Aime Leis tähistab 80. sünnipäeva

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aime Leis ja Uno Puusaag balletis «Giselle» (1959).
Aime Leis ja Uno Puusaag balletis «Giselle» (1959). Foto: Rahvusooper Estonia arhiiv

Täna, 16. augustil tähistab 80. sünnipäeva Estonia teatri kauaaegne balletisolist, repetiitor ja pedagoog Aime Leis.

Leisi tantsijatee Estonias sai alguse juba balletikooli ajal, kui ta 1952. aastal tegi Daša rollis kaasa Mihhail Tšulaki balletis «Noorus». 1953. aastal lõpetas ta kooli esimese lennu kiitusega ja temast sai 19 aastaks Estonia solist. Ta on tantsinud pea kõiki klassikalise balletirepertuaari suuri rolle: Giselle´i, Tuhkatriinut, Aurorat, Quiteriat, Raimondat.

Aastatel 1961-1969 oli Leis Tallinna balletikooli õppejõud ja alates 1973. aastast töötas Estonia teatris balletirepetiitorina. Tema käe all sai lavaküpseks enamik järgneva paarikümne aasta jooksul etendunud balletilavastusi. Alates 1991. aastast on Leis õpetanud ka Helsingi ja Vaasa balletikoolis.

2006. aastal ilmus Leisi ja Ülle Ulla koostatud raamat «Ballett sajandivanuses Estonias», mille fotokroonika hõlmab Eesti balleti lugu ajavahemikus 1918–2005.

Eesti Rahvusballett tähistab Aime Leisi juubelit 15. septembril «Uinuva kaunitari» etendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles