Tallinn Music Week avalikustas tänavuse festivali muusikaprogrammi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

27. märtsist 2. aprillini Tallinnas toimuva uue muusika ja linnakultuuri festivali Tallinn Music Week (TMW) muusikaprogrammi on kinnitatud 237 artisti 33 riigist, neist 114 Eestist. Alates tänasest, 2. veebruarist on Piletilevis lisaks festivali passile ja toetajapassile müügil ka kontsertide üksikpiletid.

Tänavu juba üheksandat korda toimuv TMW on kujunenud üheks Lääne-, Ida- ja Kesk-Euroopa muusika- ja loovkogukondade olulisimaks kohtumispaigaks ning lähiregiooni kultuurihuvilisi kokku meelitavaks linnafestivaliks. Üha rohkem välisesinejaid ligi tõmbavale festivalile laekus rekordarv esinemissoove – 1470 artistilt üle kogu maailma.

Soome juubeliaastale kohaselt tuleb 23 esinejat festivalile põhjanaabrite juurest. 19 artisti saabub Venemaalt, 7 artisti nii Ühendkuningriigist kui ka Poolast, 6 Taanist ning 5 nii Kanadast, Saksamaalt kui ka Rootsist. Eksootilisematest ja kaugematest riikidest on kavas esindatud Cabo Verde (Roheneemesaared), Jaapani ja Süüria muusikud.

Terve nädala vältava TMW festivali kolmepäevane muusikaprogramm kestab neljapäevast, 30. märtsist laupäeva, 1. aprillini, hõlmates kõikvõimalikke muusikastiile folgist elektroonikani ja klassikast metalini. Veebruari jooksul avaldatakse TMW muusikafestivali ülejäänud esinejad, lavad ning eriüritused, samuti tasuta linnalava kontsertide kava ning tänavu esmakordselt TMW käigus toimuv spetsiaalne laste- ja noorteprogramm. Festival teeb kõik endast oleneva, et tagada festivalipaikades ligipääs ka erivajadustega inimestele.

«Järgnevad aastad on Eestile äärmiselt olulised – juulikuust algab Euroopa Liidu eesistumine ja järgmisel aastal tähistame Eesti 100. juubelisünnipäeva. Oluliste verstapostide eel on tänavune aasta kuulutatud ilusa sümbolina noorte ja laste aastaks. Kõik need teemad leiavad väljenduse ka meie festivali kavas. Lisaks mitmekesisele ja kõikidele stiilidele avatud muusikaprogrammile mõtleme ka laiemalt võrdsetele võimalustele, kestlikule arengule ja loovuse ning innovatsiooni mõjule ühiskonnas,» kommenteerib festivali peakorraldaja Helen Sildna. Ta lisab: «Soovime, et Tallinn Music Week pakuks võimalust tunda rõõmu avatusest ja mõtestatud koosolemisest.»

Rahvusvahelise kaliibriga artistidest ilmestavad programmi teiste seas ühe möödunud aasta maailma parima albumi «The Midnight Sun» autorist šoti multi-instrumentalist C Duncan, industriaalmuusika teerajaja-grupi Einstürzende Neubauteni asutajaliikme Alexander Hacke ning kunstniku ja filmilooja Danielle de Picciotto tandem, klaveritehnika-eksperimentaator Hauschka Saksamaalt jne.

Ilmakuulsatest põhjanaabritest saabuvad festivalile tunnustatud house’i ja avangard-techno produtsent Jori Hulkkonen, kosmoseroki bändi K-X-P šamanistlik liider Timo Kaukolampi, meta-roki üksus PH, endise nimega Mr. Peter Hayden, samuti rahvusvaheliste muusikaväljaannete ja festivalide soosikust räppar View ja Helsingist Tokyoni tuuritanud elektro-metal bänd Khroma.

Eesti artiste on tänaseks kavasse kinnitatud 113, rahvusvaheliselt tunnustatud nimedest kohaliku publiku lemmikute ja tulevikutegijateni. Kirevas kavas on esindatud nii elektroonilise tantsumuusika maailmaklassi tegijad Syn Cole ja Mord Fustang, elektropopi artist NOËP, folgiuuendaja Maarja Nuut koos eksperimentaalmuusiku Hendrik Kaljujärvega, Eesti Muusikaauhindadel aasta naisartisti ja parima džässalbumi auhinnad noppinud Kadri Voorand, multiinstrumentalist Erki Pärnoja oma eeterliku «Efterglow» albumi kavaga, Eesti džässi klassiku Tõnu Naissoo Hammond Trio, teatraalne helilooja Ardo Ran Varres, laulja-lugudekirjutaja Siiri Sisask ja tütarlastekoor Ellerhein.

Kohaliku muusikavälja uuendajaist astuvad festivalil teiste seas üles möödunud aasta kõrgeima kriitika-skooriga kodumaise albumi «Rogue Wave» üllitanud post-pop produtsent Mart Avi, vaporwave-artist Florian Wahl, artpunk-poeet Indrek Spungin, nn Fantaasia-Eesti koolkonna bänd Põhja-Konn, Eesti Muusikaauhindadel parima alternatiivalbumi autori tiitli võitnud Mick Pedaja ning krõbisevate kassettide ja paksude rütmide manipulaator Luurel Varas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles