Vaata võõrale otse silma

Aurelia Aasa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Sarakula.
Joel Sarakula. Foto: Kathy Luu

Kaasaegse Kunsti Muuseumi seinte vahel (ja ka väljaspool) seab end sel nädalavahetusel sisse kunsti- ja muusikafestival TOLM17, mis toob lavale värvikireva pundi esinejaid. Teiste hulgas kütavad tantsupõrandal naha kuumaks St. Cheatersburg, Sheep Got Waxed ja Kultuuritolmu peaesineja Joel Sarakula. Nii et oodata on kultuurset kräud.

Kultuuritolmu peakorraldaja ja St. Cheatersburgi solist Indrek Spungin räägib festivali tagamaadest ja jagab soovitusi programmis orienteerumiseks.

-Kultuuritolmu tänavune teema on «Võõras». Saan aru, et vihjate sellega rahvuslikule äärmuslusele. Kas teemavalik põhineb mõnel spetsiifilisel juhtumil või on tingitud üleüldistest tendentsidest?

Tõepoolest mul oli üks selline juhtum, kus ma mõtlesin, et nüüd aitab, peab midagi tegema. See juhtus siis, kui kohtusin lihast ja luust Juliusega, Tallinna Tehnikaülikooli tudengiga Ugandast. Ta rääkis mulle, kuidas teda ähvardati kord kirvega ja sõimati pagulaseks, teinekord aga ei lastud baari sisse, põhjenduseks nahavärv. Postimehe lugeja peaks Juliust teadma, kuna ta on oma elust Eestis lehes kirjutanud. Üks näitusel eksponeeritud installatsioon peegeldab Juliust ja tõrkeid aju vereringes, mida pelgalt tema Eestis viibimise fakt teatud isikutel tekitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles