Euroviisid liidavad turulasi ja tartlasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontserdikava esimese orkestriproovi esimestel minutitel eile Elleri saalis juhatas Tarmo Leinatamm laulu «Refrain», mis tõi Šveitsile võidu esimesel Eurovisiooni lauluvõistlusel aastal 1956.
Kontserdikava esimese orkestriproovi esimestel minutitel eile Elleri saalis juhatas Tarmo Leinatamm laulu «Refrain», mis tõi Šveitsile võidu esimesel Eurovisiooni lauluvõistlusel aastal 1956. Foto: Margus Ansu

Elleri kooli tublimatel õpilastel seisab aprillis ees suur ja huvitav koostöö Turu konservatooriumi tudengitega, et ühendada sümfooniaorkestri ja rütmimuusika võimalused. Tulemust saavad kuulata kõik huvilised.


Turu konservatooriumi algatusel on kavandatud kontserdikava «Legendaarsed Eurovisiooni hitid». Selles osalevad kõrvuti turulastega Elleri-nimelise muusikakooli parimad õpilased, kes kuuluvad sümfooniaorkestrisse ja rütmimuusika osakonna ansambleisse.

Eile oli Elleri koolis esimene orkestriproov. Kontserdid on kolme nädala pärast. Esimene neist on Turus, mis on Tallinna kõrval samuti tänavune Euroopa kultuuripealinn, teine Jõhvis ja kolmas Tartus.

Lisaks orkestrantidele esitab eurolauluvõistlusel läbi aegade kõlanud menukaimaid laule tosin vokalisti.

Kaks dirigenti

«Eesti poolelt saab kuulda noori andekaid lauljaid Signe Hansenit, Susanna Aleksandra Veldit, Helen Kirsit ja Tõnn Tobrelutsu,» märkis Elleri kooli kontserdiosakonna juhataja Merle Kollom. «Orkestrit juhatavad mõnusa huumorisoonega dirigendid Tarmo Leinatamm ja Marko Autio.»

Eurolauluvõistlusi omal nahal dirigendi ja ka vokalistina kogenud Leinatamm Elleri koolis ei õpeta. Ometi on ta kord varemgi sama kooli orkestrit juhatanud – ühel koolituspäeval mullu novembris Vanemuises. «Sümpaatne õpilasorkester,» ütles dirigent.

Mõistagi oli Leinatamm enne eilset esimest proovi uurinud laulude seadeid. Need valmisid Eestis ja Soomes kontserdiprogrammi silmas pidades. «Enamik originaalseadetest on kas kadunud või pole kättesaadavad,» selgitas Kollom.

Kas need on võrreldes originaalidega tunduvalt muutunud? «Need on püütud teha originaalide järgi, aga tolleaegset kõlapilti on raske saavutada ja me ei hakka seda püüdmagi,» ütles dirigent.

Kuidas käib dirigeerimine, kui dirigente on kaks? «Meil on Markoga veel otsustamata. Me ei lasknud kavassegi trükkida, kes mida juhatab,» ütles Leinatamm. «Me oleme küllaltki sarnase loomuga mehed – avalad ja lahtised, kui ma tohiksin enda kohta nii arvata – ja seepärast me otsustame ilmselt lava taga, et kes enne kepini jõuab, see saab juhatada.»

Dirigeerida tuleb tipmisi eurolaule aastatest 1956–2009, näiteks «Volare» (Itaalia), «Dinge dong» (Holland), «Save your kisses» (Inglismaa), «Dschin­ghis khan» (Saksamaa), «Believe» (Venemaa), «Fairytale» (Norra), «Every­bo­dy» (Eesti), «Hard rock hallelu­jah» (Soome).

Proovid Soomes

Lisaks proovidele Tartus ootavad ees proovid Soomes. 9. aprillil istuvad tartlased bussi. Kolm päeva on ühised proovid ja 13. aprilli õhtul on Turu konservatooriumi Sigyn-hallis esimene kontsert. Seesama kontserdikava kõlab 15. aprillil Jõhvi kontserdimajas ja 16. aprillil Vanemuise kontserdimajas.

Turus ja Eestis

• Turu konservatooriumi ja Elleri kooli koostöös valmib Eurovisiooni lauluvõistluse tipplauludest läbi aegade kontserdiprogramm.

• Kontserdid on 13. aprillil Turu konservatooriumi Sigyn-hallis, 15. aprillil Jõhvi kontserdimajas ja 16. aprillil Vanemuise kontserdimajas.

• Laulude seaded on teinud Andrus Rannaääre ja Timo Lehtovaara.

• Orkestrit juhatavad Tarmo Leinatamm ja Marko Autio.

• Õhtujuhid on Laura Peterson ja Tero-Pekka Henell.

Allikas: Elleri kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles