Täiuslik vaikus, kordumatu heli

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki-Sven Tüür
Erkki-Sven Tüür Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kas täiuslik muusika on parem kui vaikus? Kas kõla igavene kordumatus saab olla täiuslik? Kas muusika on vaikus keset argimüra? Igal talvel enne plaadifirma ECM egiidi all peetavat «Täiusliku vaikuse» festivali tekivad sellised küsimused (ise küsin, ise vastan: jah, jah ja jah), mis tähendab, et muusika on midagi enamat, kui kõrvadega kuuldav substants. Üks on kindel: selleks et kuulda ECMi muusikat, on eelduseks vaja vaikust. Nii võib öelda: «Vaikust! Algab festival «Täiuslik vaikus»!»


ECM on lisaks sadadele maailmanimedele Erkki-Sven Tüüri ja Arvo Pärdi muusika kodufirma. Mis eristab plaadifirmat ECM oluliselt teistest?

«Täiusliku vaikuse» kunstiline nõustaja Erkki-Sven Tüür: «See on tema asutaja, kunstilise juhi ja peaprodutsendi Manfred Eicheri suhe muusikasse, mida ta oma kataloogi valib. See ei ole pelgalt läbimüügile orienteeritud äriprojekt, aga kestev ja aasta-aastalt täienev kunstiteos – mis muu hulgas ka edukalt müüb. Vägagi erinevaid muusikuid, kes ECMi nimistus esindatud, seob pühendumus oma valitud eesmärkidele. Ühendab süvenemine kõla kordumatusse eripärasse.»

Kohal on ka Manfred Eicher ise, kes on valmis publikuga mõtteid vahetama pärast temast tehtud filmi «Sounds And Silence» 12. veebruaril Kumus.

Kui eelmise aasta «Täiusliku vaikuse» peaesineja tuli Itaaliast – kuulus Gianluigi Trovesi –, siis ka tänavusel festivalil on Vahemere maade muusikalist vabaduse- ja otsingutefilosoofiat. Kohal on saksa tšellist Anja Lechner ja kreeka pianist Vasilis Tsabropoulos, kes toovad

11. veebruaril Kumus meile kreeka filosoofi-muusiku Gurdjieffi (1877–1948) siiruse, rõõmu ja häbenematu iluga täidetud kompositsioone, mis osalt põhinevad Kaukaasia, Tiibeti ja Kesk-Aasia rituaalsel muusikal.

«Täpsemalt toovad Lechner ja Tsabropoulos meieni vaimse õpetaja ja filosoofi Gurdjieffi muusikaliste ideede edasiarenduse improvisatsioonilises vormis,» seletas Tüür.

Tähele tasub panna ka omapärast džässtriot 13. veebruaril Kumus – koosseisus vokaal ja bassklarnet, sopransaksofon, klaver – Norma Winstone, Klaus Gesing ja Glauco Venier.  «Nemad viivad meid hõrkude džässballaadide maailma,» lubas Tüür, «mis on inspireeritud varieeruvatest allikatest, nagu eri maade rahvalaul, klassikaline ja ka kaasaegne kammermuusika.»

Eesti muusika ühendused ECMiga on kajastatud kammerkontserdiga 13. veebruaril Mustpeade Majas, kus esinevad NYYD Ensemble’i ja Tallinna Kammerorkestri solistid.

Festival
«Täiuslik vaikus»

Plaadifirma ECM loomingu festival
Esinevad Anja Lechner (tšello, Saksamaa), Vasilis Tsabropoulos (klaver, Kreeka), Norma Winstone (vokaal, Suurbritannia), Klaus Gesing (bassklarnet, tenorsaksofon, Saksamaa), Glauco Venier (klaver, Itaalia), Tallinna Kammerorkester, NYYD Ensemble, kavas Gurdjieff, Tüür, Tulve, Schnittke, Cage jt.
11.–13. veebruarini Tallinnas Kumus ja Mustpeade Majas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles