Autor olla tähendab julgeda

, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann raamatu esitlus
Rein Veidemann raamatu esitlus Foto: Toni Läänsalu

Rein Veidemann on väga tundeline inimene. Ent temas on nii palju ruumi, et ühelgi eesti kirjanikul, kellest ta on kirjutanud väga põhjalikult, uurinud allikaid, selgitanud enesele fooni, pannud oma sõnadega teose otse särama – ja pöördunud järgmises Postimehes hoopis uue teose ja autori juurde –, ei ole põhjust kiivuseks.

Meie kirjanduse heal hoidjal lihtsalt ongi vaimustust kõigi jaoks! Ta on aastaid nii Tartu kui Tallinna Ülikoolis professorina lugenud kursust «Eesti kultuuri alused ja tähendus». Ent see ometi ei sunni teda koostama praegu pooleli olevat koguteost «Eesti kultuuri semiootika», kokku panema ja kommenteerima raamatut «101 eesti kirjandusteost» ning valmistama antoloogiat «Sada hetke eesti luules». Lisaks täitma Postmehes rubriiki «Eesti kultuuri täheatlas», mis praeguseks on üle kasvanud veelgi avaramat haritust eeldavaks tekstiks, ning avama veerge värskele algupärasele luulesõnale. Kuid ta teeb seda kõike.

Olen nii palju kuulnud öeldavat: kui ei oleks Reinu tormilist tegutsemist kultuuriajakirjanduses, siis kes veel märkaks ja mäletaks veel meie kirjanduslikke suurvaime nende tähtpäevadel. Kes reageeriks juba enne ilmumist eesti algupärandile, ja seda just teose kultuuriväärtusest lähtudes, kellel oleks veel selline eruditsioon ja võrdlusväli. Ja kirjutamiskiirus. Ning sõnavalitsemine. Lisaksin veel: nii avar süda, et nende kirjutiste ajel võib küll mõnigi järgmiseks sammuks tuule tiibadesse saada, kui tiivad ise peaks kandma. Kuid sellest tähtsamgi on, et tema reageeringud pole kunagi kellelgi kirjutamistahet halvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles