Tallinna Ülikooli kirjanduspreemia võitsid Andrei Ivanov, Heli Allik ja Lauri Kitsnik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud Tallinna Ülikoolis
Rein Raud Tallinna Ülikoolis Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Täna andis rektor Rein Raud ülikooli sünnipäeva aktusel üle tänavused Tallinna Ülikooli kirjandusauhinna preemiad, mille pälvisid Andrei Ivanov, Heli Allik ja Lauri Kitsnik.

Andrei Ivanov võitis ülikooli kirjandusauhinna algupärase ilukirjanduse kategoorias jutustuste «Minu Taani onuke» ja «Tuhk» eest, vahendas ülikooli pressiesindaja.

Andrei Ivanov on TLÜ Slaavi Keelte ja Kultuuride Instituudi vilistlane, Eestis elav ja vene keeles kirjutav rohkelt auhinnatud autor (nt 2008. aastal New Yorgis asuva ajakirja The New Review (Novõi Žurnal) preemia parima jutustuse eest; 2009. aastal Moskva linnapea preemia; 2010. aastal kultuurkapitali venekeelse proosa preemia; 2010. aastal Vene Bookeri auhinna finalist). «Minu Taani onuke» ja «Tuhk» ilmusid Ilona Martsoni ja Jaan Rossi tõlkes Loomingu Raamatukogu 2010. aasta numbris 7/8. Ivanovi autobiograafilised jutustused
jälgivad viimase nõukogude põlvkonna elu eksiilis, vaheldumisi piltidega varasemast elust Eestis.

Lühiproosa või ilukirjandusliku tõlke kategooria laureaatideks nimetati ülikooli kirjastuse peatoimetaja Heli Allik Luis-Ferdinand Céline’i romaani «Reis öö lõppu» tõlke eest ja vilistlane Lauri Kitsnik Tanikawa Shuntaro luulekogu «Sõnade asjatu flirt» ning Fuji Sadakazu luulekogu «Titt maksab kätte» tõlgete eest. Heli Allikut tunnustati 20. sajandi ühe olulisema ja
uuenduslikuma keelekasutusega prantsuse autori mõjuka, kuid samas väga keeruka teksti tõlkimise eest. Lauri Kitsnik on tänapäeva jaapani luulet tõlkinud juba pikemat aega, viimaks ilmunud valimikud on suurejooneline saavutus mulluse tõlkeluule taustal.

Tänavused kirjandusauhinna laureaadid valis välja žürii, kuhu kuulusid Rein Raud, Kalju Kruusa, Daniele Monticelli, Linda Kaljundi ja Tiiu Reimo.

Tallinna Ülikool annab alates 2007. aastast välja kirjandusauhindu, et tunnustada eesti autoreid, kes õpivad või õpetavad Tallinna Ülikoolis või on selle vilistlased. Senised laureaadid on Hasso Krull ja Nadežda Ptšelovodova (2007), Maarja Kangro ja Arvo Valton (2008), Mari Tarvas ja Maarja Kangro (2009) ning Mart Kangur ja Kalju Kruusa (2010).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles