Eesti uhkeim kinomaja – 90

Jaak Lõhmus
, filmiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoteater Gloria Palace, 1930.
Kinoteater Gloria Palace, 1930. Foto: Foto: Karl Akel / Rahvusarhiivi filmiarhiiv

1926. aasta 5. oktoobri õhtul kogunesid piduriietes Tallinna koorekihi esindajad uue kinomaja avamisele Vabadusplatsil. Varem Heinaturu ja Peetri platsi nime kandnud praegune Vabaduse väljak Tallinnas oli toona väga teistmoodi. «Kevadet» ümber üteldes: tunnid ei olnud veel alanud. Kultuurirahvale armas kunstihoone valmis väljaku veeres alles 1934, hotell Palace ja nn EEKSi maja 1936.

Missuguse haleda räämas kohaga oli tegu mõni aeg enne Gloria Palace’i ehitamist, võib näha esimeses Eestis tehtud mängufilmis «Laenatud naene»: seal on vaade Harjumäelt enam-vähem tühjale, lobudike ja plankudega ääristatud lumisele platsile, millel troonib peamiselt ja üksnes Jaani kirik; on talv, arvatavasti 1913.

Miks peeti vastse kinoteatri avaüritus varajases vabariigis teisipäeval ja mitte näiteks neljapäeval, nagu korraldatakse tänapäeva Eestis uute filmide pidulikke linastusi, ei oska arvata. Igatahes toimusid esimesed piletimüügiga kinoseansid linnarahvale reedel, 8. oktoobril 1926.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles