Kvoodiäri aitab remontida teatrit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Riigi heitmekvoodiäri toetab Tartu linna koolide ning lasteasutuste energiasäästlikumaks remontimise kõrval muudki. Ka Vanemuise teater saab tõhusa rahasüsti.


«Oleme oodanud seda hetke, mil Vanemuise teatri väike maja läheb remonti,» ütles teatri juht Paavo Nõgene. «Tänu heitmekvootide müügist saadud rahale see hetk nüüd saabubki.»

Vanemuise väikese maja heaks tuleb 1,15 miljonit eurot ehk umbes 18 miljonit krooni. Selle raha eest on kavas soojustada pööning, vahetada katus, uksed-aknad, ventilatsiooni- ja küttesüsteem ning korrastada fassaad. Tööd jätkub tänavuseks ja samuti järgmise aasta suveks.

Vanemuise suurde majja on plaanis investeerida 1,4 miljonit eurot ehk umbes 22 miljonit krooni. Soojustatakse kogu hoone fassaad (nii teatri- kui ka kontserdimaja telliskivisein on seni soojustamata) ning lavatorn ja katus, remonditakse katus, vahetatakse ventilatsioon teatrisaali selles osas, kus istub ja liigub ringi publik. Tööd on kavas teha 2012. aasta suvel.

Niisiis läheb riigi heitmekvoodiärist Vanemuise majadesse kahe aasta jooksul kokku umbes 40 miljonit krooni ehk 2,55 miljonit eurot.

Tartu linnavalitsuse koostatud nimekirjast, kus oli ühtekokku 41 objekti, läheb eriti palju koolidele. Näiteks Kivilinna gümnaasiumi vanemale majale on ette nähtud 13,8 ja uuemale majale 9,9 miljonit krooni.

Mõndagi jääb teha

Vanemuise kahele majale ühtekokku eraldatud 40 miljonit krooni ei ole aga kõik, mis teatril on tarvis.

«See on väga suur samm edasi selle poole, et Vanemuise majad saaksid lõplikult korda,» kommenteeris Nõgene. «Teha jäävad veel väikese maja sisetööd miljoni euro eest. Selleks loodame saada riigipoolse investeeringu 2012. aastal, sest need tööd oleks mõistlik ette võtta koos soojustamise ja muude töödega.»

b ka suure maja lava. «Vanemuise suur maja ja Ugala teater on Eesti ainsad teatrihooned, kus lavatehnika pole veel vahetatud, aga vajab uuendamist,» ütles Nõgene. «Vanemuise lavatehnika on aastast 1967.»

Regionaalsed teatrid

Praegu käivad konsultatsioonid Saksamaa ja Austria kahe suure firmaga, kellel on teatrijuhi sõnul väga suured teatrilavade ehitamise kogemused. Kui raha olemas ja läbirääkimised lõppenud, võetakse kogu Vanemuise suure maja lavakarp tühjaks ja asendatakse täielikult uue sisuga.

«Pean äärmiselt oluliseks, et regionaalsed teatrid Ugala ja Vanemuine saavad korda enne, kui hakatakse ehitama rahvusooperi uut hoonet,» sõnas Nõ­gene. «Minu loogika ütleb, et teeme enne olemasolevad korda, siis hakkame uusi tegema. Riigil pole lihtsalt investeeringusuutlikkust, et rahvusooperi uue maja ehitusega samal ajal renoveerida regionaalseid teatreid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles