Palmaru: kultuuriministri amet on üks keerulisemaid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister 2005-2007 Raivo Palmaru.
Kultuuriminister 2005-2007 Raivo Palmaru. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kunagine kultuuriminister Raivo Palmaru tõdes, et kõikidest ministrikohtadest on kultuuriministri amet üks keerulisemaid ning kõigepealt tuleks Rein Langile vähemalt 100 päeva aega anda, et tema sobivust hinnata.

«See nügimine, mis Langi aadressil praegu toimub, on minu arvates enneaegne. Iga valitsus peaks saama 100 päeva aega, et näha, mida nad tegema hakkavad,» tõdes Palmaru.

Kultuurivaldkonna kõige põletavam küsimus on tema hinnangul praegu rahastamine. «Käibemaksu tõstmine oli ilmselge rumalus ja sellest tuleks loobuda, aga ma ei usu, et Lang reformierakondlasena seda teeks,» nentis Palmaru. Seega tuleks tema hinnangul keskenduda sellele, kuidas rahasid kõige efektiivsemalt jaotada.

Palmaru sõnul on kultuurimänedžment tänaseks läbi teinud noorenduskuuri ning kultuuriasutuste eesotsas on uus põlvkond nüüdisaegselt mõtlevaid inimesi.

Kui seni on ministeerium peamiselt raha suunanud ainult nö kultuuritsentrisse, mis Palmaru hinnangul toidab stagnatsiooni, siis nüüd tuleks tema sõnul eelarve koostada nii, et raha jätkuks ka uutele nähtustele. «Uued nähtused aga tulevad kultuuriperifeeriast,» märkis ta.

Lisaks leidis Palmaru, et Eestis mõeldakse kultuurist rääkides enamasti kunstist, kuid tegelikult on kultuur palju laiem mõiste. Tema sõnul elame me meediakultuuri ajastul ning seetõttu tuleks senisest enam toetada ka meediaasutusi, näiteks mainis ta rahvusringhäälingut ja ajakirjanike liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles