Õhus on helisid – eesti muusika Londoni festivalil

Immo Mihkelson
, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Lauri Väinmaa esitab Londonis toimuval festivalil Arvo Pärdi teoseid.
Pianist Lauri Väinmaa esitab Londonis toimuval festivalil Arvo Pärdi teoseid. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Fest Londonis on täpselt see, mida nimi ütleb. 21.–26. veebruarini astub King’s Place kultuurikeskuses üksteise järel festivalilavale hulk eestimaised esinejad. Toimub eesti kultuuridessant ühes Euroopa suurlinnas.


Kava kokkupanija ning ennast festivali kuraatorina tutvustav Fiona Talkington on Suurbritannias tuntud nimi. Eelkõige teatakse teda BBC tõsise muusika kanali Radio 3 populaarse saatejuhina, kes ülevoolavalt elava lopsakusega on juhtinud Promsi rahvusvahelisi kontserdiülekandeid.

Aga enam kui kümme aastat on Fiona koostanud ja juhtinud BBCs hilisõhtust saatesarja «Late Nite Junction», mille lähim sugulane (kui räägime sisust) on meie Klassikaraadio stiilikirev ja vabameelne «Fantaasia».

Pärt, Tüür ja Tormis

Fiona enda arvates ongi «Late Nite Junction» tema tegevustest kõige olulisem ja ta enda maine seondub selles saates muusika piiride kompimisega. Aga kui ma talle ühel hommikupoolikul Londonisse helistasin, et küsida selgitusi, miks ta just niisuguse festivalikava kokku pani, olevat keskealine daam parajasti Twitteris uurinud viimaseid kulissitaguseid uudiseid Fernando Torrese võimalikust üleminekust Liverpool FCst Chelseasse.

Fiona on nimelt kirglik jalgpallifänn. Liverpool on tema lemmik ning vahel – kui tihe ajagraafik seda võimaldab – käib ta staadionil oma klubile kaasa elamas.

«Mulle hirmsasti meeldib,» selgitab Fiona Talkington, kelle suhe jalgpalliga on sama kirglik kui muusikaga. «Seal on koos nagu läbilõige ühiskonnast – igasuguseid inimesi. Ning me kõik laulame koos. See on üks asju, mida ma jalgpalli juures armastan, aga mitte ainus. Kui palju on üldse selliseid kohti, kus inimesed niimoodi rõõmsalt laulavad?»

Ka oma raadiotööd kirjeldab naine eelkõige kui kontakti loomist muusika, muusikute ja kuulajate vahel. «Kuid mulle on kõige olulisem muusika ise ja seda esitavad muusikud. Minu ülim soov on jagada teistega muusikat.»

2001. aastal tõi ühe BBC saate tegemine Fiona korraks Tallinnasse. Siin tutvus ta eesti muusika ja muusikutega niipalju, et sellest jäi mällu tugev jälg. Loomulikult räägib raadiotoimetaja ja festivalikuraator suure õhinaga Arvo Pärdi muusikast, kiidab Veljo Tormise teoste juurtevägevust ja Erkki-Sven Tüüri helide tänapäevast energiat.

Kuid see, mis peaks avalduma Eesti Festil, ei piirdu ainult muusikaga, sest korraldaja arvates on kõik kunstid loovuse ja inspiratsiooni kaudu omavahel seoses.

Festivali kokku pannes oli Talkingtoni soov peegeldada midagi olulist Eesti avarast muusikalisest maastikust – seda, millest ta ise on muusikafännina osa saanud.

Küsimuse oma isiklikest lemmikutest festivali kavas tõrjub Fiona Talkington viisaka põhjendusega, et igaühe puhul olid tal oma kaalutlus. Ta kiidab Vox Clamantise ilu, ütleb mõned sütitavad sõnad Kristjan Randalu džässpianismi kohta, toob esile Weekend Guitar Trio erilisust ning ütleb, et Eesti Klaveriorkestri kaheksa klaverit on igal juhul ebatavaline ja üllatav.

Igaühele midagi

Et King’s Place on Londonis üpris populaarne ja hubaste saalidega kontserdipaik, loodab Fiona, et publikut tuleb rohkesti. BBC Radio 3 salvestab klaveriorkestri kontserdi oma nüüdismuusikaprogrammile «Here and Now» ning Lauri Väinmaa annab raadiole paar intervjuud. Kusjuures vestlus BBC World Service’i eetris annab Fiona Talkingtoni sõnul Väinmaale suurepärase võimaluse tutvustada eesti muusikat kogu maailmas.

«Tean küll, et see kõlab nagu klišee, kuid festivalil leidub igaühele midagi,» lausub Fiona lõpuks. «Mulle meeldib, kui publik kuuleb uusi asju ja saab võib-olla veidi aimu ka eesti muusikast, mis teda ehk hiljem meelitab ise minema Tallinnasse.»

Õhus on elevust. Meie siin hoiame pöialt, et Londonis saaks sellest osa võimalikult palju inimesi.

Eesti Fest Londonis
•    Esinevad ansambel Vox Clamantis, klaveriorkester, Weekend Guitar Trio, folkansambel Suurõ Pilvõ ja džässpianist Kristjan Randalu.
•    Klaveriorkestri kavas osalevad Hele-Riin Uib (löökpillid), Ain Varts (kitarr), Urmas Sisask (šamaanitrumm), Mart Taniel (video).
•    Arvo Pärdi teoseid esitab pianist Lauri Väinmaa. Kogu kava koosneb eesti heliloojate teostest: Ülo Krigul, Urmas Sisask, Peeter Vähi, Jaan Rääts.
•    Festivali lõppkontserdil esinevad koos eesti muusikutega DJ Jan Bang Norrast ning tuntud inglise vokalist Toyah Willcox. Toimuvad Weekend Guitar Trio ja Suurõ Pilvõ õpikojad.
•    Kings Place’i kohtumiste sarjas annavad ülevaate Eestist kui IT-riigist Skype Eesti tegevjuht Sten Tamkivi ja Inglise rahvusooperi uue meedia direktor Roland Taylor.
•    INFO http://www.kingsplace.co.uk/music/weekly-themes?theme=168.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles