PÖFFi arvustus. Läti panus Balti küüditamistriloogiasse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peategelane Melanija Vanaga (Sabine Timoteo) Siberis.
Peategelane Melanija Vanaga (Sabine Timoteo) Siberis. Foto: stseen filmist

Läti kinodes 1. novembrist jooksev «Melanija kroonikad», mille maailma esilinastus oli sel nädalal Tallinnas, paneb punkti ühele isetekkelisele triloogiale. Nelja aasta vältel on igast kolmest Balti riigist kinolinale tulnud oma küüditamisfilm, milles lugu jutustatakse ühe naispeategelase kannatuste kaudu.

Kõigepealt leedu koolitüdruku Marija küüditamisrongilt põgenemise lugu 2013. aastal linastunud «Ekskursandis». Siis noore eesti naise Erna lugu 2014. aasta filmis «Risttuules». Ja nüüd läti lehetoimetaja Andrejs Vanagsi 35-aastase proua Melānija Vanaga mälestused Lätist.

Üsna ootuspäraselt viiakse «Melanija kroonikate» vaataja kõigepealt 1941. aasta juunihommikul ühte sõjaeelse Balti eliitpere magamistuppa. Sealt kisuvad Nõukogude soldatid jahmunud pererahva välja ja toimetavad nad veoauto kastis raudteejaama.  Naised lastega eraldatakse meestest ja kõik topitakse loomavagunitesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles