaaslane Juss Haasma. Leppisime Jussiga kokku, et mängin tema debüütlavastuses «Pärmi Jaagu unenägu» ja tema nüüd minu omas,» rääkis Annus.

1984. aastal sündinud Annus pole Grapsi kordagi laval esinemas näinud. Aga siiski on ta väikest kasvu suurt muusikut paar korda kohanud.

«Mulle meenub, kui väga varajases puberteedieas sattusin täiesti tühja Guitar Safarisse (endine rokikõrts Tallinnas – toim) ja korraga näidatakse mulle näpuga: vaata, seal diskopuldi taga mängib plaate Graps. See oli veidike nukker pilt: tühjas kõrtsis mängib GG tümpsumuusikat,» meenutas ta.

«Teist korda nägin teda Õismäelt kesklinna sõites trolliaknast. Ta paistis kohe kuidagi silma, kuigi ei olnud väga pikk.»

Annusele jättis tugeva mälestuse Grapsi esimene mälestuskontsert aasta pärast muusiku surma, kus ta ka ise oma bändiga üles astus.

«Seal tutvusin Grapsi mälestades tema bändikaaslastega ja tundsin, kui suure jälje ta inimeste südamesse oli jätnud. See muusikal tahab selle tunde taas välja tuua,» rääkis lavastaja.

Praegu on muusikal ideestaadiumis ja käsil repertuaari valik. Sellest lähtuvalt hakkab Annus näidendit kirjutama.

Autor ütles, et peale muusika kajastab muusikal Grapsi värvika elu teisi külgi. Annus pidas silmas näiteks Grapsi arvukaid naissuhteid, anaboolsete steroidide salavedu Rootsi ja selle eest sealses vanglas veedetud kuid.

Materjali kogumiseks asub Annus intervjueerima Grapsi lähedasi inimesi ja kaasvõitlejaid.
«Mitmel bändil on olemas logiraamat või päevik, nendest on välja antud raamatuid ja elulugusid, aga Grapsist pole veel ühtegi kirjutatud. Aga see oleks suureks abiks!» lausus ta.

Tartu Uuel Teatril ei ole kavas «Raudmeest» väga suure, särava või glamuursena lavale tuua.
«Näiteks Vanemuise või Estonia muusikalidega võrreldes on meie trupp väike. «Raudmeest» võib pigem taskumuusikaliks nimetada,» ütles Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu, kelle sõnul hakkavad laval siiski mängima elusad pillimehed, mitte aga fonogramm.

«Konkreetseid kokkuleppeid peale Haasma ja Annuse pole veel sõlminud, seega ei oska öelda, kes veel mängivad. Eeldatavasti ikkagi Tartu Uue Teatri püsinäitlejad,» lisas teatrijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles