PÖFFi arvustus. Grotesksed steenid 9/11 uudiste taustal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Need, kellel pole».
«Need, kellel pole». Foto: Kaader filmist

Mingi kerget meelelahutust «Need, kellel pole» («Die Habenichtse») endast kahtlemata ei kujuta. Juba teema – 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute mõju sellest riivatud inimestele teisel pool maakera – pole pehmelt öeldes just maasikavahune. Florian Hoffmeisteri mustvalge film mingeid väga sooje emotsioone sinna ka ei lisa.

Sõbra surma järel tragöödiasse paisatud kusagil 30ndates eluaastates inimesed – Jakob (Sebastian Zimmler) ja Isabelle (Julia Jentsch) – tunduvad mõlemad kaunis edukad ja kosmopoliitsed, kuigi ei paista elavat just ülemäära eesmärgistatud elu.

Nagu uneskõndijatena saavad nad omavahel (taas) kokku ja asuvad läbi elama režissööri valitud detailirohkeid ja groteskseid stseene. Nende sõbra surma põhjust – New Yorgi kaksiktornidesse lennanud lennukit – markeerivad peaasjalikult taustalt telekast tulevad kõned ja arutelud juhtunu teemadel.

Kuigi stseenide kallal tehtud peentööd on näha, jääb nende kõrval pisut raskemini hoomatavaks suurem narratiiv. Asjad juhtuvad ja inimesed kohtuvad, aga napiks ei jää mitte ainult lahenduste osa, vaid nii mõnelgi korral ka kontekst. Õhku visatakse hunnik palle, mis justkui vähemalt selle filmi jooksul tagasi alla ei kuku.

11. september jääb aga pigem taustale ja pikapeale tekib tunne, et too paar oleks täpselt sama häiritud ka siis, kui nad sattunuks juhtumisi kokku ajal, kui sama sõber oleks surnud näiteks liiklusõnnetuses Nairobis. Või võib-olla olnuks nad häiritud ka niisama, lihtsalt ongi pisut rohkem masendusele kalduvad inimesed.

Tegu on vaieldamatult pigem nišimaitse kui massimagnetiga. Nagu tõestas ka täissaalile läinud maailma esilinastus Tallinnas, jõuab osa publikust kusagil poole filmi pealt järeldusele, et selle lõpuni vaatamine on neile siiski liig.

21. novembril Tartus ja 24. novembril Tallinnas

PÕHIVÕISTLUSKAVA

«Need, kellel pole»

Režissöör Florian Hoffmeister

Saksamaa

3/5

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles