Kristina Norman tegi filmi võidusamba valmimisest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Toomas Huik

Täna esilinastub kinos Artis kodumaise dokumentalisti Kristina Normani värske teos «Et meeldiks kõigile», kus kunstnik võtab vaatluse alla vabadussõja võidusamba valmimisprotsessi.

Pronkssõduri teema käsitlemisega tuntust kogunud Normani filmi märksõna on protsess ja seda eelkõige peakangelaste, võidusamba ideekavandi võitnud kahe noore ja idealistliku mehe kaudu, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Need mehed kogevad omal nahal, mida tähendab majandussurutise-aegses Eestis, tugeva poliitilise ja ühiskondliku surve all suure monumendi püstitamine.

Norman tõi välja, et vabadussõja võidumonumendi kavandikonkursi üks tingimustest oli see, et töö peab olema rahvasteülene ja ühendama kõiki Eestis elavaid inimesi. «Film on tehtud ilma igasuguse kaadritaguse tekstita, nii et vaataja saab ise järeldusele tulla, kas selline monument ühendab kõiki või teeb ta midagi muud,» rääkis kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles