Tallinnas algas täna rahvusvaheline koorifestival

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellerheina mudilaskoor
Ellerheina mudilaskoor Foto: arhiiv

13.-16. aprillini toimub Tallinnas XII rahvusvaheline koorifestival «Tallinn 2011», mis on osa kultuuripealinna programmist.

Festivalil esineb 35 koori ja seitse vokaalansamblit kokku 1513 osavõtjaga. Riikidest on esindatud Ameerika Ühendriigid, Island, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Saksamaa, Sloveenia, Soome, Šveits, Tšehhi, Ukraina ja loomulikult Eesti.

Festivali avapäev algas täna hommikul Kanada tuntud laste- ja noortekooridirigendi Zimfira Polozi meistriklassiga Rahvusooper Estonia talveaias. Õhtul järgneb sellele vokaalansamblite konkurss-kontsert Estonia kontserdisaalis, kus võistlevad seitse ansamblit Eestist, Leedust ja Šveitsist.

Neljapäeval võistlevad Estonia kontserdisaalis lastekoorid ning kell 16 esitletakse Estonia Valges saalis nelikplaati Eesti koorimuusikaga: neljale plaadile on koondatud 95 kooriteost 40 Eesti heliloojalt, mis on salvestatud viimase 40 aasta jooksul. Plaat antakse välja Eesti Kooriühingu ning Eesti Rahvusringhäälingu koostöös.

Koorifestivali avakontserdil, neljapäeva õhtul kell 19 on võimalik Estonia kontserdisaalis kuulda eelmise festivali Grand Prix’ võitnud tütarlastekoori Ellerhein ning ka tänavusi osavõtjaid.

Reedel ja laupäeval toimuvad konkursiesinemised ning parimaid saab kuulata laupäeval Grand Prix kontserdil.

Kokku toimub festivali raames kümme kontserti Estonia kontserdisaalis, Mustpeade Majas, Jaani kirikus, Lauluväljaku Klaassaalis, Niguliste kirikus, Jakob Westholmi Gümnaasiumis, Tallinna Inglise Kolledžis ja Tallinna Reaalkoolis.

Konkursil hindab koore rahvusvaheline žürii koosseisus Zimfira Poloz (Canada), Filippo Maria Bressan (Itaalia), Bo Johansson (Rootsi), Sigvards Klava (Läti) ja Mikk Üleoja (Eesti) – kõik maailmas tuntud ja tunnustatud muusikud. Nende ülesanne on parimate võistlejate vahel ära jagada ka konkursi auhinnaraha 24 100 eurot.

Festivali lõppkontserdil 16. aprillil Estonia kontserdisaalis esitatakse Urmas Sisaski Missa nr 2 kolmele koorile a cappella Hirvo Surva juhatusel. Surva on ühtlasi ka kogu festivali kunstiline juht.

1972. aastast Tallinnas toimuv konkurss on Eesti ainus rahvusvaheline koorikonkurss ning osalema on kutsutud kõik kooriliigid.

Festivali korraldab Eesti Kooriühing ning see toimub Tallinnas üle aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles