Noorte laulu- ja tantsupidu sai lumisel lauluväljakul avapaugu

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna lauluväljaku nõlvadel laiutas täna veel lumi, kuid laulukaare all köhiti juba hääled puhtaks ning anti noorte laulu- ja tantsupeole uhke avapauk.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum tõdes, et nii varakult ei ole varem laulu- ja tantsupeole avapauku antudki.

Kui peo alguseni oli jäänud veel sadakond päeva, sõitsid umbes 600 8-12-aastast last Tallinna kokku. Edelaraudtee pakutud tasuta rongisõit oli nii mõnelegi lapsele elamus omaette. «Öeldi, et siin on see pidu ja tasuta rongisõit. See rongisõit on kõige lahedam!» nentis Viljandi maagümnaasiumi 2. klassi õpilane Aksel Mänd rõõmsalt.


Nii Akseli kui ka tema klassikaaslaste Emma-Marta Berzini ja Killi Aguri jaoks on see esimene kord tantsupeol tantsida. «Mulle meeldib kõige rohkem tantsida ja kaaslastega koos olla,» loetles Killi tantsupeo positiivseid külgi. «Mulle meeldib nautida oma pealinna,» täiendas Aksel.

Lapsed tõdesid, et mõne tantsukava harjutamine võtab veidi enam aega. Kõige rohkem vaeva näevad Killi ja Emma-Marta  tantsu «Minu Eestimaa» harjutamisel, kus mõned sammud pidavat raskemad olema. Üldiselt jäid Tallinnas veedetud vaheaja esimese päevaga väga rahule: «Mulle meeldis väga nukku meisterdada ja laulda,» põhjendas Emma-Marta.

Hea eesti keele praktika

Robert, Krišjaanis, Ronja ja Anna olid kohale tulnud veel kaugemalt. Nimelt õpivad nad Riia Eesti Keskkoolis ning nagu õpetaja ütleb, on laulu- ja tantsupidu muu hulgas lastele ka väga heaks eesti keele praktikaks. «Kindlasti – see on number üks keelepraktika minu meelest, lapsed selle peale võib-olla ei mõtle. Ma olen nii uhke ja õnnelik, et me tulime Märjamaale tantsulaagrisse (nädalavahetusel lihvisid lapsed Märjamaal tantsuoskust - toim.) ja saame keelt väga hästi harjutada,» rääkis õpetaja Ivika Keisele. Ta tõdes, et suvel saavad lapsed veel eriti head keelepraktikat, sest siis ollakse Eestis laulu- ja tantsupeol terve nädala.

Riia kooli 3. klassis õppiv Anna märkis, et ootab laulu- ja tantsupeolt palju rõõmu ning head ilma. «Ma ootan, et sugulased tulevad vaatama. Mul elavad ju kõik sugulased Eestis,» lisas 4. klassis õppiv Ronja. Roberti jaoks on alanud kevad aga eriti suurte muudatuste aeg, sest aprillist kolib ta koos perega Lätist Eestisse elama. Ronjagi nentis, et tahaks Eestisse elama tulla: «Me tahame ikkagi koju tagasi, meile meeldib Tartus rohkem kui Riias.»

Laulu- ja tantsupeo avalöögil meeldis lastele kõige rohkem ühislaulmine ja meisterdamine. Nimelt oli laululava klaassaalis üles seatud suur käsitöö õpituba, kus lapsed meisterdasid nukke, taskuid, tegid punutisi ning harjutasid puutööd. Selle kõige sekka said nad koos Jaak Johansoniga ka laulu «lahti lükata». «Hei, poisid, kas olete valmis? Siis lükkame korraga. Peipsi koha pealt lükkame lahti selle väikese Maarjamaa,» kõlas üle klaassaali «Lahtilükkamise»laul.

Pärast kahte tundi meisterdamist ja laulmist siseruumides suundusid kõik laulukaare alla, et noorte laulu- ja tantsupeo saadikud nelja ilmakaarde laiali saata. Põhja ehk Norrasse lähevad meid tutvustama Pärnu rahvamuusikud, läände ehk Saksamaale Aarne Saluveer oma kooriga, lõunas ehk Lätis on meie saadikuteks Riia Eesti Keskkooli õpilased ja idas ehk Peterburi Jaani kirikus jutustab meie lugu Timo Steineri orkester.

Õige eestlane tantsib eesti keeles

«Õige eestlane on see, kes teeb tööd ja õpib, aga selle kõige kõrval ka laulab ja tantsib vahetpidamata. Õige eestlane õpetab ka kõik teised eesti keeles laulma ja kui tarvis, siis ka eesti keeles tantsima,» ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas oma tervituskõnes.

XI noorte tantsupeo kunstiline juht Märt Agu heitis talvejope seljast ning näitas koos Karmen Ongiga muusikapala «Laul Põhjamaast» saatel ka esimesed tantsusammud ette. Lapsed soojendasid end võimeldes ning mitmetunnise ürituse lõppedes tehti kõhud soojaks taldrikutäie supiga.

XI noorte laulu- ja tantsupidu «Maa ja ilm»toimub 1.-3. juulil 2011 Tallinna lauluväljakul.

Tantsupeo lugu räägib sellest, kuidas igatsusest ilma näha saab tahtmine tagasi tulla ning kuidas üks noor inimene ilma kasvades oma maa avastab ning siia tagasi ruttab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles