Täielik ülevaade! Ajaloo esimesel EFTA galal riisus koore «Päevad, mis ajasid segadusse» (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval toimus esimene Eesti Filmi- ja Teleauhindade gala, kus nimetati aasta parimaks mängufilmiks «Päevad, mis ajasid segadusse». Televisiooni vallas võitis enim auhindu «ENSV».

Telekategoorias noppis ülekaalukalt enim auhindu ERR ning filmide arvestuses võitis tähtsamad kategooriad, sealhulgas parima filmi, režissööri ja meesnäitleja auhinna, Triin Ruumeti menufilm «Päevad, mis ajasid segadusse». 

Pidulikult galalt tegi otseülekande Kanal 2 ja see on järelvaadatav!

Suursündmusel tunnustati Eesti televisiooni ja filmitööstuse parimaid 2016. aastal tehtud tööde eest. Nordea Kontserdimajas toimunud piduliku gala käigus anti välja 24 auhinda, 12 tele- ja 12 filmivaldkonnas. Võitjad selgusid ekspertidest koosnevate žüriide töö tulemusel.

Auhindu andsid üle Andres Kõpper, Anu Välba, Tiina Lokk, Paavo Nõgene, Ülle Kaljuste, Elina Reinold, Tuuli Roosma, Reet Linna, Kadri Voorand, Henry Kõrvits, Merlie Palmiste, Üllar Saaremäe, Sven Grünberg, Ksenija Balta, Eda-Ines Etti, Andrus Vaarik ja Indrek Saar.

Foto: Toni Läänsalu

Parima naisnäitleja tiitli televisiooni kategoorias võitis «ENSV» täht Helene Vannari.

«Olen tänulik kõigile, kes selle otsuse tegid. Kuigi ma oleks olnud ka õnnelik, kui oleks valitud keegi teine. Aitäh!» sõnas Vannari.

Foto: Kanal 2

Parima uue saate auhinna võitis Kanal 2 «Roaldi nädal».

«Suur-suur tänu selle väga austava tunnustuse ees! Minu hinnangul kuulub see auhind eelkõige kõigile julgetele ja enesekindlatele inimestele, kes on meie saadetest läbi käinud. On need siis perekonnad, kes hoolitsevad autistlike laste eest, või näiteks eestlased, kellel ei ole lihtsalt piisavalt raha, et minna hambaarsti juurde. Kõik need inimesed on kangelased. Ja just niimoodi, kui me räägime ja ei pista oma pead liiva alla ega keera selga, siis ainult niimoodi muutub Eesti avatumaks, sallivamaks ja seeläbi ka paremaks. Suur tänu Margus Sikule, ilma kelleta poleks seda saatesarja sellisel kujul sündinud. Aitäh Olle Mirmele ja loomulikult meie suurepärasele loomingulisele kollektiivile,» tänas Roald Johannson videopildi vahendusel.

Foto: Toni Läänsalu

Parima meesnäitleja auhinna võitis Hendrik Toompere jr filmis «Päevad, mis ajasid segadusse» tehtud rolli eest.

«Ma olen üks suur tänutunne! Tänan kõiki, kes on selle filmiga seotud. See oli üks vägev suvi ja loodan, et selliseid tuleb veel. Eriti tänan Triinu. Triin, ma teen sulle pärast puhvetis ühe longero välja!» naljatas Toompere jr.

«See auhind on väga ilus, Kata sa oled väga ilus! Ja Kadri Voorand on väga ilus. Mul on suur tänutunne, ma olen sõnatu,» õhkas Toompere jr pärast Kadri Voorandi esitust saatejuhile. «See film oli tõesti väga tore. Seal tehti kõvasti tööd. Oli ka leili ja reivi, aga peaasjalikult tehti tööd.» 

Foto: Kanal 2

Aasta parimaks televisioonitoimetajaks nimetati Mihkel Kärmas «Pealtnägijast».

«Novembris sai mul 20 aastat televisioonis ja see on läinud hetkega. Kohati on olnud põrgulikult raske, aga enamasti põrgulikult huvitav. Ja mis kõige lahedam - mulle makstakse ka raha selle eest, et teha inimestel elu paremaks. Mul on raske ette kujutada teist töökohta, vähemalt minu oskustepagasiga. Ja muidugi, peale oma heade kolleegide, tänan ma kindlasti kõiki televaatajaid. Nagu kadunud Urmas Ott ütles - tänu tehtud töö eest on jätkuv sära televaataja silmades. Suur, suur aitäh!» tänas Kärmas.

Joonas Hellerma
Joonas Hellerma Foto: Kanal 2

Parima meessaatejuhi tiitli sai «Plekktrummi» juht Joonas Hellerma.

«Ma tänan väga Eesti Televisiooni teist kanalit, kes andis selle võimaluse saatega «Plekktrumm» paar hooaega tagasi alustada. See oli paras avantüür ja minu jaoks on see aeg olnud suur õppimine, harimine ja kogemus. Aitäh Hedi Rosmanile, selle saate toimetajale, kes on olnud täiesti asendamatu selle saate tegemise juures, ja loomulikult kogu saate meeskonnale,» kõneles Hellerma.

«Kaks asja ütlen veel. Ma kunagi uurisin filmi ja meil olid sellised tunnid koolis, režii alused või midagi sellist, ja neid andis filmilegend Jüri Sillart. Ma mäletan, et Sillart rääkis, kuidas televisioon on kunsti surm - televisioonis võibolla pead natuke vastu, aga üldiselt on seal lõpp kiire tulema. Tõeline kuninglik žanr on ikkagi mängufilm. Õnneks ma nägin Tiina Lokki siin ja ta ütles, et aeg on vahepeal edasi läinud ja tänane üritus tõestab, et filmirahvas ja telerahvas võivad ühes saalis viibida. Mul on selle üle väga hea meel,» lisas Hellerma. 

Foto: Kanal 2

Parima naissaatejuhi EFTA võitis «Hommik Anuga» saatejuht Anu Välba.

«Aitäh! Ärgem unustagem, et Valdo Pant ütles, et naisajakirjaniku, või kõigi naiste, parim omadus on see, kui nad suudavad mõelda nagu mees. Nii et ärgem võtkem väga tõsiselt,» naeris Välba. «Ma tahan öelda suure aitäh oma meeskonnale, kelle seas on kolm Anu! Tahan öelda suure aitäh vaatajatele, et nad on lubanud meid pühapäevahommikuti oma koju. Ja ma tahan öelda suure aitäh oma saate külalistele, sest keegi ei mäleta, mida räägin saates mina, küll aga seda, mida räägivad minu külalised. Me Andrus Vaarikuga hetk tagasi lava taga arutasime, et me teeks ettepaneku lisada järgmisel aastal ka selline kategooria nagu «parim saatekülaline». Ma tänan veelkord!»

Foto: Toni Läänsalu

Parima naisnäitleja auhinna võitis Tiina Mälberg filmis «Ema» tehtud rolli eest.

«Ma olen tõesti väga liigutatud, ma natuke kogun ennast... Tänan kõiki neid, kes võtsid end kokku ja kutsusid ellu sellise asja, nagu Eesti Filmi- ja Teleauhinnad. Oli ka aeg! Tänan žüriid, kes vaatas kõik tööd üle - nende vastutusele jääb, mis siit täna välja tuleb. Teen suure kummarduse kaasnominentide ees, olen teie filme näinud ja usun, et ka teie saate tulevikus selle auhinna. Tahan tänada kogu filmi võttemeeskonda, kõiki, kes olid selle kõrval, juures ja ees,» sõnas Mälberg ja avaldas erilised tänusõnad sel nädalal lahkunud Kalju Komissarovile.

Foto: Kanal 2

Filmi «Päevad, mis ajasid segadusse» lavastaja Triin Ruumet võitis parima režissööri auhinna.

«Oh, jumal... Mu süda taob nagu mingi rokkbändi trumm praegu sees,» tunnistas Ruumet auhinda vastu võttes. «Täiesti jube tunne on siin seista! Samal ajal nagu äge ka. Ma mõtlesin, et kas te teate, mis peale selle gala veel toimub täna... Täna toimub taevas see, et on täielik täiskuu. Eriti praegusel kellaajal. Ma vaatasin eile järele. See täiskuu teeb täitsa hulluks peast! Aitäh teile! Mina armastan teid ka!»

Foto: Kanal 2

Parimaks meesnäitlejaks teles nimetati Argo Aadli sarjast «ENSV».

«See on kummaline, et näitlejana üks erutus lõpeb, siis teine erutus algab. Mul ka süda peksab praegu. Mul äsja lõppes etendus ja närv hakkas just lahtuma ja siis nüüd selline pauk! Aga kui ta niimoodi on, siis ju ta hetkel peab nii olema. Mis ma siis ikka oskan öelda, aitäh!» ütles Aadli.

Foto: Kanal 2

Parima telesarja tiitli võitis «ENSV».

«Aitäh! See on päriselt ootamatu. Kõigepealt hästi suur tänu meie vaatajatele! Mitte lihtsalt selle pärast, et te olete meie tööd vaadanud, vaid ka selle pärast, et nii kirglikku tagasisidet, põhiliselt head, aga ka heas mõtteks konstruktiivset kriitilist, pole me kunagi enne saanud. Aitäh vaatajatele, te olete selle seriaali juures olulisemad kui te ise arvate. Teiseks, ma tahan täiendada Tiina Mälbergi mõtet, et armsad vaatajad, mida rohkem te vaatate Eesti filme ja telesaateid, seda paremaks need muutuvad,» ütles lavastaja Ain Mäeots.

Foto: Toni Läänsalu

Parima filmi EFTA võitis režissöör Triin Ruumeti lavastatud «Päevad, mis ajasid segadusse».

Parima filmi EFTA andis üle kultuuriminister Indrek Saar.

«Head filmisõbrad, kolleegid, daamid ja härrad! Eesti on juba mõnda aega olnud kõikvõimalikelt näitajatelt, mida on võimalik ühel või teisel moel mõõta, üks äraütlemata kultuuri armastav riik. Nii oleme me olnud esimese viie seas kultuuri tegemises osalemisel kui kultuuri tarvitamisel. Seda kirjeldavad lihtsad numbrid, et Eestis käiakse keskmiselt miljon korda aastas teatris, kaks miljonit korda kontserdil, kolm miljonit korda muuseumis... Paljud teist teavad kindlasti aeg, kui kinos ei olnud nii. Sellest hoolimata oleme me täna siin. 2016. aastal käidi ka kinos üle kolme miljoni korra, millest üle 350 000 korda vaadati Eesti filmi. Täna on sobilik hetk tänada kõiki neid inimesi, kes läbi 90ndate ja 2000ndate, kui tihtipeale kippus lootus kaduma, uskusid ja töötasid selle nimel, selle töö eest, mis on aidanud jääda Eesti filmil kestma ja jõuda samuti Euroopa filmi armastavate maade hulka. Aitäh loomulikult teile, kes te olete Eesti filmi uskunud ja seda ikka ja jälle kinno vaatama läinud,» kõneles Saar.

Režissöör Triin Ruumet ei hoidnud auhinda vastu võttes emotsioone tagasi: «Ma hea meelega rebiks oma südame tükkideks ja jaotaks selle oma kallite filmiõdede ja -vendade vahel ilusasti ära, sest koos me selle tegime. Aitäh! Teie olete kõige paremad. Ma loodan, et need inimesed, kes seda filmi armastasid, leidsid inspiratsiooni selleks, et pedaal põhja vajutada ja olla südamest need, kes nad tegelikult on. Sest minu meelest on üks kõige olulisem tunne vabadus. Aitäh!»

EFTA gala punane vaip
EFTA gala punane vaip Foto: Toni Läänsalu

Galeriid punasele vaibale saabunud staaridest saab näha SIIN.

Elu24 tegi meeleoluka saate otse galalt! Vaata, millised staarid peatoimetaja Anu Saagim punavaibal kinni püüdis ja mida nad rääkisid!

NOMINENDID JA VÕITJAD

TELEVISIOON

Parim tõsielusaade

  • «Eesti lood» (ERR) - VÕITJA
  • «Meie inimesed» (ERR)
  • «Osoon» (ERR)
  • «Rakett 69» (ERR)
  • «Roaldi nädal» (Kanal 2)

Parim teleseriaal

  • «ENSV» (ERR) - VÕITJA
  • «Kuum jälg» (Kanal 2)
  • «Kättemaksukontor» (TV3)
  • «Pilvede all» (Kanal 2)
  • «Õnne 13» (ERR)

Parim infosaade või publitsistika

  • «Aktuaalne Kaamera» (ERR)
  • «Pealtnägija» (ERR) - VÕITJA
  • «Plekktrumm» (ERR)
  • «Radar» (Kanal 2)
  • «Välisilm» (ERR)


Parim uus saade

  • «Heureka» (ERR)
  • «Kadunud tsivilisatsiooni jälgedes» (ERR)
  • «Meie maailm» (ERR)
  • «Roaldi nädal» (Kanal 2) - VÕITJA
  • «Suur komöödiaõhtu» (Kanal 2)

Parim meelelahutussaade

  • «Eesti laul» (ERR)
  • «Hommik Anuga» (ERR)
  • «Klassikatähed» (ERR)
  • «Ringvaade» (ERR)
  • «Su nägu kõlab tuttavalt» (TV3) - VÕITJA

Parim naisnäitleja

  • Elisabet Reinsalu «Pilvede all» (Kanal 2)
  • Helene Vannari «ENSV» (ERR) - VÕITJA
  • Helgi Sallo «Õnne 13» (ERR)
  • Luule Komissarov «Õnne 13» (ERR)
  • Merle Palmiste «Kuum jälg» (Kanal 2)

Parim meesnäitleja

  • Argo Aadli «ENSV» (ERR) - VÕITJA
  • Harry Kõrvits «Naabriplika» (Kanal 2)
  • Mait Malmsten «ENSV» (ERR)
  • Raivo E. Tamm «ENSV», «Õnne 13» (ERR)
  • Tõnu Oja «Papad mammad» (TV3)

Parim naissaatejuht

  • Anu Välba «Hommik Anuga (ERR) - VÕITJA
  • Astrid Kannel «Välisilm», «Aktuaalne Kaamera» (ERR)
  • Grete Lõbu «Ringvaade»  (ERR)
  • Margit Kilumets «OP» (ERR)
  • Tuuli Roosma «Saladused» (Kanal 2)

Parim meessaatejuht

  • Joonas Hellerma «Plekktrumm» (ERR) - VÕITJA
  • Kristjan Jõekalda «Nädalalõpp Kanal2ga»  (Kanal 2)
  • Margus Saar «Iseolemine», «Aktuaalne Kaamera» (ERR)
  • Marko Reikop «Ringvaade» (ERR)
  • Urmas Vaino «Terevisioon» (ERR)

Parim toimetaja

  • Anna Gavronski «Pealtnägija» (ERR)
  • Indrek Treufeldt «Kahekõne» (ERR)
  • Kajar Kase «Ringvaade» (ERR)
  • Mihkel Kärmas «Pealtnägija»  (ERR) - VÕITJA
  • Marii Karell «Radar» (Kanal 2)

Parim operaator

  • Kristjan-Jaak Nuudi «Klassikatähed» (ERR)
  • Margus Malm «Su nägu kõlab tuttavalt», «Me armastame Eestit» juhtoperaator (TV3) - VÕITJA
  • Raul Priks «Su nägu kõlab tuttavalt» (TV3)
  • Raul Priks «Eesti laul» (ERR)
  • Tauno Sirel «Su nägu kõlab tuttavalt», «Me armastame Eestit» (TV3)

Parim režissöör 

  • Ain Prosa «Kättemaksukontor» (TV3)
  • Eva-Katariina Taimre «Eesti laul» finaal (ERR)
  • Ove Musting «Eesti laul» finaal (ERR) - VÕITJA
  • Marianne Kõrver «Roaldi nädal» (Kanal 2)
  • Ülle Õun «MI», «Klassikatähed» (ERR)

FILM

Parim mängufilm

  • «Polaarpoiss» (Rež. Anu Aun, Luxfilm)
  • «Päevad, mis ajasid segadusse» (Rež. Triin Ruumet, Kinosaurus Film) - VÕITJA
  • «Teesklejad» (Rež. Vallo Toomla, Amrion)

Parim dokumentaalfilm 

  • «Armastuse maa» (Rež. Liivo Niglas, F-seitse) - VÕITJA
  • «Shusha» (Rež. Lauri Lippmaa / Aivar Valdre, Kopli Kinokompanii)
  • «Tule tagasi vabana» (Rež. Ksenia Okhapkina, Vesilind)

Parim lühifilm, sh lühidokumentaalfilm 

  • «Habras Maailm» (Rež. Ants Tammik, Vesilind) - VÕITJA
  • «Mausoleum» (Rež. Lauri Randla, Exitfilm)
  • «Räägitakse, et tomatid armastavad rokkmuusikat» (Rež. Janno Jürgens, Alasti Kino)

Parim animafilm 

  • «Täismaja» (Rež. Kristjan Holm, Eesti Joonisfilm)
  • «Tühi ruum» (Rež. Ülo Pikkov, Nukufilm) - VÕITJA
  • «Urbanimatio» (Rež. Hardi Volmer / Urmas Jõemees, Voldik)

Parim operaator 

  • Erik Põllumaa («Teesklejad», Amrion)
  • Heiko Sikka («Polaarpoiss», Luxfilm)
  • Sten-Johan Lill («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film) - VÕITJA

Parim režissöör 

  • Anu Aun («Polaarpoiss», Luxfilm)
  • Triin Ruumet («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film) - VÕITJA
  • Vallo Toomla («Teesklejad», Amrion)

Parim stsenarist 

  • Leana Jalukse («Ema», Meteoriit)
  • Livia Ulman / Andris Feldmanis («Teesklejad», Amrion) - VÕITJA
  • Triin Ruumet / Greta Varts («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film)

Parim naisnäitleja 

  • Jaanika Arum («Polaarpoiss», Luxfilm)
  • Mirtel Pohla («Teesklejad», Amrion)
  • Tiina Mälberg («Ema», Meteoriit) - VÕITJA

Parim meesnäitleja 

  • Hendrik Toompere jr («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film) - VÕITJA
  • Priit Võigemast («Teesklejad», Amrion)
  • Roland Laos («Polaarpoiss», Luxfilm)

Parim helirežissöör 

  • Horret Kuus («Ema», Meteoriit)
  • Horret Kuus («Polaarpoiss», Luxfilm)
  • Matis Rei («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film) - VÕITJA

Parim filmikunstnik 

  • Eva-Maria Gramakovski («Teesklejad», Amrion)
  • Jaagup Roomet («Polaarpoiss», Luxfilm) - VÕITJA
  • Matis Mäesalu («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film)

Parim montaažirežissöör 

  • Hendrik Mägar («Päevad, mis ajasid segadusse», Kinosaurus Film) - VÕITJA
  • Margo Siimon («Polaarpoiss», Luxfilm)
  • Tambet Tasuja («Ema», Meteoriit)
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles